Csontsűrűség mérés

 

Az Újbuda Medical Centerben GE Lunar Prodigy Pro típusú csontsűrűség mérő készülékkel történik a csontsűrűség-mérése. Ez a készülék kettős energiájú röntgensugárral működik, világszínvonalon képviseli azt a technikát, mely pontos és rekonstruálható mérési eredményeket adó, szinte mérhetetlen sugárterhelést jelent a betegek számára. A kettős röntgen foton-abszorpciometria (DEXA), módszer alkalmas a csigolyák, a combnyak, a teljes test, a csöves csontok ásványianyag-tartalmának meghatározására is.

 

Biztosítja a teljes körű dokumentációt, a vizsgált páciensek a vizsgálat után azonnal megkapják az eredményt. A bejelentkezés telefonos előjegyzés alapján történik. A Páciensek minimális várakozási idővel kerülnek ellátásra. A készülék kevesebb, mint három perc alatt képes AP gerinc vizsgálatára, továbbá kevesebb, mint három perc alatt közvetlen combnyak mérésre is alkalmas.

Különös jelentőséggel bír, hogy a készülék osteoporozis diagnosztizálására is alkalmas. A csontsűrűség-mérése alapján lehetséges a törési kockázat becslése, a betegség nyomon követése, ill. a bevezetett terápia hatásosságának lemérése. A készlékkel mérhető a test izom és testzsír összetétele, de az osteopaenia állapota is kimutatható, mindezek hozzájárulnak egyes betegségek diagnosztizálhatóságához, például egyes felszívódási zavarokban jelentős változás állhat be a csontok ásványi anyag tartalmában, illetve feltárható, hogy meglévő betegségeink hogyan befolyásolják a szervezetünk "összetételét".

A vizsgálat megismétlésére a terápia bevezetését követően 1 év múlva van szükség, mert a változás csak akkor ítélhető meg, ha a vizsgálatot ugyanazon a csonton, és ugyanazzal a készülékkel végzik. A vizsgálat teljesen veszélytelen és fájdalommentes, a páciens számára nem igényel előkészületet.