A ganglion az ízületi tokból, illetve az ínhüvelyből kiinduló jóindulatú elváltozás, mely terhelés hatására növekedhet. Az elváltozás okozta fájdalom nem feltétlen függ össze a ganglion méretével. Az alkati tényezőkön kívül a kialakulásában nagyban szerepe van, ha az ínhüvely vagy az ízületi tok fala meggyengül sérülés vagy megerőltetés hatására, valamint a porckopás, ínhüvelygyulladás és nagy erőkifejtést igénylő sporttevékenység végzésének is. Az esztétikai problémákon kívül jelentős fájdalmakat is tud okozni, továbbá zsibbadást és a kéz egyes funkcióinak kiesését is, a kéz szorító erejét pedig jelentősen csökkentheti. Sokszor csak terhelésre jelentkezik fájdalom, a ganglion gyulladása is okozhat fokozott fájdalmat és beszűkítheti a csulkóízület mozgástartományát.

Műtétet megelőző konzervatív terápiák

  • Rögzítés
  • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek
  • Pihentetés
  • Fizikoterápia - gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés
  • A ganglion csomóban felgyülemlett folyadék leszívása.

Mikor van szükség műtéti beavatkozásra?

Amikor a ganglion esztétikai és ezzel önbizalmi problémát okoz, akkor is sor kerülhet műtéti beavatkozásra, de ha nem okoz panaszt nem szükséges a beavatkozás.

Kevésbé erős fájdalom esetében, amikor nincs mód az ízület pihentetésére, akkor is jó döntés lehet a műtét.

Azonban amikor már súlyos fájdalmat, mozgástartomány beszűkülését okozza, a műtét a megfelelő megoldás, amellyel megszüntethetők a panaszok. A legprofesszionálisabb műtéti ellátás ellenére is az esetek öt-tíz százalékában kiújulhat a ganglion.

A ganglion műtéthez szükséges lehet MR vizsgálatra, melyet Önnek a lehetősége van Nálunk előzetes időpontegyeztetést követően elvégeztetni.

A beavatkozás menete

A ganglion műtét során fontos megjegyezni, hogy az elváltozás burka is eltávolításra kerül így minimalizálva a kiújulás esélyét. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük és mindössze 10-15 percig tartanak. A rövid ambuláns beavatkozást követően pedig a kényelmes posztoperatív helységünkben pihenhet és regenerálódhat a hazamenetel előtt.

Utókezelés

A beavatkozás után fontos szerep jut a rehabilitációnak, ami segíti a gyors felépülést és a jó mozgásfunkció elérését. A műtéti heg letapadásának elkerülése érdekében a műtét után érdemes lágylézer kezelést alkalmazni, amivel a heg gyógyulása serkenthető, de amennyiben kialakulnának letapadások, azok hatékonyan oldhatóak manuálterápiával.

A rögzítés eltávolítása után ajánlott a gyógytorna, melyet nálunk szintén megtalál, gyakorlott gyógytornászaink várják Önöket. A beavatkozás után körülbelül 2-3 héttel a kéz eredeti funkcióját visszanyeri. Fontos a műtött terület kímélése a beavatkozás után, a korábbi terhelést fokozatosan növelve javasolt elérni.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról. 

 

 A beavatkozás ára: 280.000 Ft-tól