Zsír anyagcsere panel

A zsíranyagcsere, melyben fontos szerepet játszanak a hormonok, elsősorban a májban és a zsírszövetekben megy végbe, ahol a zsírok felépítése és lebontása zajlik. A zsíranyagcsere laborvizsgálat segítségével a vérzsírok szintjét (HDL -, LDL koleszterin) és ezek arányait mérjük.

 

Ebben a csomagban vizsgált tételek:

Koleszterin

A koleszterint a legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő az emberi szervezetben, egy részét azonban a táplálékkal vesszük magunkhoz. Jelentős szerepe van a sejthártyák felépítésében. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához szükséges.

 

HDL-koleszterin

„Védő” vagy „jó” koleszterinként is szokták emlegetni, mert az érfalban lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik.

 

LDL-koleszterin

Többnyire „rossz” koleszterinként ismerik. A koleszterint a májból a sejtek felé szállítja. Ha a szervezetben a kelleténél nagyobb mennyiségű koleszterin halmozódik fel, a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában.

 

Triglicerid

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok (pl. vaj, disznózsír) fő alkotóelemei, melyek szervezetünket energiával látják el. Míg a szervezetbe kerülő zsírok egy része az energiaszükségletet fedezi, addig a megmaradt, fel nem használt része a zsírszövetben raktározódik el. Túlzott szénhidrát bevitel esetén saját szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Vizsgált tételek:

Koleszterin, Triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok kizárólag éhgyomorra (12 órás éhezés) végezhetőek el, víz természetesen fogyasztható.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.