Vas anyagcsere kiegészítő panel

A folsav, vagy B9 vitamin, egy vízben oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, a vérképzésben, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Ez utóbbiak miatt a megfelelő folsav bevitel kiemelten fontos kismamák számára, különösen az első trimeszterben, a magzat megfelelő fejlődése szempontjából, ugyanis a magzati velőcsövet záró folyamathoz elengedhetetlen a folsav. Kutatások is bizonyítják, hogy megfelelő folsav-szint mellett jelentősen csökken az idegcső záródási rendellenességek kialakulásának kockázata.

A folsav felvételéhez és a sejtekben történő raktározásához B12 vitamin szükséges, ezért szintjüket javasolt egyidejűleg vizsgálni.

A folsavat a szervezet nem képes előállítani, táplálék útján jut be a szervezetbe. Legfőbb természetes forrásai a sötétzöld leveles zöldségek (pl. spenót), a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek (pl. bab) és a máj.

A vizsgálat segítségével meghatározható a szervezet folsav szintje. A vérmintából végzett folsav vizsgálat elsősorban a normálisnál nagyobb vörösvértestek okozta betegség (makrocyter anaemia) diagnózisát segíti, illetve segít kimutatni a vérszegénységet és a folsav hiányt.

Mit vizsgálunk?

B12-vitamin, Folsav

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.