Funkcionális állapotfelmérés/ mozgásszervi szűrővizsgálat

Az emberi test egy komplex rendszert alkot, amelyben mozgás közben minden egyes ízület és izmom hatással van a teljes test stabilitására.

Sérülés vagy műtét után, illetve meglévő fájdalom esetén a mozgás sokat elárul a páciens állapotáról. A mozgás vizsgálata segítséget nyújt a megfelelő terápia vagy edzéskiválasztásában, mutatja a már folyamatban lévő kezelés hatékonyságát.

Az igazán hatékony kezelés nem csak egyetlen testrészre koncentrálva szünteti meg a fájdalmat, a teljes rendszerben betöltött szerepe alapján kell azonosítani és kezelni a problémát. Ennek hiányában csak átmeneti javulás érhető el ésa fájdalom vissza fog térni, rosszabb esetben súlyosabb formában. Ismerős?

Minden apró, rejtett mozdulat fontos. Műszeres és manuális elemzésük segít a pontos diagnózis és kezelés összeállításában, megmutatja hol található rendellenesség a mozgató szervrendszerben.

 

Mit takar a mozgásdiagnosztika?

A profi sportban évek óta alkalmaznak mozgáselemző rendszereket. A mérés során rendkívül egyszerűen és gyorsan használható ( (+MML) mozgásdiagnosztikai szoftvert alkalmazzuk, amely nemcsak megfigyeli és rögzíti a mozdulatokat, de számszerűen méri a test elmozdulását (ízületek állapota) és a testre ható erőket (izmok állapota).

A vizsgálat egyik része mindössze néhány perces sétát, valamint – amennyiben a páciens állapota ezt lehetővé teszi – pár perces futást jelent futópadon. Különösebb előkészületet nem igényel.

A mozgáselemzéshez csak kényelmes ruházat, és cipő (futócipő) szükséges. A vizsgálat végén az eredmények azonnal rendelkezésre állnak és azonnal lehetőség van konzultálni a szükséges kezelésről és a további lépésekről.

 

Mit takar a komplex mozgásdiagnosztika?

A test főbb régióinak (gerinc, medence, csípő, tér, boka, váll) funkcionális állapotfelmérése, járás elemzéssel kiegészítve. A felmérés gyors, pontos és fájdalommentes. Fennálló fájdalom, mozgásszervi betegség esetén nem a betegséget tárjuk fel, hanem a mögötte húzódó okokat. Az eredmények nem hozzávetőlegesek, pontos számszerű adatokat kapunk, így lehetőség nyílik többszöri vizsgálat esetén a fejlődés nyomon követesére, terápiás módszerek alkalmasságának vizsgálatára.

 

Mit nyújt a vizsgálat?

 • A fennálló mozgásszervi probléma okait keresi, a különböző területek összehasonlításával
 • Ellentétben az egészségügyi gyakorlatban legtöbbször használt statikus vizsgálatokkal a mozgás szerveket (izmok, ízületek) MOZGÁS KÖZBEN IS vizsgálja, így azok az eltérések is felszínre kerülnek, amik nyugalmi helyzetben rejtve maradnak.
 • Az állapotfelmérés nem csak a fájdalmas területet vizsgálja így a másod-illetve harmadlagos kiváltó okokra is fény derülhet.
 • A járás/ futás elemzés hozzávetőleg 100 lépés eredménye alapján készül.
 • Egyszerű eszközökkel, kockázatmentes vizsgálat, mely nem igényel semmilyen előkészületet, bármikor elvégezhető.
 • Az eredményeket a rendszer automatikusan dokumentálja, így bármikor hozzáférhető, visszakereshető

 

Mire használható?

 • Aktuális fizikai állapot felmérése
 • Rehabilitációs eljárások (gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő stb.) hatékonyságának felmérésére
 • Korai felismerés, előrejelzés, szövődmények (pl.: kopásos, gyulladásos mozgásszervi betegségek) megelőzése
 • A sérülés/műtétutáni felépülés mértékének mérése, tendencia meghatározása.
 • Sportág/ mozgásforma választás állapotnak megfelelően.

 

Vizsgálat menete:

  1. Kórelőzmény feltárása: a vizsgálatot megelőző problémák, sérülések, műtétek feltárása valamint a családban előforduló megbetegedések. Panasz ( ha van) jellege.
  2. Statikus vizsgálatok: tengelyeltérések, két testfél közötti asszimetria vizsgálata
  3. Dinamikus gyakorlatok: 6 gyakorlat, mely közben vizsgáljuk a mozgásterjedelmet és az izomerőt, valamint a stabilitást.
  4. Számítógépes diagnosztika: szoftver segítségével vizsgáljuk a mozgás során létrejövő kóros mozgásmintákat. Ez további lépésekből áll
    1. 2+2 perc vizsgálat futó
     1. 1 perc járás @2 km/h
     2. 1 perc járás @2 km/h
     3. opcionális: 1 perc futás @8 km/h
     4. opcionális: 1 perc futás @10 km//h
    2. Járásvizsgálattal megállapítható:
     1. mozgási asszimetria
     2. kóros/ kompenzációs mozgások
     3. kieső izomerő ( melyik izomcsoport nem dolgozik)
     4. végtagok mozgásainak összehasonlítása
  5. kiegészítő tesztek- a fájdalmas régió tesztelése
 •  

Eredmények:

A vizsgálat során jelentős mennyiségű adatot kapunk. Ezen eredményeket szakértő csoport vizsgálja, mely humán kineziológusokból, gyógytornászokból, illetve gyógymasszőrökből valamint fejlesztő pedagógusokból áll.

A vizsgálat teljes körű kiértékeléssel zárul, mely tartalmazza:

 • A vizsgálat során nyert adatok leírását, kiértékelését
 • A jelenlegi állapot/ panasz lehetséges okainak feltárását
 • terápiás/ fejlesztő javaslatot a probléma megoldására

Az eredmények a mérés elvégzését követő 7 munkanapon belül készülnek el. Az eredményeket továbbítjuk Önök felé.

Időpontfoglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.