Központunkban szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező!

Központi szám: + 36 1 550 7 550    
Fogászat: +36 1 800 1081    
Plasztikai sebészet: +36 1 445 0108    
recepcio@ujbudamedical.hu
ujbuda-medical-center-logoujbuda-medical-center-logoujbuda-medical-center-logoujbuda-medical-center-logo
  • Szolgáltatásaink
    • Képalkotó diagnosztika
      • MR 1,5 Tesla
      • Nyitott MR 0,4 Tesla
      • Tudjon meg többet az MR vizsgálatokról
      • CT
      • MR és CT leletértelmezés
      • Ultrahang
      • Csontsűrűség Mérés DEXA
      • Post-Covid low dose mellkas CT
      • Röntgen
      • Tüdőszűrés
      • Fogászati CBCT, Panoráma, – és Teleröntgen
      • Mammográfia
    • Szakorvosi vizsgálatok
      • Allergológia
      • Alvásdiagnosztika – alvászavar vizsgálat
      • Bariátria
      • Belgyógyászat
      • Bőrgyógyászat – Esztétikai bőrgyógyászat
      • Gyermek bőrgyógyászat
      • Endokrinológia
      • Epekőzúzás
      • Fájdalomambulancia
      • Fejfájás ambulancia
      • Fogászat
      • Fókuszált lökéshullám terápia az urológiában
      • Fül Orr Gégészet
      • Gerincambulancia
      • Gerincsebészet
      • Gyermek Fül-Orr-Gégészet
      • Hallásvizsgálat
      • Idegsebészet
      • Kardiológia
      • Lipidológia
    •  
      • Manuálterápia reumatológus szakorvostól
      • Merevedési zavarok kezelése
      • Neurológia
      • Optika
      • Ortopédia
      • Plasztikai sebészet
      • Receptírás
      • Reumatológia
      • Szülészet-nőgyógyászat
      • Urológia
      • Ultrahang
      • BTL Emsella – Inkontinencia Kezelés
      • Gyermekgyógyászat
      • Gyermekfejlesztő Központ
      • Kézsebészet
      • Sebészeti Szakrendelés
      • Szemészet
      • Teljes Testösszetétel Vizsgálat
      • Traumatológia
    • Mozgásszervi rehabilitáció
      • BTL Emsella – Inkontinencia Kezelés
      • Fizikoterápia
      • Fókuszált Lökéshullám Terápia
      • Gyógytorna
      • Kinesio tape felhelyezése
      • Orvosi gyógymasszázs
      • Mofetta kezelés
      • EGYÉB DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK
      • Laborvizsgálat
      • Laboreredmények értelmezése
      • Csontsűrűség Mérés DEXA
      • Vérnyomás- és EKG-monitorozás
      • EKG vizsgálat
      • Helicobacter szűrés
  • Munkatársaink
  • Karrier
  • Vállalatoknak
    • Vállalati egészségbiztositási csomagok
    • Menedzserszűrés
    • Vállalati fogászati program
    • Vállalati optikai program
  • Tudástár
  • Árak
  • Áraink
  • Képalkotó diagnosztika
  • MR 1,5 Tesla
  • Nyitott MR 0,4 Tesla
  • Tudjon meg többet az MR vizsgálatokról
  • CT
  • MR és CT leletértelmezés
  • Ultrahang
  • Post-Covid low dose mellkas CT
  • Röntgen
  • Tüdőszűrés
  • Teljes Testösszetétel Vizsgálat
  • Fogászati CBCT, Panoráma, – és Teleröntgen
  • Mammográfia
  • Csontsűrűség Mérés DEXA
  • Szakorvosi vizsgálatok
  • Allergológia
  • Alvásdiagnosztika – alvászavar vizsgálat
  • Belgyógyászat
  • Bőrgyógyászat – Esztétikai bőrgyógyászat
  • Gyermek bőrgyógyászat
  • Endokrinológia
  • Fájdalomambulancia
  • Fejfájás ambulancia
  • Fogászat
  • Fül Orr Gégészet
  • Gerincambulancia
  • Gerincsebészet
  • Idegsebészet
  • Ultrahang
  • Gyermekgyógyászat
  • Gyermekfejlesztő Központ
  • Gyermek Fül-Orr-Gégészet
  • Hallásvizsgálat
  • Epekőzúzás
  • Fájdalomambulancia
  • Fókuszált lökéshullám terápia az urológiában
  • Kardiológia
  • Kézsebészet
  • Lipidológia
  • Manuálterápia reumatológus szakorvostól
  • Merevedési zavarok kezelése
  • Mofetta kezelés
  • Neurológia
  • Optika
  • Ortopédia
  • Plasztikai sebészet
  • Laborvizsgálat
  • Laboreredmények értelmezése
  • Receptírás
  • Reumatológia
  • Sebészeti Szakrendelés
  • Szemészet
  • Szülészet-nőgyógyászat
  • Ultrahang vizsgálat
  • Urológia
  • BTL Emsella – Inkontinencia Kezelés
  • Mozgásszervi rehabilitáció
  • Traumatológia
  • BTL Emsella – Inkontinencia Kezelés
  • Fizikoterápia
  • Fókuszált Lökéshullám Terápia
  • Gyógytorna
  • Orvosi gyógymasszázs
  • Kinesio tape felhelyezése
  • Egyéb diagnosztikai eljárások
  • Vérnyomás- és EKG-monitorozás
  • Csontsűrűség Mérés DEXA
  • EKG vizsgálat
  • Helicobacter szűrés
  • Munkatársaink
  • Karrier
  • Vállalatoknak
  • Vállalati egészségbiztositási csomagok
  • Menedzserszűrés
  • Vállalati fogászati program
  • Vállalati optikai program
  • Tudástár
Magyar
Időpontfoglalás
✕

