A véralvadás olyan, bonyolult és sok tényezős folyamat, melynek következtében a folyékony vérből szilárd halmazállapotú lesz. Élettani szempontból a bekövetkezett sérülést követően a további vérvesztés megakadályozása az alvadási folyamat végcélja.

A véralvadás során a vérlemezkék és az alvadási faktorok (fehérjék) segítségével a prothrombinból thrombin keletkezik, amit egy erős háló (fibrinháló) rögzít. A fibrinháló a kitapadó vérlemezkékkel együtt vérrögöt hoz létre, mely a további vérveszteséget akadályozza meg. A későbbiekben (gyógyulási fázis) a szervezet a vérrögöket lebontja és eltávolítja.

 

A véralvadási zavarok típusai:

Véralvadási zavarról akkor beszélhetünk, ha a folyamat bármely szakaszában valamilyen probléma lép fel. A véralvadási zavar olyan állapot, mely fokozott vérzékenységgel, vagy fokozott alvadékonysággal jár.

 

Vérzékenység

Vérzékenység esetén az alvadáshoz elengedhetetlen fehérjék mennyisége, vagy aktivitása csökkent, adott esetben egyáltalán nem is termelődik. A vérzékenység szerzett és öröklött (hemofília A és B, egyes alvadási faktorok hiánya) egyaránt lehet.

Vérzékenység esetén előforduló, leggyakoribb egészségügyi problémák:

    • Erős vérzéssel járó menstruáció
    • Vérszegénység

 

Véralvadékonyság, trombózis készség

Véralvadékonyság vagy trombózis készség esetén a véralvadás jóval meghaladja a normális mértéket. Az ennek következtében kialakuló vérrögök elzáródást okoznak az erekben. A fokozott véralvadási hajlam felléphet genetikai mutációk – Leiden mutáció -, egyes betegségek, illetve gyógyszerek szedésének következtében.

Fokozott véralvadás esetén az alábbi állapotok fordulhatnak elő:

  • Mélyvénás trombózis
  • Szívinfarktus
  • Stroke
  • Problémák a terhesség ideje alatt (terhességi magas vérnyomás, mélyvénás trombózis veszélye)

Mit vizsgálunk?

Protrombin, INR

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok kizárólag hétköznap 06:30 – 11:00 között végezhetőek el, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.