Nefrológiai szakorvosi vizsgálat

Szolgáltatások

A vesefunkció különböző fokú beszűkülésének és a vese gyulladásainak kivizsgálása és kezelése történik a nefrológián

A nefrológia a vese belgyógyászatának tudománya, míg az urológia a – egyebek közt (pl. vesekövesség) – a vese sebészeti megbetegedéseivel foglakozik és annak műtéti gyógyítását végzi.

A kórházi és járóbeteg ellátásban feladatainak jelentősebb része a vesefunkció különböző fokú beszűkülésének és a vese gyulladásainak kivizsgálása és kezelése, a veséhez is kapcsolódó anyagcsere eltérések (pl. fokozott kálcium ürítés) kivizsgálása. A fentiek mellett természetesen a végstádiumú veseelégtelen betegek vesepótló kezelésével is foglakozik.

Jellemzően nefrológiai gondozást is igénylő célcsoport: diabeteses betegek (5 év feletti betegségtartam után), hypertoniás betegek, kardiológiai betegek, visszatérő húgyúti fertőzéses betegek, visszatérő vesekövességgel bíró betegek.

A nefrológián a belgyógyászati vesebetegségek kezelése zajlik

Nefrológiára irányítható betegek:

  • vesefunkció beszűkülés laborvizsgálat során (eGFR normál tartomány alatt vagy kreatinin, karbamid nitrogén (BUN) normál tartomány felett)
  • vizeletben fehérje vagy mikroalbumin ürítés a normál tartomány felett (zömében diabeteses betegek)
  • vizeletben vörösvértestek jelenléte a normál tartomány felett, melynek eredete urológiai okkal (kő, tumor, húgyhólyag gyulladás) nem magyarázható
  • visszatérő vesekövesség vagy hólyagkövesség – itt a visszatérő panaszok okának vizsgálata

Nefrológiai szakvéleményhez szükséges alapvizsgálatok:

  1. Labor: Na, K, Karbamid, Kreatinin, GFR, húgysav, vérkép, T. vizelet, vércukor

(javasolt, de nem feltétlenül szükséges: kálcium, foszfor, vizelet fehérje/kreatinin hányados, vizelet albumin/kreatinin hányados, cholesterin (LDL, HDL), triglicerid, HbA1c

  1. Hasi UH – ha van lehetőség vesék státuszának vizsgálatával (méret, parenchyma vastagság, üregrendszer)

Nefrológiai véleményhez javasolt hypertoniás és diabeteses betegek esetén:

  1. Szemészeti szakvizsgálat – szemfenéki kép

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: 22.000 Ft

Fontos információk

Tisztelt Pácienseink!

Központunk területén kötelező a maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot megfelelően.

A recepciós pultoknál érintésmentes testhőmérsékletmérés mérés történik.

Kérjük, hogy dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőtne  hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben.

Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni.

A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak.

Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén  vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Központunk bejáratánál automata kézfertőtlenítőt helyeztünk el, illetve a mosdókban automata szappanadagolók találhatóak, ezek használatával mindannyian hozzájárulhatunk a járvány megfékezéséhez.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center