Központunkban elérhető kézsebészeti beavatkozások

Dupuytren kontraktúra

Részletek

Csukló-alagút szindróma

Részletek

Pattanó ujj

Részletek

Ganglion műtét

Részletek

A mindennapi aktivitásunk, munkavégzésünk, hobbi-sport tevékenységeink jelentős részének eszköze, gyakran érzéseink kifejezésének közvetítője a kéz.

A kézsebészet az orvostudomány azon ága, amely a kéz sebészetileg kezelhető, gyógyítható betegségeivel foglalkozik. Anatómiai ismereteink, a kézsérültek és a kéz fejlődési rendellenességeinek ellátása, a műszerek és varróanyagok technikai fejlődése, mikroszkópos műtéti technika biztosította napjainkra, hogy a kézsebészet önálló tudományággá vált.

A kéz struktúráinak rekonstrukciója, ín, ideg és érképletek, csont és ízület rendszerek, melyek a kéz összehangolt működését irányítják és végzik, rendkívül finom műtéti technikát és speciális tudást feltételeznek.

Egy kézsebész-traumatológus számára kevés szebb feladat lehetséges, mint egy-egy elveszett funkció helyreállítása. Segítségnyújtás abban, hogy egy beteg ember a kéz közvetítésével visszanyerje eredeti képességeit.

A beteg kéz összes funkciója nem állítható helyre minden esetben, azonban egy-egy kórkép fennállása esetén, a panaszok megszüntethetők, különféle plasztikai megoldásokkal az elveszett mozgások gyakran helyettesíthetők. Ínáthelyezések, ideg transzplantációk, ideg-ínvarratok biztosítják az anatómiai feltételét a normál működésnek. Intézményünkben az alábbi beavatkozásokat végezzük: Dupuytren kontraktúra műtét, ganglion eltávolítás, pattanóujj műtét, carpal tunnel (csuklótáji alagút szindróma) műtét.

A kézsebészeti rendeléshez teljes diagnosztikai háttér áll rendelkezésre, így mind a diagnózis felállításában nyújt segítséget a kezelő orvosnak, mind pedig kényelmet jelent a Páciens számára, továbbá a  beavatkozás utáni gyógyulás és terápia (gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia) eredményessége is nyomon követhető.

Várjuk Önöket kézsebészeti szakrendelésünkön modern kezelővel, elegáns posztoperatív szobával és szakértő kollégákkal.

Dupuytren kontraktúra

A Dupuytren kontraktúra egy évek alatt kialakuló kézdeformitás, mely a tenyér és az ujjak bőre alatt található kötőszövet rostos rétegének, az úgynevezett fasciának a megvastagodását és összehúzódását okozza. Ahogy a fascia, vagyis szalag vastag húrokká fejlődik és idővel összehúzódik, az ujjak a tenyér felé húzódhatnak, ami megnehezíti az érintett ujjak kiegyenesítését, ekkor már kontraktúráról beszélünk. A betegség egyénenként változóan fejlődik ki előszőr csomók (csomók és gödröcskék, mely a felettük lévő bőrhöz rögzülnek), majd kötegek alakulnak ki (csomók megvastagodásával hozzájárulva a bőr alatti sűrű és kemény szövetszálak kialakulásához) és az utolsó lépcsőfok mikor ezek a szövetek bőr allati megfeszülésük miatt korlátozzák az ujjak kiegyenesítését.

Milyen előnyei vannak a Dupuytren műtétnek?

A Dupuytren műtét segíthet a Dupuytren kontraktúra által érintett ujjak kiegyenesítésében és a kézfunkció javításában.

Mit foglal magában a Dupuytren műtét?

A Dupuytren kontraktúra műtét lazítja, vagy eltávolítja a tenyér és a kézujjak megvastagodott szövetét.

A műtéti lehetőségek közé tartoznak:

Nyílt vagy tűs izombőnye metszés

Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns eljárás, melynek során éles pengét vagy egy nagyon finom tűt vezetnek be a tenyér vagy az ujjak rostos szalagjaiba, hogy szétválasszák a megvastagodott kötőszövetet, és feloldják a zsugorodást okozó szorítást a tenyérben.

Dupuytren kontraktúra műtét

Általános érzéstelenítésben végzett műtéti eljárás. Az érintett ujjsugárban a zsugorodott bőnyét teljes egészében eltávolítjuk az erek és idegek megóvása mellett, mikrosebészeti módszerekkel. A sebek többnyire direkt zárhatók, de esetenként szükség lehet bőrátültetésre is.

