Neurológiai szakrendelés

A neurológia, vagyis az ideggyógyászat a központi és a perifériás idegrendszer szervi betegségeivel foglalkozik. A szakterülethez tartozik az agy, a gerincvelő, a környéki idegek és a hozzájuk tartozó ideg-izom átmenet betegségeinek vizsgálata és kezelése.

Az epilepszia, a fejfájás, szédülés, eszméletvesztések, alvászavarok, látászavarok, emlékezetzavarok, zsibbadások, de a Parkinson-kór is a neurológia területéhez tartozik. Az idegrendszert érintő problémák gyakran összefüggenek más szervrendszerek károsodásával is. Ilyenkor a betegségek kezelésében a neurológusok szorosan együttműködnek más szakorvosokkal, fizioterapeutákkal és gyógytornászokkal is. A pontos diagnózis felállítását számos vizsgálati módszer segíti.

Neurológiai szakellátás keretében, melyre betegeink előzetes bejelentkezés alapján, időpontra érkeznek, elvégezzük a páciens neurológiai fizikális szakvizsgálatát, véleményezését, ezt követően terápiás és szükség szerint kivizsgálási javaslatot adunk.

A személyes beszélgetés során a szakorvos kikérdezi a pácienst a panaszairól, ezek fennállásának hosszáról, jellegéről, valamint adott kórképeknél a családi előfordulás gyakoriságáról. Ezt követően átbeszélik a korábbi betegségeket, vérvételek eredményeit, a jelenleg szedett gyógyszereket. Majd a fizikális vizsgálattal észlelt eltérések pontosabb megítélésére különféle eszközös vizsgálatokat (MR, CT, EMG-ENG stb.) illetve más szakorvosi vizsgálatokat (kardiológia, diabetológia, gerincsebészet, stb.) javasolhat. Végül a pácienssel közösen megbeszélik a terápiás tervet, többek között a gyógyszeres kezelést, gyógytornát, fizikoterápiát, infúziós kezelés lehetőségét. Krónikus, általános neurológiai kórképekben szenvedő betegek ambuláns gondozása és követése kiemelten fontos feladat. A magasabb progresszivitási szintű vagy akut ellátást igénylő betegek megfelelő szakellátás felé történő irányítása.

A szakrendelés helyiségében invazív gyógyító eljárás nem folyik.

A betegek dokumentálása számítógépes rendszerben történik az adatvédelmi előírásoknak megfelelően.

A szakma minden területével foglalkozom a szakrendelés keretein belül:

  • demencia,
  • epilepszia,
  • Parkinson betegség,
  • fejfájás,
  • alagút betegségek,
  • neuropathiák,
  • stroke megelőzés,
  • EEG leletezés

a felsorolás nem teljes.

Panaszokat vagy tüneteket csak úgy szabad, és lehet érdemben kezelni, ha tudjuk azoknak a kiváltó okát. Ezért fontos, hogy a fenti panaszok esetén mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, röntgen, MRI, kiegészítő vizsgálatok) személyre szabottan lehet a megfelelő kezelést összeállítani. Az első lépés mindig a megfelelő fájdalomcsillapítás, melynek vannak gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségei. A tüneti kezelésen túl rendelkezünk oki kezelésekkel is, melyek az alapbetegségtől függenek. Manapság számos olyan, nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok és a tünetek megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.