Panoráma röntgen vizsgálat

Szolgáltatások

A panoráma röntgen segít feltérképezni a páciensek fogának állapotát

A panoráma röntgen a fogászat minden területén, de különösen a fogbeültetés területén, a szájsebészetben, a fogágybetegségek kezelésében, góckutatásban, fogászati szűrésben, a gyökérkezeléseknél és fogszabályozásban nyújt nagy segítséget a diagnózis felállításában. A felvétel egy speciális röntgenfelvétel, mely rétegvizsgálat elvén alapul és ennek során egyszerre, szimmetrikus elhelyezkedésben ábrázoljuk a felső és alsó állkapcsot és a fogakat. A panoráma röntgen nem helyettesíthető a kis fogászati röntgenfelvételekkel, melyek csupán egy-két fog állapotáról adnak látható képet.

A panoráma röntgen által kimutathatók a rejtett fogszuvasodások, melyek szabad szemmel még nem láthatók. A régebbi fogtömés hibák is azonnal láthatóvá válnak.

A csontsorvadás és a fogínysorvadás állapotfelmérésekor is nagy segítséget nyújt a panoráma röntgen, mivel ezeket az állapotokat tisztán láthatóvá teszi. Sok esetben a fogínyvérzés oka valamint az arcüreg gyulladásos állapotának oka is sokkal könnyebben feltárható panoráma röntgen felvétel segítségével.

Az elkészült panoráma röntgenkép az összes fogat egyszerre láttatja

A fogszabályozás tervezési folyamatában a panoráma röntgen egyértelműen szükséges. Ebben az esetben úgynevezett teleröntgen felvételére van szükség, amely rendelőnkben nem érhető el. Azt egy külső röntgenközpontban kell elkészíttetnie.

A bölcsességfoga kezelésekor is kiemelt jelentősége van, hiszen a ki nem nőtt, illetve betört fogakat, valamint a bölcsességfogak elhelyezkedését is tisztán lehet látni. Ez nagymértékben megkönnyíti a fogszabályozás tervezését.

Nem ritka eset, hogy egy-egy elváltozás vagy rendellenesség hagyományos szájüregi vizsgálattal nem diagnosztizálható, ám ma már ez sem jelent problémát, hiszen a panoráma röntgen révén teljes mértékben láthatók a rejtett szájüregi képletek is.

A felvétel álló helyzetben készül. A fejet szimmetrikus beállítással egy fejtartóba rögzíti az asszisztens úgy, hogy közben a páciens a metszőfogakkal egy úgynevezett ráharapóra harap. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a fej felvétel közben ne mozogjon és a megfelelő rétegről jó minőségű kép készülhessen.

A panoráma röntgenfelvételeknek – ahogy a többi fogröntgen típusnál is – kétféle változata létezik. A hagyományos filmes megoldás esetében a vizsgálat során egy röntgenfilmet helyeznek el a filmtartóba, amely hasonlóképp rögzíti a képet, mint az analóg fényképezők, azaz magára a filmre kerül a felvétel.

A digitális panoráma röntgen egy modernebb és kevesebb sugárterheléssel járó megoldást jelent az előzőhöz képest. Ebben az esetben egy speciális detektor érzékeli röntgensugarakat, amely digitális formában raktározza el a képeket, melyet számítógépre továbbít. Önnek és kérésére kezelőorvosának is emailben elküldjük az elkészült röntgen képet.

Központunkban kis sugárterhelésű, modern, digitális panoráma röntgen található. A panoráma röntgenfelvétel készítése során kis adag ionizáló sugárzásnak van kitéve a páciens, ezért terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott. Ezen állapotokról a kezelőorvost tájékoztatni kell, az ő feladata a vizsgálat elvégzésének mérlegelése. A biztonság kedvéért, a felvételt készítő röntgen asszisztensek is rákérdezhetnek erre a páciens érkezésekor.

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: 6.000 Ft

Fontos információk

Tisztelt Pácienseink!

Központunk területén kötelező a maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot megfelelően.

A recepciós pultoknál érintésmentes testhőmérsékletmérés mérés történik.

Kérjük, hogy dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőtne  hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben.

Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni.

A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak.

Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén  vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Központunk bejáratánál automata kézfertőtlenítőt helyeztünk el, illetve a mosdókban automata szappanadagolók találhatóak, ezek használatával mindannyian hozzájárulhatunk a járvány megfékezéséhez.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center