A C-reaktív protein (CRP) egy fehérje, melyet a máj termel. Bakteriális fertőzések, szöveti sérülések illetve gyulladásos folyamatok során kerül a véráramba, ahol felismeri a károsodott, vagy testidegen sejtek speciális membránfehérjéjét, amihez hozzákapcsolódik. Ezáltal a falósejtek felismerik az eltávolítandó sejteket és bekebelezik azokat.

A CRP hozzájárul a fertőzések leküzdéséhez, valamint segít eltávolítani a vérből a szövetek sérülése nyomán megjelenő toxikus anyagokat.

Fertőzés vagy gyulladás esetén pár órán belül a normál érték tíz, de akár százszorosára is emelkedhet a CRP szint, ami pontosan követi a gyulladásos állapot változását. Ezért a szervezetben jelenlevő gyulladásos folyamatok (pl. autoimmun állapotok, mint a gyulladásos bélbetegségek, rheumatoid arthritis), valamint vírusok, baktériumok, vagy gombák okozta fertőzések jelenlétének megállapítására, illetve lefolyásuk nyomon követésére és a kezelés hatékonyságának meghatározására egyaránt alkalmas a vizsgálat.

Az anti-streptolizin O (ASO) egy ellenanyag (antitest), amit az A-csoportú Streptococcus streptolizin O nevű hemolitikus toxinja (vérsejtromboló méreg) ellen állít elő a beteg szervezete. Az ASO mellett még az anti-DNáz-B (DNS-t bontó bakteriális enzim) az egyik legfontosabb ellenanyag a számos antitest közül, amit az immunrendszer termel a baktérium ellen.

A vizsgálatot akkor rendeli el a szakorvos, ha felmerül a reumás láz vagy glomerulonefritisz gyanúja, illetve, ha a betegnek korábban már volt torokgyulladása vagy egyéb Streptococcus fertőzése. A reumás láz tünetei közé tartozik többek között a láz, kis bőr alatti csomók, ízületi fájdalom, míg a glomerulonefritiszre az ízületi fájdalom mellett vérvizelés, fáradtság és kiütések jellemzők.

Mit vizsgálunk?

CRP, ASO, Reuma faktor

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.