1,5 Teslás MR - natív vizsgálatok

1,5 Teslás MR - kontrasztanyagos vizsgálatok

Tisztelt Páciensünk! Amennyiben nem talált Önnek megfelelő időpontot, kérjük lépjen velünk kapcsolatba telefonon:
+36 1 550 7 550 

Az Újbuda Medical Center külösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MR és CT vizsgálatok utáni szakorvosi kiértékeléseket, azaz a leletezést, mindig a vizsgált testrészre specializálódott radiológus szakorvos végezze. Az intézményünkben alkalmazott modell tehát eltér sok más magánklinikákban alkalmazott gyakorlattól, ahol egy radiológus többféle testrészt is leletez.

Intézményünk vizsgálati modellje biztosítja, hogy pácienseink a lehető legpontosabb képet kapják állapotukról, ami hozzájárul a helyes diagnózis felállításához, és így a gyógykezelések, valamint műtéti beavatkozások nagyobb precizitással történhetnek meg. Ezen túlmenően, a specializált szakértelmünk révén jelentősen csökkennek a műtéti és kezelési kockázatok, valamint a lehetséges komplikációk is.

Intézményünk különlegessége, hogy 24 magasan képzett radiológus specialista alkotja a szakmai stábunkat, akik különböző területekre, mint például a koponya-, has- és kismedencei-, csont-izületi-, valamint gerincspecializációkra összpontosítanak. Ez a széleskörű szakértői háttér teszi lehetővé, hogy minden egyes testrész diagnosztizálása a lehető legmagasabb szintű szakértelemmel történjen. Az Újbuda Medical Center így garantálja, hogy minden páciens személyre szabott, precíz diagnózist kapjon, megfelelve ezzel az egyéni igényeknek.

Kiemelt információ

Nyári akció - kedvezményes natív MR vizsgálat az Újbuda Medical Centerben 31.990 Ft-tól.

Az Újbuda Medical Centerben 2 MR készülék üzemel, az egyik egy prémium kategóriás GE Creator 1,5 teslás készülék , a másik pedig egy HITACHI gyártmányú, Aperto Lucent típusú 0,4 teslás nyitott MR berendezés.

Az MR, azaz mágneses rezonancia, olyan diagnosztikai képalkotó eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket a vizsgált területről. A készülék által létrehozott mágneses térben a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletgazdag, nagyfelbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

A világon ma a legelterjedtebb és az MR vizsgálatok pontossága tekintetében a legprecízebb MR készülék a zárt MR vagy másnéven az alagútrendszerű MR. A zártrendszerű MR készülék lényege, hogy a beteget egy elől-hátul nyitott alagútban vizsgáljuk.

Magyarországon leggyakrabban 1,5 Tesla erősségű MR gépeket alkalmaznak. A mágnes erőssége nagyban befolyásolja a felvételek minőségét, minél erősebb, annál nagyobb a garancia a jóminőségű, élesebb képek elkészítésére a vizsgált szervekről és szövetekről.

Az MR vizsgálat során keletkező kép minőségét a mágneses tér erőssége határozza meg, amely a zárt rendszerben sokszorosa a nyitott MR rendszerhez képest, így lényegesen jobb és részletgazdagabb a létrehozott kép minősége. A nyitott MR készülékek térereje 0,3-0,45 Tesla, ezzel szemben a zárt MRberendezések 1,5 vagy 3 Tesla erősségűek.

A zárt MR készülékben keletkező nagyobb térerő eredményeképpen láthatóvá válnak a finomabb struktúrák is, amelyre a nyitott MR készülékek nem képesek. A zárt rendszerű MR készülék előnyös tulajdonságainak köszönhetően a vizsgálati idő rövidebb, mint a nyílt MR berendezéseknél.

Mik a vizsgálat előnyei?

 • Teljesen fájdalommentes
 • Nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú
 • Semmiféle hosszútávú káros hatása nincs a szervezetre
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható
 • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

A HITACHI gyártmányú, Aperto Lucent típusú (0,4 Tesla), úgynevezett nyitott MRI készülék a bezártság érzéssel (claustrophobia) küszködő betegnek is könnyebbséget jelent.

