Tüdőszűrés - Mellkas röntgen

A tüdőszűrés a 20. század elején a tbc elleni küzdelem egyik legfontosabb védekezési formája volt, kötelező volt évente 30 éves kor felett, mára azonban már általánosan nem kötelező, hanem csak önkéntes alapú.

A szűrés minden 40 év felettinek ajánlott önkéntesen, kifejezetten pedig azoknak, akik aktív dohányosok, cukorbetegek vagy például HIV vírussal fertőzöttek.
Hogyan zajlik?
A tüdőszűrés során egy speciális röntgenfelvételt készítenek a mellkasról. A felvétel vizsgálata során észrevehetőek olyan eltéréseket, melyek betegségekre utalhatnak. A vizsgálat gyors, és fájdalommentes, és nem igényel semmilyen előkészületet.
Miért hasznos?
A tüdőszűrés segítségével felismerhetőek a tüdőrák első jelei is a tüdőn, már korai szakaszban, mikor egyéb tüneteket még nem okoz. A betegség szempontjából rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen így van a legnagyobb esély a hatékony kezelésre. A tüdőszűrés tehát mindenképp hasznos, azonban fontos megjegyezni, hogy más képalkotó vizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal együtt tud csak teljes képet adni tüdőnk állapotáról.

Intézményünkben teljesen új GE röntgenkészülékkel várjuk Pácienseinket mellkasröntgenre, a vizsgálat után a képi anyagot azonnal, az írásos véleményt 3-5 munkanapon belül kapják a vizsgálatok eredményéről, de egészségügyi kiskönyvbe pecsétet nem tudunk biztosítani.