Újbuda Medical Centerben elérhető a közel 2000 éves múlttal rendelkező szén-dioxid szárazfürdő, azaz a mofetta kezelés. Már a rómaiak tapasztalták a gyógyító hatását, mely igen komplex, és erős értágító hatással rendelkezik. A kezelés napjainkban a végtagi érbetegségek egyik leghatásosabb természetes módja és fontos kiemelni, hogy maga az eljárás fájdalommentes és non invazív, hatékonysága pedig tudományosan igazolt, Európa több területén is használt eljárás. Az értágító hatása miatt érműtétek után, cukorbetegséghez társuló ér panaszok esetén, stent beültetés után, de nyirokér idült betegségeiben is pozitív hatásokat tapasztalhatunk. A vénás rendszer megbetegedései közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, a nyirokkeringés zavara mellett jelentős javulás érhető el nehezen gyógyuló végtag fekélyek esetén is. A mozgásszervi betegségek közül  a keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek mellett a trauma utáni szövődmények kezelésében is jó hatásairól számoltak be.

 

Hogyan hat a Mofetta gáz?

A kezelés során a fej és a váll kivételével a beteg egész teste szén-dioxiddal telt gáztérbe kerül. Kísérletileg igazolt, hogy a szén-dioxid a bőr számára a diffúzió törvényei szerint átjárható. A felszívódó gáznak helyi és általános hatásai vannak. A közvetlen érrendszeri hatás a helyi mikrocirkulációt javítja a hajszálerek ellenállásának csökkentésével. A felszívódó gáz hatására a bőrben található erek kitágulnak és a benne keringő vér áramlási sebessége is fokozódik. A magasabb szén-dioxid szint növeli az oxigén partialis nyomását és így nő a szövetek oxigén felhasználása (Bohr-effektus).
A gáz általános hatására növekszik a vénás visszafolyás, csökken a periféria ellenállása, csökken a vérnyomás, csökken a pulzusszám, a szívkoszorúerek és az agy keringése javul. A kezelés 5 alkalmas és általában 3 x 5 alkalmat javasolnak a legtöbb esetben, de ez függ a Páciens panaszától, betegségétől.

 

Milyen panaszok esetében javasolt a szén-dioxidos kezelés?

- Végtagok érszűkületes panaszai esetén (terhelésre jelentkező járópanasz)
- Érműtétek utáni állapot utókezelésére
- Cukorbetegség szövődményeként kialakult neuropátia és más érbetegségek esetén
- Nehezen gyógyuló sebek, cukorbeteg láb, renyhén gyógyuló végtagfekélyek
- Buerger-kór, Raynaud-szindróma
- Helytelen nyirokkeringés, idült nyiroködéma
- Katéteres értágító beavatkozást követően
- Trombózist követően idült vénás elégtelenség
- Szisztémás sclerosis
- Osteoporosis, csontsűrűség és szerkezet rendellenesség
- Szívizom betegségek
- Perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok
- Krónikus mozgásszervi betegségek
- Trauma utána szövődmények
- Renyhe callusképződés
- Bőrbetegségek (pl. psoriasis)
- Nőgyógyászati idült gyulladásos betegségek
- Potenciazavarok

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés kényelmes és fájdalommentes. A szárazfürdő alkalmanként 25 percig tart, amelyet fizikoterápiás asszisztens felügyel és kontrollál. A mofetta kabin időzítője folyamatosan jelzi a kezelésből hátralévő időt.
A széndioxid fürdő során könnyed ruházat viselése javasolt, ugyanis a gázok a bőrön keresztül szívódnak fel, míg a páciens az erre a célra kialakított fülkében ül.

A mofetta kezelés ellenjavallatai hasonlóak a gyógyfürdő kezelésekéhez, de fontos megjegyezni, hogy szükség van orvosi javaslatra (érsebész, kardiológus, belgyógyász, reumatológus), ennek hiányában Pácienseinknek van lehetőségük egy szakorvosi konzultációra intézményünkben, valamint EKG és laborvizsgálatra a kezelés megkezdése előtt, valamint javasolt az orvosi kontroll vizsgálat a kezelés után.

Várjuk Önöket mofetta kezelésünkön és szakorvosi vizsgálatainkon elegáns és modern környezetben.