Gyermek bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat bőrünk egészségével foglalkozó tudományág. A bőr a legnagyobb szervünk, ami nap mint nap ki van téve számtalan környezeti hatásnak és kórokozónak, különösen gyermekeink bőre a mindennapi játék közben, és bár bőrük azonos a felnőttekével, de vékonyabb és sérülékenyebb annál. Bőrünk állapota tükrözi szervezetünk egészségi állapotát is, így abból akár a szervezet belső, kívülről láthatatlan folyamataira is következtethetünk, és nem utolsósorban bonyolult szerv, melynek működése sok szempontból pótolhatatlan. Gyermekeknél különösen fontos a bőr állapotának figyelemmel kísérése, hiszen sokszor már csak akkor szólnak csemetéink, ha viszket, begyullad és fájdalmas a terület, de sokszor már korábban is látható jele van egyes bőproblémának. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el. Olyan bőrbetegségek is gyógyíthatóvá váltak, melyek eddig hosszú éveken keresztül keserítették meg a betegek életét (pl.: pattanásos bőr, seborrhea, rosacea stb.).

 

Milyen problémákkal érdemes felkeresnie bőrgyógyászati magánrendelésünket?

 

A bőrünkön kialakuló betegségek nagy része könnyen észrevehető és ez mindenképp orvoshoz irányít minket. Ezek lehetnek hirtelen kialakuló bőrbetegségek (pl. csípés, allergiás bőrbetegségek, mint csalánkiütés, vagy bakteriális, gombás és vírus fertőzés), és lehetnek krónikus, évek óta fennálló bőrtünetek, mint pl. a pikkelysömör, ekcéma. Gyermek bőrgyógyászati szakrendelésünkre már újszülött kortól várjuk kis Pácienseinket.

 

Minden bőrön látható elváltozás szakvizsgálata, eltávolítása fontos a  bőrbetegségek elkerülése és megelőzése szempontjából:

  • anyajegyszűrés,
  • anyajegyek korrekt eltávolítása megbízható szövettani háttérrel,
  • gyermekkori bőrbetegségek kezelése / vírusos szemölcsök eltávolítása.


A bőrbetegségek egy része (pl. a bőrdaganatok) hosszú ideig észrevétlenül maradhatnak, mert panaszt nem okoznak, és/vagy rejtett régiókban (pl. hajlatokban) helyezkednek el. Emiatt nagyon fontosnak tartjuk a rendszeres szűrővizsgálatot.

Vannak bőrjelenségek, melyek nem tekinthetők valójában betegségnek, például a bőr jóindulatú növedékei (pl. fibrómák), melyek elsősorban esztétikai problémát okoznak.
A bőrgyógyászt leggyakrabban a körömgombával, pattanásos, seborrhoeás bőrrel, ekcémával, vírusos növedékekkel, anyajegy-elváltozásokkal, illetve allergiás tünetekkel keresik fel, de ezeken kívül még számtalan bőrproblémával érkezhetnek hozzá. Anyajegyeinket még ha panaszmentesek is évenként szükséges szűrővizsgálaton ellenőriztetni, hiszen a kezdődő bőrrák időben történő felfedezése nagyon fontos a betegség kezelhetősége szempontjából.

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat során?

 

  • Anamnézis felvétel, részletesen átbeszéljük a tüneteket, elsősorban a bőrre vonatkozó, korábbi betegségeket. Fontos, ha vannak korábbi dokumentumai és laborleletei, azokat hozzák magukkal a vizsgálatra, mert a szakorvos számára hasznos információval szolgálhatnak.
  • Fizikai vizsgálat, mely során a problémától függően, nem csak az érintett régió kerül vizsgálatra, hanem esetenként az egész testfelszín is. Anyajegyvizsgálat esetén az egész testfelszín részletes vizsgálata egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével történik.
  • A bőrbetegségek egy részében sor kerülhet további vizsgálatok (pl. labor) elvégzésére is.
  • Terápia beállítása, megbeszélése a bőrgyógyász szakorvossal.