A laborcsomag segítségével kimutatható a pajzsmirigy működési zavara (alul működés vagy túl működés). A csomag tartalmazza pajzsmirigy hormonjainak (TSH, FT3, FT4, ANTI TPO) vérből történő mérését.

A pajzsmirigy a légcső előtt, a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormon felelős a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működésért és a növekedésért. Szerepet játszik a szexuális működésben és az agyi működésben egyaránt. A pajzsmirigy- alulműködés egyaránt állhat az elhízás hátterében, míg a pajzsmirigy-túlműködés a fogyásra adhat magyarázatot.

A referencia érték számos tényezőtől függ, (a páciens életkora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere)

 

TSH (thyreoidea-stimuláló hormon)

Olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

 

FT3 (trijódthyronin) és FT4 (tiroxin)

A pajzsmirigy által termelt hormonok. Nagy részük (99,7%-a) fehérjéhez kötötten fordul elő (T3 és T4), kis százalékuk pedig szabad formában kering (FT3 és FT4). A vizsgálat annak megállapításában segít, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy. Elsődlegesen a hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez, valamint az ismert pajzsmirigybeteg állapotának követésére alkalmazzuk a vizsgálatot.

 

anti-TPO (tireo-peroxidáz elleni antitest)

Az anti-TPO enzim olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását. Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés gyanúja.

 

Az ellenőrzés szintjén javallt, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például:

  • menstruációs zavarok,
  • emésztési rendellenességek (székrekedés, hasmenés)
  • hajhullás,
  • teherbe esési nehézségek/vetélés,
  • csökkent hideg vagy meleg tűrés,
  • szapora pulzus,
  • remegés,
  • depresszió, idegesség.

Mit vizsgálunk?

TSH, fT3, fT4, anti TPO

 

Fontos tudni:

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

Időpont foglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.