Teljes Testösszetétel Vizsgálat

Az Újbuda Medical Center büszkén kínálja a legmodernebb teljes testösszetétel vizsgálatát, melynek célja, hogy átfogó képet adjon a testünk aktuális állapotáról. A precíz Dexa vizsgálatunk segítségével pontosan megismerheti testösszetételét, beleértve a testzsír- és izomtömeg arányát, valamint az ásványi anyagok eloszlását is. Ezt a szolgáltatást különösen ajánljuk azok számára, akik egészségükre szeretnének odafigyelni, sportolóknak és mindenki számára, aki érdeklődik saját fizikai állapota és egészségi szintje iránt.

 

DEXA Vizsgálat

A Dexa vizsgálat, vagyis a kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria, az Újbuda Medical Center által kínált szolgáltatások közül kiemelkedően fontos, hiszen ez a módszer adja a legpontosabb képet a testösszetételről. A testzsír, az izomzat és a csontsűrűség pontos mérésével a Dexa vizsgálat kulcsfontosságú eszköz az egészségügyi állapot átfogó értékelésében és a személyre szabott egészségmegőrzési stratégiák kidolgozásában.

 

Miért Hasznos a DEXA Vizsgálat

A Dexa vizsgálatot széles körben az arany standardnak tekintik a testösszetétel elemzésében, mert rendkívüli pontossággal képes meghatározni a test zsír-, izom-, és csonttömegét. A vizsgálat során használt alacsony dózisú röntgensugarak kettős energiájú technológiája lehetővé teszi, hogy a szoftver különbséget tegyen a különböző szövetek között, így adva részletes betekintést a testünk összetételébe.

 

A Dexa Vizsgálat Jelentősége

Az Újbuda Medical Center szakértői által végzett Dexa vizsgálat nem csak a testzsír százalékának meghatározására szolgál. A vizsgálat segítségével pontos képet kaphatunk az izomtömeg eloszlásáról, a csontsűrűségről, és még a zsigeri zsír mennyiségéről is. Ez kritikus jelentőségű az olyan betegségek korai felismerésében és megelőzésében, mint a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések.

 

Dexa Vizsgálat Menete

A Dexa vizsgálat menete az Újbuda Medical Centerben kiemelkedően páciensbarát, gyors és teljesen fájdalommentes, ami lehetővé teszi a testösszetétel elemzését minimális kellemetlenséggel. A következő lépésekkel biztosítjuk, hogy a vizsgálat zökkenőmentes és informatív élmény legyen minden érkező páciens számára.

 

Vizsgálat Előtt

Mielőtt a Dexa vizsgálat elkezdődne, rövid konzultációt tartunk, ahol felmérjük az egyéni egészségügyi előzményeket, valamint a vizsgálat célját és várható előnyeit. Ez az időszak lehetőséget nyújt a páciensek számára, hogy bármilyen kérdést feltegyenek a vizsgálattal kapcsolatban.

Előkészületek a Vizsgálathoz

A Dexa vizsgálat előtt fontos, hogy a páciensek eltávolítsák testükről a fém tárgyakat, mint például ékszerek, övek, vagy bármely más tárgy, ami befolyásolhatja a vizsgálat eredményeit. A ruházat tekintetében ajánlott könnyű és kényelmes öltözetben érkezni, lehetőség szerint fém nélküli elemekkel.

A Vizsgálat Során

A páciens a Dexa vizsgálóasztalra fekszik, ahol a szkennelés folyamata néhány percig tart. Ebben az időszakban a gép alacsony dózisú röntgensugárt használ, hogy részletes képet adjon a test zsír-, izom-, és csonttömegéről. A páciensnek mozdulatlanul kell maradnia a vizsgálat ideje alatt, hogy a lehető legpontosabb eredményeket érjük el.

 

Testösszetétel Mérés

A testösszetétel mérésének célja, hogy pontos képet adjon a testünkben lévő zsír, izom és csont arányáról. Ez az információ rendkívül hasznos az egyéni egészségügyi célkitűzések meghatározásában, legyen szó súlycsökkentésről, izomépítésről, vagy az általános egészségi állapot javításáról. A pontos adatok birtokában személyre szabott táplálkozási és edzésprogramokat lehet kidolgozni, amelyek valóban támogatják az egyéni célkitűzéseket.

