Perifériás idegmobilizáció

Carpalis alagút szindróma kezelése gyógytornával

Napjainkban egyre többször hallhatunk, esetleg olvashatunk a sokakat kínzó carpal tunnel, vagy más néven kéztő alagút szindrómáról.

Hogy mi is ez pontosan?

Kezdjük az elején, hiszen már az alagút kifejezés is bizarrnak tűnhet. Az alagutakat izmok, szalagok, csontok alkotják, bennük idegek futnak. Számos helyen találhatunk ilyet: például a fartájék, a könyök, a lábfej, vagy a csukló területén. Életünk során előfordulhat az a kellemetlen helyzet, hogy valamelyik alagútban futó ideg nyomás alá kerül, ezzel számtalan kellemetlen tünetet okozva számunkra.

A kéztő alagút szindróma esetén a n. medianus kerül nyomódás alá. Emiatt az ujjak elkezdenek zsibbadni, jellemzően a I-IV ujjak érintettek. A kialakulás hátterében számtalan dolog lehet: valamilyen sérülés, gyulladás, törés, csontkinövés stb. De gyakran hosszan fennálló terhelés, esetlegesen túlerőltetés áll a háttérben.

A jellemző tünetek a kéz, ujjak, esetleg az alkar zsibbadása, fájdalma. Eleinte éjszaka jelentkeznek a panaszok, majd az idő előrehaladtával napközben is megjelennek, míg végül már egész nap kínozzák a pácienst.

Rendkívül fontos a fontos a pontos diagnózis felállítása ahhoz, hogy hatékonyan kezelhessük azt. Így tehát mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost, valamint javasolt az eszközös diagnosztika is, ultrahang, ENG/EMG vizsgálat, amely a perifériás idegek vezetési sebességéről adnak információkat.

A hatékony terápia érdekében fontos kizárni olyan kórképeket, mint a nyaki szakaszt érintő porckorongsérv, keringési rendszer elváltozási. Először mindenképpen a konzervatív kezelést javasolt, tehát mindazok, amelyek nem járnak operációval. Ide tartozik a rögzítés, gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, és a speciális torna is.

Hogy mi is a speciális torna?

Az idegmobilizáció lényege, hogy olyan speciális mozgássorokat gyakorlunk be, amelyek a rövidült, nyomás alá került ideget megnyújtják, illetve mobilizálják. Az idegek lefutásáról fontos tudni, hogy az izmaink között haladnak, így ezek is képesek rövidülni. Ebből adódóan mind a dinamikus nyújtás, mind a csúsztatás hatékony terápiának tekinthetőek e kórkép esetén.

Az első találkozás során felmérjük az aktuális állapotát, átbeszéljük a korábbi kezeléseket, valamint azt, hogy eddig milyen terápiákat alkalmaztak. Fontos azt is meghatározni, hogy mely napszakokban jobb, valamint rosszabb. Mire enyhülnek, mire fokozódnak a panaszai. Ezt követően a szorítóerőt, a kéz izomzatát, a mozgásait vizsgáljuk meg.

A gyakorlatok során olyan mozgásirányokat választunk majd, amelyektől nem fokozódni fog, hanem csökken majd a feszülés, zsibbadás. Az óra végén házi feladatot is kap, hogy otthon tovább folytatva a terápiát, még sikeresebb legyen a kezelés.

Időpontfoglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.