A vércsoportok a vörösvérsejtek felszínén elhelyezkedő molekulák, ezeket vércsoport-antigéneknek hívjuk. A vércsoportok öröklődő tulajdonságok. A vércsoportokat a vércsoport-ellenanyagokkal (antitestekkel) mutatjuk ki. Míg az antigének a vörösvérsejtek felszínén találhatók, ellenanyagaik a vérplazmában (vérsavóban) mutathatók ki.

A vércsoportokat vércsoport-rendszerekbe csoportosítják. A két legfontosabb vércsoport-rendszer az ABO és az Rh rendszer.

A vércsoport-hovatartozás egyik legfontosabb szerepe vérátömlesztésnél (transzfúzió) van.

Ha a vért kapó személy savója/plazmája ellenanyagot tartalmaz a véradó (donor) valamely antigénjével szemben, akkor a beteg transzfúziós szövődményt szenvedhet. Ez a szövődmény egy betegségi állapot, mely súlyos esetben halálhoz is vezethet. A vérátömlesztés szempontjából az ABO rendszernek van a legnagyobb jelentősége.

A vérátömlesztésben játszott szerepük mellett a vércsoportoknak a terhesség során is komoly jelentőségük lehet. Ha az anya vörösvérsejtjei nem hordoznak egy bizonyos antigént, amely viszont, az apától öröklötten, jelen van a magzati sejteken, az anya immunrendszere ellenanyagot termelhet a gyerek vörösvérsejtjeivel szemben. Az ennek következtében létrejött újszülöttkori hemolítikus betegség különböző súlyosságú lehet. Újszülöttkori hemolítikus betegséget leggyakrabban az Rh rendszer antigénjei/antitestjei okozzák.

 

Vércsoport- és ellenanyagvizsgálat

Műtét előtt álló személyeknél és terhes nőknél szokták kezelőorvosaik kérni a vércsoport-vizsgálatot.

Mivel a vércsoport-antigének öröklött tulajdonságok, az élet során nem változnak, azt hihetnénk, az élet során elég azt egyszer meghatározni. Az ismételt vizsgálatok nem is arra irányulnak, változott-e valakinek a vércsoportja az előző vizsgálat óta, hanem arra, hogy nem termelődött-e ez idő alatt antitestje. Amíg a vércsoport állandó tulajdonság, az antitestek megjelenése egy folyamat. Új ellenanyagot egy előző transzfúzió, vagy egy előző, illetve fennálló terhesség válthat ki.

A vércsoport-antigéneket vércsoport-antitestekkel mutatjuk ki. Régebben a meghatározó ellenanyagokat emberek savójából készítették, ma mesterségesen előállított, ú.n. monoklonális antitestekkel dolgozunk.

Mit vizsgálunk?

AB0 és Rh vércsoport vizsgálat, ellenanyag szűrés

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.