Vérkép kiegészítő panel

A reticulocyta éretlen, de magját már elvesztett élő vörösvértest. A csontvelőben képződnek őssejtekből, hogy vörösvértestté érve kilépjenek a véráramba, pótolva az elöregedett vörösvértesteket. Normál esetben csak kis számban vannak jelen a vérben, egészséges embereknél vérben lévő százalékos arányuk stabil. A véráramban keringő reticulocyták genetikai anyagmaradványt tartalmaznak (ribonukleinsav – RNS), melyet 1-2 nap alatt elvesztenek és érett vörösvértestté válnak.

A reticulocyta szám meghatározásával és vérben jelenlevő arányának kiszámításával megállapítható, hogy a csontvelő vörösvértest képző funkciója megfelelően működik-e, valamint meghatározható a vérszegénység típusa és oka. Mivel a reticulocyta sejtek százalékos arányának meghatározásához a vörösvértest számot használjuk, a vizsgálatot mindig teljes vérkép keretében rendelik el.

A reticulocyta szám és százalékos arány meghatározását általában a csontvelő működésének meghatározására, vagy bizonyos kezelések (B12-vitamin- vagy folsavhiány, vashiány, vesebetegség, csontvelő-szuppresszió, eritropoietin terápia) hatékonyságának ellenőrzésére kéri az orvos. A vizsgálat általában az általános vérkép részét képezi.

A szervezet igyekszik a vörösvértestek számát állandó szinten tartani, ha azonban ez az egyensúly megbomlik, nő a vörösvértestek vesztése, vagy csökken a termelésük, vérszegénység alakul ki. Ennek oka és típusa kimutatható a vizsgálat segítségével.

Mit vizsgálunk?

Retikulocytaszám

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok kizárólag hétköznap 06:30 – 11:00 között végezhetőek el, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.