Diabetológiai szakorvosi vizsgálat

Szolgáltatások

A diabetológiai vizsgálat során egy belgyógyászati vizsgálat történik

A diabetológia a belgyógyászatnak a vércukorháztartás zavaraival és a cukorbetegség szövődményeivel foglalkozó szakterülete. Cukorbetegség esetében megkülönböztetünk egymástól prediabéteszt (cukorbetegséget megelőző állapot, ahol a vércukorszint már esetenként magasabb a normál értéknél), terhességi diabéteszt, valamint 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegséget.

Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, amelynél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az inzulintermelő sejtek pusztulása abszolút inzulinhiányhoz vezet, ami a vércukorszint kóros emelkedése ellenére a sejtek éhezését eredményezi a szervezetben. A betegség jelenleg meg nem gyógyítható, de inzulin pótlással (napi több alkalommal adott injekció vagy inzulin pumpa) kezelhető.

A cukorbetegség jelenleg meg nem gyógyítható de inzulin pótlással kezelhető

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet ugyan termel inzulint, de az nem tudja a vércukorszint csökkentő hatását megfelelően érvényesíteni. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia (inzulin receptorok hibás működése) áll. A 2-es típusú cukorbetegség a natív szénhidrátok bevitelének megszorításával, testsúly kontrollal, megfelelő testmozgással és szükség esetén gyógyszeres terápiával kontrollálható.

A diabetológiai vizsgálat során egy belgyógyászati vizsgálat történik, melynek részeként a diabetológus szakorvos részletesen kikérdezi a pácienst az életmódjáról és az étkezési szokásairól is. A kórelőzmény, a fizikális vizsgálat és a beteg életmódja alapján további vizsgálatokra tehet javaslatot. Az eredmények összegzését követően kerül sor a kezelési lehetőségek megvitatására.

Milyen esetekben érdemes diabetológushoz fordulni?

 

Cukorbetegség gyanúja esetén (állandó szomjúság, gyakori vizeletürítés, testsúly csökkenés, visszatérő gombás fertőzéses, látászavarok, kimerültség).

Már kialakult cukorbetegség esetén.

Szűrővizsgálat céljából 45 év felettieknek.

Szűrővizsgálat céljából 45 év alatt azon személyeknek: akiknek 25 feletti a testtömeg indexe magas vérnyomással, valamint emelkedett vérzsír szinttel rendelkezőknek.

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: 25.000 Ft

Fontos információk

Tisztelt páciensek, kedves érdeklődők!

Központunk területén jelenleg is az alábbi szabályok vannak érvényben mindenki számára:

1. Kötelező a megfelelő anyagú (sebészi, FFP2, FFP3) maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot az egészségügyi előírásoknak megfelelően.

2. Kötelező kézfertőtlenítés a bejáratnál, illetve a recepciós pultoknál elhelyezett automata kézfertőtlenítő adagolóknál.

3. A recepciós pultoknál kötelező érintésmentes testhőmérséklet mérés történik.

4. A recepciós pultoknál található plexi védőfalakon keresztül kommunikáljanak, a réseknél ne hajoljanak be, ne kerüljék meg azt, hiszen ezek is a kétoldalú védelmet szolgálják.

5. Munkatársaink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőt ne hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben. Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni, ha nagyon szükséges.

6. A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak. Itt kizárólag csak a soron következő vizsgálatra érkező betegek várakozzanak.

7. Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center