Csont anyagcsere panel

A csontanyagcsere laborvizsgálati panelben a csont ásványi anyag összetételét (kálcium, foszfor, D-vitamin), valamint a csontépítés és csontbontás paramétereit vizsgáljuk. Elvégzése csontritkulás gyanúja esetén, illetve gyakori csonttörések hátterének kivizsgálására javasolt.

Talán kevésbé köztudott, hogy csontrendszerünk nem csupán testünk vázát képezi, hanem a legnagyobb ásványianyag raktározó szervrendszerünk is egyben. A kalcium, foszfor és magnézium elsődleges raktározója, melyek a csontanyagcserében is fontos szerepet játszanak.

A kalciumnak különösen sokféle szerepe van a szervezetben:

  • a csontrendszer szilárdságának meghatározója
  • szükséges a normális idegi- és izomműködéshez,
  • számos enzim aktivitását befolyásolja
  • fontos szerepet játszik a sejten belüli jelátvitelben is

Egy átlagos felnőtt szervezetében 1-2 kg kalcium található, melynek 98%-át a csontrendszer tárolja.

A foszfor a csontállományt alkotó másik fontos vegyület. A szervezet energiafolyamatinak fontos tényezője.

A csontanyagcseréhez elengedhetetlen a D-vitamin is, mely segíti a kalcium bélből történő felszívódását, biztosítja a vér kalciumszintjét, valamint a mineralizációt, a csontba történő beépítést. Fokozza a csont alapállományának képződését és a folyamatban résztvevő fehérjék szintézisét. Hiányakor, amikor elégtelen a lágy-csont alapállomány ásványokkal való megszilárdítása, osteomaláciáról (csontlágyulásról) beszélünk.

A csontanyagcserét hormonok is szabályozzák, az egyik legfontosabb a parathormon, melynek feladata a vér kalciumszintjének normál szintre való emelése. A másik kulcsfontosságú hormon a kalcitonin, mely a vér kalciumszintjének normál szintre csökkentéséért, valamint a kalcium csontba való beépülésért felelős.

A csontok állománya és szerkezete a változó környezet változó szükségleteihez igazodik, épül és bontódik a mozgatóizmok erejének és terhelésének függvényében. Ha a terhelés nő, a csontállomány épül, ha pedig a fizikai aktivitás csökken, csökken a csontok tömege és ereje is. Az egészséges csontszövet 10%-a évente újjáépül.

Mit vizsgálunk?

PTH, D-vitamin

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.