A gép alacsony térereje következtében –szemben a nagy térerejű készülékekkel- a beültetett fémek zavaró hatása, illetve a fémek kimozdulásának veszélye kevésbé képezi akadályát a vizsgálatok elvégzésének, ezáltal az egyik oldalon elvégzett csípő-, vagy térdprotézis nem akadálya a másik oldal MR vizsgálatának, de a bőrön át (percutan) laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) fémkapcsai sem képezik akadályát a gerincvizsgálatoknak, és a gerincműtét során beültetett fémanyagok is lényegesen kevésbé zavaróak, mint nagyobb térerő esetén.

Amennyiben a vizsgálat a páciensnek tulajdonítható okok miatt meghiúsul, az előjegyzési díj 50%-a fizetendő.Natív MRI-vizsgálat

A natív MRI-vizsgálatot rövid (1-2 nap) várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

A natív vizsgálatra akár orvosi javaslatra, akár saját elhatározásukból is jelentkezhetnek. A vizsgálatok előtt javasoljuk szakorvosi vizsgálat és konzultáció elvégzését, melyre központunkban is lehetőséget biztosítunk, külön térítési díj ellenében. Előfordulhat ugyanis, hogy nem MRI vizsgálatot kell elvégezni. Előfordulhat továbbá, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit páciensünk betegnek gondol. Központunk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal!

 

MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

 • Ha zárt térben szorong vagy félelmet szokott érezni (klausztrofóbiája van), a vizsgálat előtt enyhe nyugtató hatású gyógyszert adunk pácienseinknek, valamint kísérőt is hozhatnak - sőt javasolt, hogy hozzanak - magukkal, aki bemehet Önnel a vizsgálatra. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.
 • A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében (pl. protézisek, érlekötések) nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. A vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

 

Terhesség nem kizáró ok az MR vizsgálat elvégzésére, de az első trimeszterben nem javasolt. Terhesség esetén az első trimeszterben (első 12 hét) nem végzünk MRI-vizsgálatot. Ezt követően (tehát a terhesség negyedik hónapjától) natív MRI-vizsgálatot kizárólag írásos szakorvosi javaslat alapján végzünk, melynek az alábbiakat kell tartalmazni:

 • terhesség pontos ideje (hány hetes terhes)
 • milyen MRI-vizsgálatot kérnek
 • a vizsgálat szakmai indoklása

Központunkban a test minden részéről végzünk natív MRI vizsgálatokat, a pontos régió meghatározások árlistánkban találhatóak, amennyiben nem találja az Önnek megfelelőt kérjük keressen Minket elérhetőségeink egyikén.

Natív MRI-vizsgálat során kontrasztanyagot nem alkalmazunk. Kontrasztanyag adásának eldöntése kizárólag a kezelőorvos, illetve a radiológus feladata a szakorvosi vizsgálat, illetve a natív vizsgálat eredményének ismeretében. Páciens külön kérésére nem adunk kontrasztanyagot!

Amennyiben még nincs kezelőorvosa, központunkban lehetősége van külön térítési díj ellenében, akár a vizsgálat előtt, vagy a vizsgálat után is szakorvosi vizsgálatra, konzultációra, kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően.

Kontrasztanyagos MR vizsgálat

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot rövid (2-3 nap) várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

Kontrasztanyagos MRI-vizsgálat esetén a natív vizsgálat elvégzése után kontrasztanyag adására kerül sor (intravénásan). Kontrasztanyag adásának eldöntése a kezelőorvos, illetve a radiológus feladata. A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges.Páciens külön kérésére kontrasztanyagot nem adunk be! Minden esetben szükség van szakorvosi javaslatra.

A kontrasztanyag kockázatairól, lehetséges mellékhatásairól az MRI-vizsgálat előtt minden esetben írásos tájékoztatást kap, a kontrasztanyag beadásához a páciens írásbeli beleegyezése szükséges.

