Komplex emlővizsgálat

A nők körében a mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az egyik legnagyobb kockázati tényezőt a kor jelenti, ezért bizonyos életkor után egyre fontosabb a folyamatos, alapos szűrés. A legalaposabb képet pedig a komplex emlővizsgálat vagy komplex emlődiagnosztika ad. Mikor van rá szükség, és hogyan képzelje el?

A komplex emlővizsgálat szerepe a mellrák megelőzésében és kezelésében

A tudatosságnövelő kampányoknak hála a nők nagy része tisztában van a mellrák szűrésének fontosságával. A szűrés azért is kiemelten fontos, mert a nőket leggyakrabban érintő rosszindulatú megbetegedés a korai stádiumban még nagyon hatékonyan gyógyítható. Az áttétek kialakulása után viszont már sokkal rosszabbak a gyógyulás esélyei. A komplex emlődiagnosztika a diagnosztika legkifinomultabb, leghatékonyabb eszközeit állítja sorba, és segít pontos képet alkotni a problémáról. Mielőtt azonban rátérnénk a részletekre, vessünk egy pillantást a kockázati tényezőkre. Majd  nézzük meg, milyen fokozatai vannak a megelőzésnek, mielőtt ezt a komplex diagnosztikai vizsgálatot elvégeznénk.

A mellrák kockázati tényezői

Az egyik legfontosabb kockázati tényező a kor. Ahogy a szervezet hormonháztartása megváltozik és csökken az ösztrogén szintje, könnyebben kialakul a daganat. Ezen túl említeni kell még az alábbi kockázati tényezőket:

  • Emlődaganat előfordulása a családi kórtörténetben
  • Dohányzás
  • Nagymértékű alkoholfogyasztás/alkoholizmus
  • Elhízás
  • Korábbi sugárkezelés

Az emlődiagnosztika alsóbb lépcsőfokai

A megelőzés első szintje az emlő rendszeres áttapintásos vizsgálata. Ez minden korosztály számára ajánlott.

A következő szint a 35 éves kor elérése esetén kétévente ajánlott szűrővizsgálat.  Ezt a vizsgálatot általában mammográfiával, az emlő alacsony sugárterheléses röntgenes vizsgálatára kifejlesztett eljárással végzik.

Amennyiben valakinél gyanús elváltozást talált a szűrővizsgálat, vagy bizonyos tüneteket produkál (tapintható csomó, váladékozó vagy befordult mellbimbó, megvastagodott bőr), komplex emlővizsgálatot ajánlott elvégezni.

A komplex emlővizsgálat

A komplex emlődiagnosztika során alkalmazott módszerek közül a radiológus dönt a páciens egyéni helyzete alapján. Érdemes tudni, hogy 35 éves kor alatt ritkán alkalmaznak mammográfiát. Erre csak magas kockázat, illetve nagyméretű emlő vagy többszöri szülés esetén szokott sor kerülni. (Terhesség vagy annak gyanúja esetén pedig ellenjavallt). 35 éves kor alatt inkább emlő ultrahanggal egészítik ki a fizikális vizsgálatot. 20 és 35 éves kor között ideális lenne valamint ajánlott a nők ultrahangos emlőszűrése, amely évente ajánlott. 35 felett már a mammográfia számít a bevett módszernek, és csak gyanús mammográfiai eredmény után készítenek emlő ultrahangot.

A fenti eljárásokat szükség esetén ki lehet egészíteni MR vizsgálattal, illetve szöveti mintavétellel. Mellimplantátummal rendelkező páciensek esetén az MR vizsgálat nagy felbontásának köszönhetően segíthet kideríteni, hogy az implantátum sérült-e meg, vagy a szövetben van elváltozás.

A mintavétel pedig lehetőséget ad szövettani vizsgálatra, amely nagyon pontos diagnózis felállítására ad lehetőséget.

A komplex emlővizsgálat menete

  1. Kórelőzmény felvétele, kockázati tényezők felmérése
  2. Fizikális vizsgálat
  3. Mammográfiás vagy ultrahangos vizsgálat (akár mindkettő)
  4. Szükség esetén szövettani mintavétel és/vagy MRI vizsgálat

Komplex emlővizsgálat az Újbuda Medical Centerben

Az Újbuda Medical Centerben az egyszerűbb mammográfiai vizsgálatoktól kezdve komplex emlődiagnosztikai vizsgálatra is lehetősége van. Amennyiben gyanús tüneteket tapasztal, foglaljon időpontot!