Epekő diéta

  • Főoldal
  • Tudástár
  • Epekőzúzás
  • Epekő diéta
Epekő diéta.

Témához kapcsolódó további információk és szakrendelések az alábbi gombok kattintásával elérhetőek:

Epekőzúzás
MR vizsgálat
Laborvizsgálat


 

Az epekő betegség napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi problémája, amely világszerte emberek millióit érinti. Az epekövek a májban termelődő epeanyagból alakulnak ki és komoly kellemetlenségeket okozhatnak, ha elzárják az epevezetékeket. A betegség kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, mint például az étrend, a testsúly és a genetikai hajlam. Cikkünkben részletesen áttekintjük, hogyan segíthet egy jól megtervezett étrend az epekő problémáinak kezelésében és elkerülésében.

Mi az epekő?

A máj az a szerv, amely felelős a zsírok emésztéséhez szükséges epeváladék termeléséért. Ezt a megtermelt váladékot az epehólyag tárolja, amely többek között vizet, sókat és koleszterint is tartalmaz. Ha az epehólyag nem képes megfelelően kiürülni, az epeváladék összetétele megváltozik, besűrűsödik. Ennek hatására különböző méretű és összetételű kövek képződhetnek, amelyek leggyakrabban koleszterin kristályokból vagy az epefestékből származó pigmentekből állnak.

Összetételük alapján a következő epekő fajtákat különböztethetjük meg:

  • koleszterinkövek,

 

  • bilirubin- vagy pigmentkövek,

 

  • illetve kevert kövek.

 

Az epekő okai

Az epekő kialakulásához két alapvető tényező együttes jelenléte szükséges azoknál, akik genetikailag is hajlamosak erre a problémára. Ha az epe összetétele kedvezőtlen irányba tolódik el, az megkönnyíti a kő képződéséhez szükséges anyagok, különösen a koleszterin, kicsapódását. Másodszor, ha az epehólyagban bármilyen pangás lép fel, az elősegíti a kövek lassú növekedését és kialakulását.

 

A túlzott zsírbevitel, a finomított cukrokban gazdag étrend, a fehér liszt gyakori használata, a rostszegény étkezés, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség mind-mind növeli az epekő képződésének kockázatát.

 

Az epekő tünetei

Az epekövek az esetek többségében nem okoznak tüneteket, ezért ezeket "néma köveknek" nevezzük. Probléma akkor merül fel, amikor az epevezeték elzáródik, vagy gyulladás alakul ki. Ilyenkor a beteg gyakran tapasztal puffadást, gyomortáji teltségérzetet, hányingert vagy hasmenést, különösen nagyobb mennyiségű vagy zsírosabb ételek fogyasztása után.

 

Súlyosabb esetben úgynevezett epekólika alakulhat ki, amikor egy epekő beszorul az epevezetékbe. Az epehólyag ilyenkor görcsös összehúzódásokkal próbálja kimozdítani a követ, ami erős, görcsös fájdalmat okoz. Ez a fájdalom a jobb bordaív alatt jelentkezik, és kisugározhat a jobb vállba és lapockába is.

 

Az epekő és a táplálkozás

 

Az epekő kialakulása

A máj állítja elő a zsírok emésztéséhez szükséges epeváladékot, amelyet az epehólyag tárol: ez a folyadék többek között vizet, sókat és koleszterint tartalmaz. Amennyiben az epehólyag nem képes megfelelően kiürülni, az epe sűrűbbé válik és összetétele megváltozik, vagyis az epeváladékból különböző méretű és összetételű kövek alakulhatnak ki.

