Bősenbacher Tímea

konduktor, Pfaffenrot manuálterapeuta (SzRT), Ayres-DSzIT terapeuta, TSMT terapeuta,Halliwick vízi terapeuta

Bősenbacher Tímea vagyok az Újbuda Gyermek Fejlesztő Központ szakmai vezetője. Rövid szakmai pályafutásommal szeretnék Önöknek bemutatkozni.

2002-ben diplomát szereztem a Nemzetközi Pető Intézet konduktor-tanítói szakán, ahol 4 éven át heti 12 órában folyt a gyakorlatunk óvodás és iskolás csoportokban egyaránt. Emellett 1-1 hónapot töltöttem a felnőtt konduktív pedagógia és a korai fejlesztés kutatásával.

2003-ban németországi munkám során közel 200 mozgássérült gyermek fejlesztéséért voltam felelős egy rehabilitációs klinikán. CP-s gyermekekkel és fiatalkorúakkal foglalkoztam. A mozgás és értelmi fogyatékosság súlyossága és korrelációja vegyes volt. Spasztikus, athetotikus, spina bifidás ép értelmű, enyhe, illetve középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek fejlesztésével egyaránt foglalkoztam. Feladatom volt a gyermekek csoportos, konduktív fejlesztése (értelmi, mozgás...) 4-6 hetes turnusokban. Emellett felvételi vizsgálat, elbocsátás és ezek dokumentálása. Munkám során orvosokkal, pszichológusokkal és egyéb fejlesztő szakemberekkel találkoztam és működtem együtt. A Németországban eltöltött idő alatt elsajátítottam egy külföldön már jól bevált vízi terápiás módszert (Halliwick terápia) és megtanultam, hogy egy sérült gyermek fejlesztéséhez terápiás módszerek komplex használata szükséges.

2004-ban Ausztriában halmozottan sérült gyermekek fejlesztéséért voltam felelős. Délelőttönként 3 napközis csoportban dolgoztam megosztva. Az első csoportban óvodás korú gyermekek konduktív fejlesztésével foglalkoztam. A második csoportban a fő célunk volt az iskolaelőkészítés mind értelmileg mind fizikailag. A harmadik csoportunk pedig kisegítő iskolai osztályként működött. Délutáni munkaidőmben integrációs osztályba járó gyermekek egyéni fejlesztését végeztem és ép gyermekek tartásjavító tornáját tartottam. Továbbképzésen sajátítottam el a Pfaffenrot manuális technikát (szinergetikus reflexterápia), mellyel sokat segíthetünk a spasztikus gyermekek izomtónusának normalizálásában.

2005-ben fejlesztő pedagógusként dolgoztam Érden, a kisegítő iskolában, ahol lehetőségen volt kipróbálni a szenzoros integrációs terápiát az érdi nevelési tanácsadó Ayres termében. Ezen tapasztalatok után végeztem e Budapesten a Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiák tanfolyamot.

Később a tervezett szenzomotoros tréninget tanulhattam meg Lakatos Katalintól a BHRG Alapítványnál 2006-ban munkámat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gyermekosztályán folytattam, ahol minden mozgásszervi érintettségű betegséget kezelnek. Az itt dolgozó interdiszciplináris team minden gyermek számára komplex terápiát állít össze (Módszerek: Dévény manuális technika, konduktív pedagógia, gyógytorna, ergoterápia, víziterápia, motomed tréning…).

Jelenleg az Újbudai Fejlesztőházat vezetem és a SOTE 1.számú gyermekklinika fejlődésneurológiai utógondozójában vizsgálom a koraszülött gyermekeket neurológus-neonatológus és gyógypedagógus-pszichológus kollégáimmal. A Pető Intézet hallgatóinak képzésében is részt veszek a SOTE-n, melynek keretein belül a FejlesztőHázak is gyakorló ill. hospitáló intézményekké váltak. Ezen kívül szakértőként fórumokat vezetek több ismert babás honlapon, melyeken a szülők feltehetik kérdésüket online tanácsadásom során.

2010 augusztusában szakemberek összefogásával létrehoztuk az ÉpKézLáb Alapítványt, mely elősegíti a gyermekek komplex fejlesztését, terápiáját az egyéni igényeknek megfelelően.

 • 2010SEED fejlődési skála használata a korai fejlesztésben

 • 2011GOH, GMP beszédpecepciós szűrőteszt, diagnosztika tanfolyam elvégzése

 • 2012Kinematik Taping tanfolyam elvégzése, később KinesioTape tanfolyam

  TSMT Állapot-és mozgásvizsgálat
  PANAT légsínek a rehabilitációban Prága
 • 2013Bobath Alaptanfolyam Erdély

 • 2014TSMT I , egyéni terápia tanfolyam

 • 2018LONGI KID komplex vizsgálat

 • 2019Stecco-féle Faszciamanipuláció képzés

 • 2020Dynamic Tape tanfolyam

 • 2020Etetés és evészavarok terápiája (folyamatban)

Néhány riport a Tv2 Babapercek adásából, melyben szakértőként szólaltam meg: