CT-vizsgálat

Szolgáltatások

CT vizsgálatunk új és modern japán gépeinkkel történik

Minden CT-vizsgálathoz célirányos szakorvosi beutaló/javaslat szükséges, mivel ionizáló, a szervezetre káros sugárzás alkalmazásával járó vizsgálatról van szó.

TB finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

Központunkban prémium minőségű, japán gyártmányú Hitachi Supria CT működik. 

Időpont lemondást (ez minden diagnosztikus és terápiás szolgáltatásunkra vonatkozik) kizárólag telefonon (nem e-mailen!), a vizsgálat időpontja előtt legalább 24 órával tudunk elfogadni. Amennyiben ez nem történik meg, és:

– A  páciens a megbeszélt – előre lefoglalt, egyeztetett – időpont(ok)ban nem jelenik meg és nem telefonál, hogy nem jön, függetlenül annak okától, a későbbiekben további időponto(ka)t nem áll módunkban számára adni. Kivétel csak abban az esetben lehetséges, ha az elmaradt szolgáltatás(ok) teljes árát plusz a kért vizsgálat(ok) teljes árát előre átutalja bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összegek beérkezése után lesz lehetősége időpont(ok) egyeztetésére.

– A páciens a megbeszélt – előre lefoglalt, egyeztetett – időponto(ka)t aznap mondja le, függetlenül annak okától, a későbbiekben további időponto(ka)t csak abban az esetben kaphat, ha az elmaradt szolgáltatás(ok) árának 50%-át plusz a kért vizsgálat(ok) teljes árát előre átutalja bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összegek beérkezése után lesz lehetősége időpont(ok) egyeztetésére.

Egy alkalommal maximum 3 régió (azaz 3 darab) MRI-, CT- vagy ultrahang vizsgálatára adunk előjegyzést egy páciens részére, többre nem. Többrégiós előjegyzésnél, helyszíni lemondás esetében az elmaradt vizsgálat(ok) teljes árát is ki kell fizetni.

Aki 2 vagy 3 vizsgálatára szeretne egyszerre időpontot foglalni, annak az igényelt vizsgálatok teljes árának 50%-át előre át kell utalnia foglalóként a bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összeg beérkezése után lesz lehetősége időpontok egyeztetésére. Ezen összegek foglalónak minősülnek, vissza nem térítendőek, adott, előre egyeztetett időpontokra szólnak, melyek később nem módosíthatóak. Természetesen a vizsgálatok árába beleszámítanak.

A CT-vizsgálat térítési díja egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, ágyéki gerinc, has, kismedence, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősülnek a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz).

A CT-vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db CD lemezt a képanyaggal, amelyet a vizsgálat után odaadunk, illetve a szöveges írásos radiológiai szakorvosi értékelést.

A CT-vizsgálat szöveges írásos radiológiai szakorvosi kiértékelését legkésőbb a vizsgálatot követő harmadik munkanapon (a vizsgálati nap a 0-ik nap) 20:00-ig a megbeszélt módon (e-mail, személyes átvétel vagy külön térítési díj ellenében postai úton feladásra kerül) eljuttatjuk a páciens részére. 

A CT-vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást, ez nem része a vizsgálatnak.  A CT-lelet értékelését kizárólag a célirányos szakorvosi vizsgálat eredményével együtt szabad elvégezni, a lelet értelmezése nem a páciens feladata.

A CT-vizsgálati lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez kizárólag a kezelőorvos (beutaló szakorvos) feladata.

Altatásban, bódításban nem végzünk CT-vizsgálatot.

A CT vizsgálat fájdalommentes orvosi eljárás

Kettő fontos szempont is van az CT-vizsgálat elvégezhetősége szempontjából:

– a páciens testsúlya (elbírja-e az ágy a pácienst): 150 kg a súlyhatár!

– a mellkas és/vagy a has legnagyobb átmérője (befér-e a páciens a gépbe): ezt fekvő helyzetben kell lemérni, a talaj és a mellkas és/vagy a has legmagasabb pontja közötti távolság: 70 cm a határ!

CT-vizsgálatnál kontrasztanyag adása esetén minden esetben szükséges vesefunkciós vizsgálat (vérvétel: GFR) elvégzése a vizsgálat előtt! Ebben az esetben kérjük, hogy a vizsgálatra a két hétnél (14 napnál) nem régebbi laborlelettel együtt érkezzen. Amennyiben a vizsgálat végzésekor ilyen laborlelettel nem rendelkezik, és a vizsgálat végzése közben a radiológus kontrasztanyag adását javasolja, ezt egy másik időpontban végezzük el a laborlelet birtokában. 45-ös GFR érték alatt nem adunk be kontrasztanyagot.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálatot kizárólag egyértelmű, eredeti (nem másolat, nem szkennelt) szakorvosi írásos javaslat alapján végzünk (az orvos aláírásával és jól látható pecsétjével ellátva), a páciens külön kérésére nem!

Összefoglalva, a kontrasztanyagos CT-vizsgálathoz szükséges:

– két hétnél (14 napnál) nem régebbi labor (GFR) vizsgálat

– eredeti írásos szakorvosi javaslat, melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos CT-vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása

– a beutaló szakorvos neve, aláírása és pecsétje

A kontrasztanyag kockázatairól, lehetséges mellékhatásairól a CT-vizsgálat előtt minden esetben írásos tájékoztatást kap, a kontrasztanyag beadásához a páciens írásbeli beleegyezése szükséges.

A CT-vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt. A CT-vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa kontrasztanyagos CT-vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. Kontrasztanyagos CT-vizsgálat előtt egyes, szájon át, cukorbetegségre szedett gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48-72 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48-72 óra letelte után lehet megkezdeni.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás – kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket – ellenjavallt.

Altatásban, bódításban nem végzünk CT-vizsgálatot.

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: Natív CT-vizsgálat: 15.000 Ft-tól | Kontrasztanyagos CT-vizsgálat: 25.000 Ft-tól

Fontos információk

Tisztelt páciensek, kedves érdeklődők!

Központunk területén jelenleg is az alábbi szabályok vannak érvényben mindenki számára:

1. Kötelező a megfelelő anyagú (sebészi, FFP2, FFP3) maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot az egészségügyi előírásoknak megfelelően.

2. Kötelező kézfertőtlenítés a bejáratnál, illetve a recepciós pultoknál elhelyezett automata kézfertőtlenítő adagolóknál.

3. A recepciós pultoknál kötelező érintésmentes testhőmérséklet mérés történik.

4. A recepciós pultoknál található plexi védőfalakon keresztül kommunikáljanak, a réseknél ne hajoljanak be, ne kerüljék meg azt, hiszen ezek is a kétoldalú védelmet szolgálják.

5. Munkatársaink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőt ne hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben. Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni, ha nagyon szükséges.

6. A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak. Itt kizárólag csak a soron következő vizsgálatra érkező betegek várakozzanak.

7. Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center