Központunkban vadonatúj japán gyártmányú Hitachi Supria CT működik.

Natív CT vizsgálat

A CT-vizsgálat térítési díja egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, ágyéki gerinc, has, kismedence, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősülnek a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz).


A natív CT vizsgálathoz szükséges előkészületek:

 • Has- és kismedence natív CT vizsgálata esetén vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem szabad enni, mert az elfogyasztott étel egyes esetekben befolyásolhatja a vizsgálatot. Egyéb régió natív CT vizsgálat esetében további teendője nincs.
 • FONTOS! Kérjük minden esetben hozza magával, vagy a vizsgálatot megelőzően küldje el e-mailben a vizsgálathoz szükséges beutalót, ambuláns lapot vagy szakorvosi javaslatot, mert a jogszabályi rendelkezések miatt, sugárzó berendezéssel végzett vizsgálathoz minden esetben szükség van ezen dokumentumok valamelyikére.

Terhességben minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavalt.

Egy időpontra maximum 3 régió (azaz 3 darab) CT-vizsgálatára adunk előjegyzést egy páciens részére, többre nem. Többrégiós előjegyzésnél, helyszíni lemondás esetében az elmaradt vizsgálat(ok) térítési díját is ki kell fizetni.

A CT-vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db CD lemezt a képanyaggal, amelyet a vizsgálat után odaadunk, illetve a szöveges írásos radiológiai szakorvosi értékelést.

A CT-vizsgálat szöveges írásos radiológiai szakorvosi kiértékelését legkésőbb a vizsgálatot követő harmadik munkanapon 20:00-ig a megbeszélt módon (e-mail, személyes átvétel vagy külön térítési díj ellenében postai úton feladásra kerül) eljuttatjuk a páciens részére.

A CT-vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást, ez nem része a vizsgálatnak. A CT-lelet értékelését kizárólag a célirányos szakorvosi vizsgálat eredményével együtt szabad elvégezni, a lelet értelmezése nem a páciens feladata.

A CT-vizsgálat lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez kizárólag a kezelőorvos feladata.

CT gépünknél 150 kg a súlyhatár. 150 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.Kontrasztanyagos CT vizsgálat

A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges.

Mint minden intravénás beavatkozásnak, a kontrasztanyag adásának is vannak kockázati tényezői. A beadást követő néhány percben melegségérzés, fémes szájíz érezhető, mely néhány perc után magától megszűnik. Esetenként különböző fokú allergiás reakció, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén. Hasi és kismedencei vizsgálatoknál a vizsgálat előtt 1-1,5 órával folyékony, jód tartalmú kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket. (Megjegyzés: A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása van.)


A kontrasztanyagos CT vizsgálathoz szükséges előkészületek:

 • FONTOS! Az intravénás kontrasztanyag beadásához jó vesefunkció szükséges, ezért a vizsgálatra a páciensnek 14 napnál nem régebbi vesefunkciós laborleletének eredményét magával kell hoznia, enélkül a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni!
 • Páciens külön kérésére kontrasztanyagot nem adunk be! Kérjük minden esetben hozza magával, vagy a vizsgálatot megelőzően küldje el e-mailben a vizsgálathoz szükséges beutalót, ambuláns lapot vagy szakorvosi javaslatot, mert a jogszabályi rendelkezések miatt, sugárzó berendezéssel végzett vizsgálathoz és a kontrasztanyag adásához minden esetben szükség van ezen dokumentumok valamelyikére.
 • A CT vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt.
 • Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.
 • Különleges előkészület szükséges a vékonybélvizsgálathoz: a beteg a vizsgálatot megelőző napon 12 órától már ne egyen, csak folyadékot fogyaszthat (pl. üres húsleves, tea, szénsavmentes víz).

Terhességben minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavalt.

Mint minden kontrasztanyagos vizsgálat után, ez esetben is fontos a vizsgálatot követően a fokozott folyadékbevitel.

FONTOS! CT gépünknél 150 kg a súlyhatár. 150 kg felett nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni.

Fontos információ az CT vizsgálat elvégezhetősége szempontjából:

CT vizsgálat esetén mindenképpen szükség van beutalóra, orvosi javaslatra és / ambuláns lapra, mely tartalmazza a vizsgálat elvégzésének kérését.

150 kg felett nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.

CT-vizsgálatnál kontrasztanyag adása esetén minden esetben szükséges vesefunkciós vizsgálat (vérvétel: GFR) elvégzése a vizsgálat előtt! Ebben az esetben kérjük, hogy a vizsgálatra a két hétnél nem régebbi laborlelettel együtt érkezzen. Amennyiben a vizsgálat végzésekor ilyen laborlelettel nem rendelkezik, és a vizsgálat végzése közben a radiológus kontrasztanyag adását javasolja, ezt egy másik időpontban végezzük el a laborlelet birtokában.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálatot kizárólag egyértelmű, eredeti (nem másolat) szakorvosi írásos javaslat alapján végzünk (az orvos aláírásával és jól látható pecsétjével ellátva), a páciens külön kérésére nem!

Összefoglalva, a kontrasztanyagos CT-vizsgálathoz szükséges:

 • 2 hétnél nem régebbi labor (GFR) vizsgálat
 • Eredeti írásos szakorvosi javaslat, melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos CT-vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása
 • A kontrasztanyag kockázatairól, lehetséges mellékhatásairól a CT-vizsgálat előtt minden esetben írásos tájékoztatást kap, a kontrasztanyag beadásához a páciens írásbeli beleegyezése szükséges.
 • A CT-vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt.
 • A CT-vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.
 • Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa kontrasztanyagos CT-vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. Kontrasztanyagos CT-vizsgálat előtt egyes, szájon át, cukorbetegségre szedett gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.
 • Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavalt.
Altatásban, bódításban nem végzünk CT-vizsgálatot.

Időpontfoglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.