A vese páros, bab alakú szerv, mely a kiválasztásért felel. Funkciójának megfelelően eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását és az artériás vérnyomást. A nitrogén-anyagcsere végtermékei (urea, kreatinin, húgysav) mellett a szervezetbe bekerülő, egyes idegen anyagokat – xenobiotikumok -, az inaktivált hormonok egy részét és a gyógyszereket is eltávolítja a szervezetből. Az anyagcsere normális termékeit (tejsav, glukóz, ketontestek) szintén kiválasztja abban az esetben, amikor koncentrációjuk a szükséges (fiziológiás) értéket meghaladja.

A laborvizsgálat során a vese kiválasztó működését, illetve annak beszűkülését (pl. gyulladás) nézzük.

 

Kreatinin

A kreatinin az izomból származó fehérje lebontási termék, mely a szervezetből a vesén keresztül távozik. Állandó mennyiségben termelődik. Szintje az izomtömegtől és a veseműködéstől függ. Férfiaknál általában magasabb kreatinin szint jellemző, mint a nőknél. A kreatinin nem összetévesztendő a kreatinnal, amit elsődlegesen a máj termel, majd innen az izmokba kerül, ahol a szervezet energiaforrásként hasznosítja az izommunka során. A kreatin egy része az izmokban kreatininné alakul.

 

Karbamid

A karbamid az aminosavak lebontási terméke. A szervezetből a vesén keresztül távozik.

 

Húgysav

A húgysav a purin vegyületek lebontási terméke, mely vizelettel távozik a szervezetből. A napi átlag húgysav ürítés normál esetben 150-250 g. A húgysav a vízben rosszul oldódik, ezért a vesében kikristályosodhat, ami vesekőhöz vezethet.

 

GFR

A glomerulus filtrációs ráta meghatározását (Glomerulus Filtration Rate, GFR) szűrővizsgálatként akkor érdemes elvégezni, ha az orvos vesekárosodás kialakulására gyanakszik. Akkor is jól alkalmazható, ha valakinek már ismert a vesebetegsége, és a veseműködés romlását, a funkció csökkenését szeretnék kimutatni. A vizsgálat különösen hasznos a dialízis-kezelésben részesülők vesefunkciójának megítéléséhez.

A vesefunkció laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Mit vizsgálunk?

Karbamid, Kreatinin, GFR, Húgysav

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.