A tenyéri izombőnye eltávolítás fő típusai a következők: szegmentális (a szalag rövid szakaszait egy vagy több kis bemetszésen keresztül távolítják el), regionális (a teljes szalagot egyetlen hosszabb bemetszésen keresztül távolítják el) és dermo fasciektómia (a szalagot és a felette lévő bőrt eltávolítják, ami bőrátültetést igényel).

Mikor van szükség Dupuytren műtétre?

Ha a kontraktúra közepes vagy súlyos fokúvá válik, Dupuytren műtét javasolt a kontraktúra csökkentése és az érintett ujjak mozgásának javítása érdekében. A Dupuytren műtét alkalmazása akkor tanácsos, ha a tenyerét már lehetetlenné vált kinyújtva az asztalra fektetni.

Utókezelés

A jó felépüléshez és a hegszövet minimalizálásához speciális kézterápiára lehet szüksége, hogy javítsa a kéz funkcióját és mozgásterjedelmét, például fizikoterápiára, masszázsra és a gyógytornász által vezetett gyakorlatokra, mely kezeléseket Nálunk megtalálja, gyakorlott szakembereink várják Önöket. Előfordulhat, hogy kezdetben kézsínt kell viselnie. A Dupuytren műtétet követően eltarthat egy ideig, amíg a kéz funkciója helyreáll.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról.

 

 A beavatkozás ára: 650.000 Ft-tól

Csukló-alagút szindróma

A csukló-alagút szindróma, más néven kéztő-alagút szindróma (CTS) egy viszonylag gyakori diagnózis, sokunk tapasztal fájdalmat, zsibbadást és bizsergést a kézben és az ujjakban. Ezen tünetek általában fokozatosan alakulnak ki, kezdetben éjszaka panaszosabbak általában a Páciensek. A csukló-alagút szindróma a hüvelykujjat, a mutatóujjat, a középső ujjat és a gyűrűsujj felét érinti leggyakrabban.

A kéztő-alagút szindróma egyéb tünetei a következők:

 • tűszúrás érzete (paresztézia)
 • hüvelykujj gyengesége
 • tompa fájdalom megjelenése a kézben vagy a karban
 • kéz gyengesége, tárgyak elejtése

Ez egy fájdalmas, progresszív állapot, melyet a csuklóban lévő kulcsfontosságú ideg összenyomódása okoz.

Egyéb terápiák

 • Rögzítés - az éjszaka vagy akár nappal viselt csuklósín megakadályozza, hogy behajlítsa a csuklóját. A csukló egyenes vagy semleges helyzetben tartása csökkenti a kéztőalagútban lévő idegre nehezedő nyomást. 
 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek
 • Változtassunk tevékenységet, vagy a tevékenység végzésének módját
 • Fizikoterápia - a kezdeti stádiumban alkalmazható nagyobb hatásfokkal gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés hatásos lehet.

Műtét

Az ambuláns, helyi érzéstelenítésben végzett műtét során átvágják a csukló elülső része feletti szalagot, így enyhítve a nyomást a kéztő-alagútban, ezért „alagút felszabadításnak” is nevezik.

Mint minden műtétet követően itt is fontos a sebgyógyulás miatt körülbelül 8-10 napig víztől óvni kell az érintett területet. 3 hétig szükséges a fizikai terhelés kerülése, valamint a beavatkozás után maradó seb hegoldó fizikoterápiás kezelés ajánlott.
 
Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról.

 

 A beavatkozás ára: 280.000 Ft

Pattanó ujj 

Előfordult már, hogy az ujja behajlított helyzetben rögzült? Amennyiben igen, valószínűleg pattanó ujj (digitus saltans) elváltozásban szenved, amely az egyik leggyakoribb kézsebészeti probléma.

A tünetek közé tartozik a merevség, a fájdalom és a korlátozott mozgás. Leggyakrabban a gyűrűsujjat és a hüvelykujjat érinti a betegség, de a többi ujjon is előfordulhat. Súlyos esetekben az érintett ujj be is záródhat, ezekben az esetekben pattanó ujj műtétre van szükség.

Egyéb konzervatív terápiák

 • Rögzítés – a fájdalmas ujj egyenes helyzetben tartása
 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek
 • Pihentetés
 • Fizikoterápia - gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés.

