Tüdőszűrés

Korszerű GE röntgenkészülékkel történő tüdőszűrés az Újbuda Medical Centerben a XI.kerületben! 

 

Mire jó a tüdőszűrés? 

A ma tüdőszűrésként ismert vizsgálatot eredetileg a XX. század elején vezették be a TBC, vagy tüdőgümőkór felismerésére. Éppen ezért a vizsgálat Magyarországon is éves szinten kötelező volt 30 éves kor felett, de ma már önkéntes alapú. 

Ettől függetlenül a tüdőszűrés beutaló nélkül 40 éves felett változatlanul éves szinten ajánlott, különösen erős dohányosoknak vagy cukorbetegeknek. 

Ezen kívűl a tüdőszűrésen a tüdőrák első tünetei is felismerhetőek, de az természetesen csak további képalkotó és labor vizsgálatokkal együtt adhat teljes képet a betegségrő abban az esetben, ha további pulmonológiai szakvizsgálat szükséges.  

 

Mikor kötelező a tüdőszűrés?  

Az alábbi kockázati csoportokba tartozó személyek évente kötelesek részt venni tüdőszűrő vizsgálaton:

 • hajléktalanok;
 • hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;
 • utcai szociális munkát végzők;
 • népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;
 • önkéntes munkát végző személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;
 • büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;
 • befogadóállomások és közösségi szállások dolgozói;
 • rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;
 • egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;
 • egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;
 • egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.

 

A tüdőszűrés menete

A páciens a vizsgálat előtt felső testéről minden ruhát eltávolít az ékszerekkel egyetemben, ugyanis a nyaklánc hagyhat olyan árnyékot a röntgen képen, amely álpozitív eredményt hozhat. A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára pedig egy sugárvédő kötényt helyez.  

Fontos, hogy a beteg a vizsgálat közben mozdulatlan maradjon és kövesse a légzésre vonatkozó utasításokat. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, az egyedüli kényelmetlenséget a páciens előtti röntgenfal hidegsége okozhatja. A vizsgálat semmilyen előzetes előkészületet nem igényel. 

A vizsgálatról minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálatot követő 2-4 munkanapon belül kap meg elektronikus, vagy igény szerint nyomtatott  formában. 

 

Mit mutat ki a tüdőszűrő?

Nem csupán azt képes kimutatni a tüdőszűrés, hogy valaki tuberkulózisban szenved-e, hanem számos, a tüdőt érintő elváltozásra is fény derülhet, ezáltal akár életeket is menthet ez a vizsgálati módszer. 

Ez többek közt annak tudható be, hogy nem csak konkrétan a tüdőt vizsgálják meg a szűrés során, hanem az akörül elhelyezkedő területekről is készül felvétel: például a bordákról, a légcsőről, a szívről. A vizsgálat továbbá kulcsfontosságú lehet bármilyen pulmonológiai panasz diagnosztizásáshoz és gyógyításához. 

Foglalkozási egészségügyi vizsgálat esetén, a lelet írásos dokumentumként szolgál a munkáltató felé, hogy a vizsgálatra elküldött alkalmazott nem szenved fertőző tüdőgumókórban. 

 

A tüdőszűrő lelet értelmezése

A kapott felvételeken pedig elváltozásokat, árnyékokat, folyadékot, azaz rendellenességeket keresnek a szakemberek. Mindezek ellenére a tüdőszűrésen kapott leletek nem elegendőek a pontos diagnózis felállításához, hiszen ehhez számos más vizsgálatra is szükség van. 

Ennek ellenére ez egy fontos eljárás, hiszen a tüdőszűrő eredményének sokkal gyorsabb és pontosabb lesz a diagnózis felállítása, például ha olyan olyan problémáról van szó, amivel a páciensnek pulmonológushoz kell fordulnia. 

 

Hogyan alakulnak a magán tüdőszűrő árak? 

A tüdőszűrés jelenlegi ára az Újbuda Medical  Centerben: 12 500 Ft, ez tartalmazza a vizsgálat és a lelet árát. 

Amennyiben a képi felvételeket adathordozóra kiírva kéri a páciens további vizsgálatai céljából, a CD ára 1 900 Ft, a pendrive 4 500 Ft. 

Bizonyos  foglalkozásoknál évente kötelező tüdőszűrés elvégzéséért 40 éves kor alatt jogszabályban meghatározott összeget kell fizetni, amelyet a kapott számla alapján a munkáltató megtérít a munkavállalónak. Intézményünk az egészségügyi kiskönyvbe pecsétet nem tud biztosítani! 

 

Tüdőszűrés azonnal beutaló nélkül! 

Foglaljon időpontot most! 

Online vagy telefonon a +36 1 550 7 550-es számon. Tegyen lépést az egészséges jövő felé az Újbuda Medical Center segítségével!