Vas anyagcsere panel

A vas az élő szervezetek számára alapvető fontosságú. Számos élettani folyamatban elengedhetetlen a jelenléte, ugyanakkor kémiai tulajdonságai révén a túlzott mennyiségű vas jelenléte egyben veszélyes is, mivel szerepet játszik a káros szabadgyökök képződésében.

A vas az emberi szervezetben nélkülözhetetlen nyomelem. A felnőtt szervezet teljes vastartalma kb. 4 g, aminek nagy részét (75%) a vörösvérsejt hemoglobinja tartalmazza, ezáltal lehetővé válik az oxigén molekula szállítása a különböző szervekhez, sejtekhez. Ezen kívül vas található még a szervezet különböző raktáraiban (máj, lép, csontvelő), valamint más fehérjemolekulákhoz kötve (mioglobin, hemproteinek). A vérben (plazmában) jelen lévő vas (az összvastartalom mintegy 0,1%-a) egy szállító fehérjéhez, transzferrinhez kötve található, míg a szövetekben ferritinhez kötődik.

A vérből elválasztott szérum vagy plazma vaskoncentrációját határozzák meg. A test vastartalmának mintegy kétharmada hemoglobinban, a vér oxigénszállító fehérjéjében található. A plazma vaskoncentrációjából a test teljes vastartalmára lehet következtetni, de koncentrációja csak jelentős késéssel követi a teljes vasanyagcsere változásait. A vasanyagcseréről valós képet a vaskoncentráció mellett a teljes vaskötő kapacitás ismeretében lehet kapni.

 

Mit vizsgálunk?

Vas, Transzferrin, Ferritin

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.