Pattanó ujj műtét

A legtöbb esetben a nyitott pattanó ujj műtét a megoldás. A hagyományos pattanó ujj műtét során ínhüvelybemetszés történik, az eljárással az ín mozgását gátló ínhüvelygyűrű átvágása után az ín tud siklani újra az ínhüvelyen keresztül. Az eljárást általában ambulánsan, helyi érzéstelenítő injekcióval végezzük. A beavatkozás körülbelül fél órát vesz igénybe egy ujj esetében.

Mi történik a pattanó ujj műtét után?

A beavatkozás után némi fájdalom és duzzanat jelentkezhet. A fájdalmat a kéz megemelésével, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével, valamint fizikoterápiás kezeléssel csökkenthető. Mint minden műtétet követően itt is fontos a sebgyógyulás miatt körülbelül 8-10 napig víztől óvni kell az érintett területet. 3 hétig szükséges a fizikai terhelés kerülése, valamint a beavatkozás után maradó seb hegoldó fizikoterápiás kezelés ajánlott.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról. 

 

 A beavatkozás ára: 180.000 Ft

Ganglion műtét

A ganglion az ízületi tokból, illetve az ínhüvelyből kiinduló jóindulatú elváltozás, mely terhelés hatására növekedhet. Az elváltozás okozta fájdalom nem feltétlen függ össze a ganglion méretével. Az alkati tényezőkön kívül a kialakulásában nagyban szerepe van, ha az ínhüvely vagy az ízületi tok fala meggyengül sérülés vagy megerőltetés hatására, valamint a porckopás, ínhüvelygyulladás és nagy erőkifejtést igénylő sporttevékenység végzésének is. Az esztétikai problémákon kívül jelentős fájdalmakat is tud okozni, továbbá zsibbadást és a kéz egyes funkcióinak kiesését is, a kéz szorító erejét pedig jelentősen csökkentheti. Sokszor csak terhelésre jelentkezik fájdalom, a ganglion gyulladása is okozhat fokozott fájdalmat és beszűkítheti a csulkóízület mozgástartományát.

Műtétet megelőző konzervatív terápiák

 • Rögzítés
 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek
 • Pihentetés
 • Fizikoterápia - gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés
 • A ganglion csomóban felgyülemlett folyadék leszívása.

Mikor van szükség műtéti beavatkozásra?

Amikor a ganglion esztétikai és ezzel önbizalmi problémát okoz, akkor is sor kerülhet műtéti beavatkozásra, de ha nem okoz panaszt nem szükséges a beavatkozás.

Kevésbé erős fájdalom esetében, amikor nincs mód az ízület pihentetésére, akkor is jó döntés lehet a műtét.

Azonban amikor már súlyos fájdalmat, mozgástartomány beszűkülését okozza, a műtét a megfelelő megoldás, amellyel megszüntethetők a panaszok. A legprofesszionálisabb műtéti ellátás ellenére is az esetek öt-tíz százalékában kiújulhat a ganglion.

A ganglion műtéthez szükséges lehet MR vizsgálatra, melyet Önnek a lehetősége van Nálunk előzetes időpontegyeztetést követően elvégeztetni.

A beavatkozás menete

A ganglion műtét során fontos megjegyezni, hogy az elváltozás burka is eltávolításra kerül így minimalizálva a kiújulás esélyét. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük és mindössze 10-15 percig tartanak. A rövid ambuláns beavatkozást követően pedig a kényelmes posztoperatív helységünkben pihenhet és regenerálódhat a hazamenetel előtt.

Utókezelés

A beavatkozás után fontos szerep jut a rehabilitációnak, ami segíti a gyors felépülést és a jó mozgásfunkció elérését. A műtéti heg letapadásának elkerülése érdekében a műtét után érdemes lágylézer kezelést alkalmazni, amivel a heg gyógyulása serkenthető, de amennyiben kialakulnának letapadások, azok hatékonyan oldhatóak manuálterápiával.

A rögzítés eltávolítása után ajánlott a gyógytorna, melyet nálunk szintén megtalál, gyakorlott gyógytornászaink várják Önöket. A beavatkozás után körülbelül 2-3 héttel a kéz eredeti funkcióját visszanyeri. Fontos a műtött terület kímélése a beavatkozás után, a korábbi terhelést fokozatosan növelve javasolt elérni.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról. 

 

 A beavatkozás ára: 280.000 Ft-tól