 

Táplálkozási szokások és az epekőképződés

Epekőbetegség esetén fontos, hogy naponta többször, kisebb adagokban étkezzünk. Mivel a zsírok serkentik leginkább az epehólyag összehúzódását, elsősorban a zsírbevitel mérséklésére kell figyelni. Emellett kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása, például zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék formájában.

 

Ajánlott étrend az epekő megelőzésére

 

Napi táplálkozási javaslatok

Magas vérkoleszterinszint esetén kerülni kell a koleszterinben gazdag ételeket, ugyanakkor a teljesen zsírmentes étrend sem ajánlott, mert ha a bélrendszerben kevesebb az epe a szükségeshez képest, az epehólyagban pangás léphet fel, ami szintén hozzájárulhat az epekő kialakulásához.

 

Az epekő megelőzése érdekében az ideális testsúlyú emberek számára napi 40-60 g zsír és 25 g élelmi rost fogyasztása ajánlott. Ügyeljünk arra, hogy egyes élelmiszerek, mint a csokoládé, a zsíros sajtok és a tejföl jelentős mennyiségű zsiradékot tartalmaznak, ezért ezekből érdemes zsírszegény változatokat választani.

Étrendi javaslatok

A túlzott zsírbevitel növeli az epekő kialakulásának kockázatát. A rendszeres, napi többszöri étkezés segít fenntartani az epe megfelelő áramlását az epehólyagban és a kisebb adagok megelőzhetik a görcsös rohamokat. Az alkohol károsítja az epehólyag működését, ezért ajánlott az alkoholfogyasztás mérséklése is.

Ételek és italok kiválasztása

Fontos figyelembe venni, hogy bár vannak általánosan elfogadott javaslatok, mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy milyen ételekkel szemben toleráns a szervezete, és melyek azok, amelyeket mindenképpen kerülnie kell.

Megengedett ételek

  • Húsfélék: főtt, párolt, grillezett sovány hús, baromfi bőr nélkül, sovány sonkafélék.

 

  • Halak: zsírszegény halfajták (tőkehal, pisztráng, csuka, lepényhal, hekk).

 

  • Köretek: főtt burgonya, párolt rizs, tésztafélék, nokedli, párolt vegyes zöldségek.

 

  • Gyümölcsök: kompótnak, cukor nélkül elkészítve, ezen kívül a legtöbb gyümölcs ehető (nyersen fogyasztva az almát, körtét, barackot célszerű meghámozni).

 

  • Zöldségek: burgonya (kivéve olajban sütve), spenót, spárga, sóska, cukkini, sárgarépa, zsenge tök, zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab.

 

  • Tej, tejtermékek, tojás: sovány tej (0,5-1,5% zsírtartalmú), zsírszegény sajtok, zsírszegény túró, joghurt, kefir, egy-egy lágy vagy főtt tojás.

 

  • Fűszerek: petrezselyemzöld, zeller, kapor, rozmaring, zöldfűszerek.

 

  • Pékáruk és sütemények: teljes kiőrlésű kenyerek, kifli, zsemle, korpás és magvas pékáruk, kekszek, pudingok, felfújtak, piskóták, kevert tészták.

 

Kerülendő ételek

 

  • Húsfélék: olajban sült hús, olajban sült rántott hús, zsíros húsfélék, szalonna, fűszerezett szalámi, kolbász, pörkölt, paprikás ételek, máj és egyéb belsőségek.

 

  • Halak: zsíros halfajták (ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella).

 

  • Köretek: minden zsírban, olajban sült köret (krokett, sült krumpli, stb.).

 

  • Gyümölcsök: apró magvas gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, olajos magvak.

 

  • Zöldségek: nehezen emészthető száraz hüvelyesek (száraz bab, lencse), puffasztó hatású zöldségfélék (káposzta, karalábé, kelbimbó), vöröshagyma, uborka, paradicsom, paprika).

 

  • Tej, tejtermékek, tojás: tejszín, vaj, tejföl, zsíros sajtok, érlelt sajtok, tojásétel nagyobb mennyiségben, olajban sült tojásételek (rántotta, tükörtojás, bundás kenyér).

 

  • Fűszerek: csípős fűszerek (bors, chili, hagyma, pirospaprika).

 

  • Pékáruk és sütemények: csokoládés, vajkrémes, tejszínhabos krémmel töltött sütemények, dióval, mákkal töltött tészták, olajban sült lángos, fánk, élesztővel készült tészta, frissen kisült, „még meleg” kelt tészták, péksütemények.

 

Specifikus étrendi tanácsok epekő esetén

 

Epekímélő étrend

  • Az étkezéseket érdemes több kisebb adagban elosztani a nap folyamán, ideális esetben napi négyszer-ötször étkezve.

 

  • Kerülni kell a túlzott zsírbevitelt, például zsíros húsok, tejtermékek, olajban sült ételek és olajos magvak formájában. Az éretlen gyümölcsök és száraz hüvelyesek is nehezen emészthetők, és panaszokat okozhatnak.

