McKenzie gyógytorna

Abban az esetben, ha Önt derékpanasz, vagy más gerincprobléma kínozza, úgy ez egy megfelelő megoldást nyújthat. A módszert Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozta ki, több mint 30 éve alkalmazzák sikeresen a rehabilitációban. A terápia lényege a széleskörű fizioterápiás betegvizsgálat, valamint a páciens aktív részvétele a terápiában.

Megfigyelhető, hogy a felmerült gerincpanaszok mögött leggyakrabban valamilyen porckorong elváltozás bújik meg. Hogy mit is jelent ez? A hétköznapjainkat olyan gerincmozgások jellemzik, amelynek eredményként a kocsonyás jellegű porckorong hátrafelé, a kilépő ideggyök felé nyomódik. Egy darabig tartja a hátsó fal, majd valamilyen sokadik erőbehatás eredményeként a fal átszakad, és a kilépő ideggyök nyomás alá kerül. Ettől a ponttól a panaszegyüttesek más és más formában jelennek meg.

Azt, hogy pontosan milyen okok bújnak meg a fájdalmai mögött, érdemes eszközös diagnosztikával és orvosi konzultációval kideríteni.

Bizonyára felmerült a kérdés, hogy pontosan mi vár Önre, ha eljön gyógytornázni?

Az első alkalommal egy részletes betegvizsgálat történik, amely során pontosabb képet kaphatunk az Önt kínzó panaszokról. Ennek keretein belül átbeszéljük a panaszainak kezdetét, változását, erősségét.

Majd a mozgásvizsgálat során górcső alá vesszük a panaszos mozgásirányokat, mik azok, amik enyhít, esetlegesen fokozzák az Ön meglévő panaszait. Ennek rendkívül nagy jelentősége van, hiszen így tesztelhetjük azt, hogyan változnak, javulnak a panaszai.

Ezt követően megkezdjük a munkát. A gyakorlatok során olyan mozgásokat végzünk, amely eredményként a porckorong visszaindul az eredeti helyére. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyógytorna nem fokozhatja a meglévő panaszait.

Fontos, hogy a foglalkozás végén Önre szabott otthoni gyakorlatsorral távozik majd. Mielőtt megijedne, nem egy 60 perces feladatcsomagot fog kapni. Mindössze egy néhány gyakorlatot tartalmazó programot, amellyel tovább segítheti a gyógyulását. Ez a terápia egyik legfontosabb eleme, hiszen a sikeresség azzal fokozható, ha Ön az otthonában tovább folytatja a gyakorlást.

A második alkalomtól tovább folytatjuk a megkezdett terápiát. Az elsődleges célunk véget vetni a fájdalmainak. Abban az esetben, ha végtagokba sugárzó panaszok kínozzák, akkor elsődleges azok centralizálása, vagyis annak megszüntetése.

Ha már nem tapasztal fájdalmat, akkor megkezdődhet a törzsizmok erősítése, amelynek kihagyása a panaszok kiújulásához vezethet.

A törzsizmok óvatos erősítésével olyan stabilitást biztosítunk a korábban panaszos gerincszakasznak, amely segítségével Ön újra fájdalom nélkül élvezheti az életét.

Időpontfoglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.