Nefrológiai szakorvosi vizsgálat

Szolgáltatások

A vesefunkció különböző fokú beszűkülésének és a vese gyulladásainak kivizsgálása és kezelése történik a nefrológián

A nefrológia a vese belgyógyászatának tudománya, míg az urológia a – egyebek közt (pl. vesekövesség) – a vese sebészeti megbetegedéseivel foglakozik és annak műtéti gyógyítását végzi.

A kórházi és járóbeteg ellátásban feladatainak jelentősebb része a vesefunkció különböző fokú beszűkülésének és a vese gyulladásainak kivizsgálása és kezelése, a veséhez is kapcsolódó anyagcsere eltérések (pl. fokozott kálcium ürítés) kivizsgálása. A fentiek mellett természetesen a végstádiumú veseelégtelen betegek vesepótló kezelésével is foglakozik.

Jellemzően nefrológiai gondozást is igénylő célcsoport: diabeteses betegek (5 év feletti betegségtartam után), hypertoniás betegek, kardiológiai betegek, visszatérő húgyúti fertőzéses betegek, visszatérő vesekövességgel bíró betegek.

A nefrológián a belgyógyászati vesebetegségek kezelése zajlik

Nefrológiára irányítható betegek:

 

  • vesefunkció beszűkülés laborvizsgálat során (eGFR normál tartomány alatt vagy kreatinin, karbamid nitrogén (BUN) normál tartomány felett)
  • vizeletben fehérje vagy mikroalbumin ürítés a normál tartomány felett (zömében diabeteses betegek)
  • vizeletben vörösvértestek jelenléte a normál tartomány felett, melynek eredete urológiai okkal (kő, tumor, húgyhólyag gyulladás) nem magyarázható
  • visszatérő vesekövesség vagy hólyagkövesség – itt a visszatérő panaszok okának vizsgálata

Nefrológiai szakvéleményhez szükséges alapvizsgálatok:

 

  1. Labor: Na, K, Karbamid, Kreatinin, GFR, húgysav, vérkép, T. vizelet, vércukor

(javasolt, de nem feltétlenül szükséges: kálcium, foszfor, vizelet fehérje/kreatinin hányados, vizelet albumin/kreatinin hányados, cholesterin (LDL, HDL), triglicerid, HbA1c

  1. Hasi UH – ha van lehetőség vesék státuszának vizsgálatával (méret, parenchyma vastagság, üregrendszer)

Nefrológiai véleményhez javasolt hypertoniás és diabeteses betegek

esetén:

 

  1. Szemészeti szakvizsgálat – szemfenéki kép

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: 25.000 Ft

Fontos információk

Tisztelt páciensek, kedves érdeklődők!

Központunk területén jelenleg is az alábbi szabályok vannak érvényben mindenki számára:

1. Kötelező a megfelelő anyagú (sebészi, FFP2, FFP3) maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot az egészségügyi előírásoknak megfelelően.

2. Kötelező kézfertőtlenítés a bejáratnál, illetve a recepciós pultoknál elhelyezett automata kézfertőtlenítő adagolóknál.

3. A recepciós pultoknál kötelező érintésmentes testhőmérséklet mérés történik.

4. A recepciós pultoknál található plexi védőfalakon keresztül kommunikáljanak, a réseknél ne hajoljanak be, ne kerüljék meg azt, hiszen ezek is a kétoldalú védelmet szolgálják.

5. Munkatársaink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőt ne hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben. Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni, ha nagyon szükséges.

6. A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak. Itt kizárólag csak a soron következő vizsgálatra érkező betegek várakozzanak.

7. Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center