 

Testzsír Mérés

A testzsír mérés az egészségmegőrzés és a testkompozíció optimalizálásának nélkülözhetetlen része, amit az Újbuda Medical Center a legfejlettebb Dexa technológiával végez. Ez a vizsgálat nem csupán az általános testzsír-százalék meghatározására szolgál, hanem lehetőséget biztosít a zsigeri zsírszövet – a belső szerveket körülvevő és egészségügyi szempontból különösen kockázatos zsírtípus – mennyiségének pontos mérésére is. Ezen adatok ismerete elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, és egyéb metabolikus szindrómával kapcsolatos állapotok kockázatának csökkentésében.

 

A Testzsír Mérésének Jelentősége

A testzsír százalékának és különösen a zsigeri zsír mennyiségének meghatározása kulcsfontosságú az egészségünk megértésében. A túlzott zsigeri zsír felhalmozódása növeli a metabolikus betegségek, köztük a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát, valamint elősegítheti bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását. Ezenfelül, a magas testzsír-százalék összefüggésben áll a szív- és érrendszeri problémákkal, így a pontos mérés segítségével időben fel lehet ismerni a kockázati tényezőket, még mielőtt komolyabb egészségügyi problémák alakulnának ki.

 

Testzsírszázalék Mérés

A testzsírszázalék mérés alapvető eszköze az egészséges testkompozíció értékelésének és a fizikai állapot optimalizálásának. Ez a mutató jelzi a testtömeghez képest a zsírszövet arányát, amely kulcsfontosságú információ az egészségügyi kockázatok felmérésében, az edzésprogramok hatékonyságának értékelésében és a táplálkozási szokások finomításában.

Mi a Testzsírszázalék és Hogyan Számolható Ki?

A testzsírszázalék az össztömeghez viszonyított zsírtömeg arányát jelöli, amely közvetlenül nem mérhető meg, csak különböző testösszetétel-elemző módszerekkel becsülhető ki. A Dexa vizsgálat egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül pontosan képes meghatározni ezt az arányt, mivel a kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria segítségével részletes képet kapunk a zsír, az izom és a csontok eloszlásáról a testben.

 

Miért Fontos a Testzsírszázalék Ismerete 

A testzsírszázalék pontos ismerete lehetővé teszi az egészségügyi kockázatok jobb felmérését és az egészségmegőrző intézkedések célzott tervezését. Bár a Body Mass Index (BMI) régóta használt mutató az egészségi állapot általános értékelésére, nem ad pontos képet a testösszetételről. Két ember azonos BMI-értékkel rendelkezhet, miközben testzsírszázalékuk és izomtömegük jelentősen eltérhet, ami eltérő egészségügyi kockázatokat jelenthet.

 

Mi a Jó Testzsírszázalék Értékek?

Az ideális testzsírszázalék számos tényezőtől függ, többek között a nemtől, életkortól és a fizikai kondíciótól. Általánosságban az egészséges testzsírszázalék férfiak esetében 10-20%, míg nőknél 18-28% között mozog. Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek általános irányelvek, és az egyéni egészségi állapot, edzettségi szint és genetikai hajlam is szerepet játszik az ideális értékek meghatározásában.

Készen áll, hogy mélyreható betekintést nyerjen egészségi állapotába és testösszetételébe? Az Újbuda Medical Centerben várjuk a legmodernebb Dexa technológiával, amely precíz képet ad testének zsír-, izom-, és csonttömeg eloszlásáról, segítve ezzel az egészséges életmód és a hatékony edzésprogramok kialakítását.

Ne várjon tovább, tegyen most az egészségéért! Foglaljon időpontot  teljes testösszetétel vizsgálatátra online vagy hívja központi számunkat a +36 1 550 7 550-es telefonszámon, és kezdje el az útját az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet felé. Szakértő csapatunk készen áll, hogy támogatást nyújtson Önnek a testösszetételének optimalizálásában, és segítsen elérni az egészségügyi céljait.