MRI-vizsgálatnál kontrasztanyag adása esetén minden esetben szükséges vesefunkciós vizsgálat (vérvétel: GFR) elvégzése a vizsgálat előtt! Ebben az esetben kérjük, hogy a vizsgálatra a két hétnél nem régebbi laborlelettel együtt érkezzen. Amennyiben a vizsgálat végzésekor ilyen laborlelettel nem rendelkezik, és a vizsgálat végzése közben a radiológus kontrasztanyag adását javasolja, ezt egy másik időpontban végezzük el a laborlelet birtokában.

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatra szakorvosi javaslat/beutaló alapján lehet jelentkezni.

 

A kontrasztanyagos MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

 • FONTOS! Az intravénás kontrasztanyag beadásához jó vesefunkció szükséges, ezért a vizsgálatra a páciensnek 14 napnál nem régebbi vesefunkciós laborleletének eredményét magával kell hoznia, enélkül a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni!
 • Eredeti írásos szakorvosi javaslat (nem másolat) , melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos MRI-vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása, az orvos aláírásával és jól látható pecsétjével ellátva. A páciens külön kérésére nem végzünk kontrasztanyagos vizsgálatot.
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálat esetében a vizsgálatot megelőző 4-6 órában már nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt. Az MRI-vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.
 • A páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében (pl. protézisek, érlekötések) nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. A vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

 

Ha zárt térben szorong vagy félelmet szokott érezni (klausztrofóbiája van), a vizsgálat előtt enyhe nyugtató hatású gyógyszert adunk pácienseinknek, valamint kísérőt is hozhatnak - sőt javasolt, hogy hozzanak - magukkal, aki bemehet Önnel a vizsgálatra. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. Terhesség nem kizáró ok az MR vizsgálat elvégzésére. Mint minden kontrasztanyagos vizsgálat után, ez esetben is fontos a vizsgálatot követően a fokozott folyadékbevitel.

Központunkban a test minden részéről végzünk kontrasztanyagos MRI vizsgálatokat, a pontos régió meghatározások árlistánkban találhatóak, amennyiben nem találja az Önnek megfelelőt kérjük keressen Minket elérhetőségeink egyikén.

 Amennyiben a vizsgálat a páciensnek tulajdonítható okok miatt meghiúsul, az előjegyzési díj 50%-a fizetendő.

Fontos információ az MR vizsgálat elvégezhetősége szempontjából:

160 kg felett nem áll módunkban elvégezni a vizsgálatot.

A vizsgáló cső átmérője 60 cm.

Minden MRI-vizsgálatra vonatkozik:

TB finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot jelenleg nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

Egy időpontra maximum 3 régió (azaz 3 darab) MRI-vizsgálatára adunk előjegyzést egy páciens részére, többre nem. Többrégiós előjegyzésnél, helyszíni lemondás esetében az elmaradt vizsgálat(ok) térítési díját is ki kell fizetni.

Az MRI-vizsgálat térítési díja egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, ágyéki gerinc, bal térd, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősülnek a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz), a végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, térd, boka).

Az MRI szöveges írásos radiológiai szakorvosi kiértékelése a vizsgálatot követő 3-5 munkanap alatt készül el, melyet az adatlapon megjelölt módon (e-mail, személyes átvétel vagy külön térítési díj ellenében postai úton) juttatunk el Pácienseink részére.

A vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez a kezelőorvos feladata.

 

Három fő esetben nem végezhető el az MRI-vizsgálat:

 • ha a páciensnél szívritmusszabályzó (pacemaker) beültetésére,
 • ha három évnél korábban végzett agyi értágulat (aneurizma) ellátása során kapcsot (klipet) alkalmaztak.
 • Központunkban MRI kompatibilis pacemaker esetén sem végzünk vizsgálatot.

Számos más esetben is ellenjavalt lehet az MRI vizsgálat elvégzése, ha bármilyen betegsége vagy korábbi műtétje volt, azt jelezze telefonon már a bejelentkezés alkalmával.

A vizsgálat alatt lehetőség van arra, hogy hozzátartozó is jelen legyen a pácienssel együtt, így nyugodtabban tudnak feküdni, amíg a vizsgálat folyik. Természetesen ilyenkor a kísérőre is a fenti szabályok, előírások vonatkoznak.

Altatásban, bódításban nem végzünk MRI-vizsgálatot.

Kapcsolatfelvétel

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.