Szénhidrát anyagcsere panel

Más néven orális glukóz tolerancia teszt (OGTT). Ez a laborvizsgálat terhességi cukorbetegség, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint az azt megelőző állapot (csökkent glükóz tolerancia) felismerésére, és a szénhidrát anyagcsere megítélésére szolgál.

Terheléses vércukor vizsgálat nem végezhető el ismert cukorbetegség esetén, illetve ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb érték.

A vércukor terhelés előtt kiegyensúlyozott, napi legalább 150 g szénhidrát tartalmú étkezés javasolt 3 napon keresztül.

A vizsgálat a reggeli órákban éhgyomorral történik: egy éhgyomri és egy 120 perces vérvétel történik. Először ujjbegyes vércukor-ellenőrzés történik annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e a cukorterhelés. Ha a mért érték 7 .00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető, a páciensnek ekkor el kell fogyasztania egy 75 g glükózt tartalmazó, édes oldatot. Ezután 120 perc múlva történik a második vérvétel, melyből a vércukorszint vizsgálata után megállapítható lesz a glükóztolerancia.

Normál anyagcsere működés esetén a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Ha magasabb marad, felmerülhet szénhidrát-anyagcsere rendellenesség gyanúja.

A 2 órával később mért vércukor értékek tekintetében 7,8 mmol/l-nél alacsonyabb érték esetén normál glükóz toleranciáról beszélünk, 7,8-11,0 mmol/l közt csökkent glükóz toleranciával állunk szemben, 11,0 mmol/l fölötti értéknél pedig bizonyítható a cukorbetegség.

Mit vizsgálunk?

Vércukor, inzulin

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok kizárólag éhgyomorra (12 órás éhezés) végezhetőek el, víz természetesen fogyasztható.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.