 

  • A kelt tészták gyakran okoznak problémát, emellett javasolt csökkenteni a fűszerezést, különösen a pirított hagyma, erős és csípős fűszerek használatát.

 

  • A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen, és ajánlott mérsékelni a kávé- és alkoholfogyasztást, mivel ezek dehidratációt okozhatnak.

 

Diéta epehólyag-eltávolítás után

Az epehólyag eltávolítását követően, a megváltozott fiziológiai körülmények miatt kezdetben szigorú diétára van szükség. Általában körülbelül öt hét alatt lehet fokozatosan visszatérni a megszokott étrendhez.

 

A műtét utáni időszakban a táplálkozásnak hasonlítania kell az epegörcs utáni szigorú diétához. Fokozatosan bővíthető az étrend, de csak akkor, ha az előző szakasz nem okozott kellemetlenséget vagy tüneteket. Ajánlott napi 6-8 kisebb étkezés, amely során mindig kis mennyiségű ételt fogyasztunk.

 

Kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket, a kelt tészták, éretlen gyümölcsök, száraz hüvelyesek, és magas rosttartalmú, illóolajban gazdag zöldségek, mint a kelkáposzta és fejes káposzta fogyasztását. A fűszerek használatát is mérsékelni kell.

 

Az epehólyag eltávolításon átesett betegek számára ajánlott ételek közé tartoznak a kenyérfélék, zsírszegény kekszek, zsírszegény tejtermékek, búzadara, rizs és érett gyümölcsök. A tej önmagában nem javasolt, de alapanyagként felhasználható.

 

Epekőzúzás és kezelés utáni diéta

Az epekő zúzás utáni táplálkozással kapcsolatban szintén a gyakori, kis mennyiségű étkezés és a napi 20-30 g-os zsírbevitel az ideális. Ajánlott a folyékony, pépes halmazállapotú ételek fogyasztása. Fokozatosan vissza lehet térni a normál, epekímélő diétához – de mindenképpen tartsuk szem előtt a szakemberek ajánlásait!

 

Gyakorlati tippek és életmódbeli tanácsok

 

Testmozgás és a testsúly szabályozása

Az epekő diéta szempontjából a testsúly kontrollálása és a rendszeres testmozgás kiemelkedő jelentőséggel bír. A rendszeres testmozgás elősegíti az epehólyag megfelelő működését, emellett a fizikai aktivitás javítja az általános anyagcserét, hozzájárul a zsírok és kalóriák hatékonyabb feldolgozásához, ami szintén kedvez az epekő megelőzésének.

 

Folyadékfogyasztás

Legalább 2 liter – szénsavmentes! – vizet kell naponta elfogyasztani. Az epepanaszokkal küzdőknek időnként érdemes gyógyvizes ivókúrát is tartani. A Mira és Salvus vizek kifejezetten epehajtó hatásúak, és segítenek megelőzni az epe pangását. Segíthet a Mecsek epehajtó tea is, melyet olyan gyógynövényekből állították össze, melyek kimondottan az epeproblémák kezelésére ajánlottak. Az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztása egyáltalán nem javasolt.

 

Orvosi konzultáció és további tanácsadás

Amennyiben kellemetlen tüneteket tapasztal, epekőre gyanakszik, esetleg van is lelete vagy csak további tanácsadásra lenne szükséges, keresse fel szakembereinket bátran, és kérjen időpontot!

 

Témához kapcsolódó további információk és szakrendelések az alábbi gombok kattintásával elérhetőek:

Epekőzúzás
MR vizsgálat
Laborvizsgálat

Kapcsolódó bejegyzések

Epekő fájdalom tünetei

Cholelithiasis: Epekő tünetei, diagnózisa és kezelési lehetőségei


Olvasson tovább
A néma epekő sok esetben tünetmentes.

Epekő: tünetek, okok és kezelési lehetőségek


Olvasson tovább
Fontos információk
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztatók
Karrier

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek
07:00 - 20:00
Szombat - Vasárnap
09:00 - 20:00

Cím

1116 Budapest, XI. kerület
Fehérvári út 126-128.

Kapcsolat

Központi szám: +36 1 550 7 550
Fogászat: +36 1 800 1081
Gyermekfejlesztő:
+36 1 445 0085
Plasztikai sebészet:
+36 1 445 0108
E-mail: recepcio@ujbudamedical.hu

Kapcsolatfelvétel

  
Italian Trulli

© 2024 Újbuda Medical Center | Minden jog fenntartva | Weboldal: Neobrand
    Időpontfoglalás
    Magyar
    • Nem érhető el fordítás ehhez az oldalhoz
      • Magyar