Kismedence

A kismedence egy fontos anatómiai terület az emberi testben, melyben számos szerv és struktúra található. Az alhasi terület, amely a csípőcsontok között helyezkedik el, magában foglalja a nemi szerveket, a húgyhólyagot, a végbél területét és más fontos belső szerveket. A kismedence pontos vizsgálata és diagnosztizálása kiemelten fontos lehet az egészségügyi problémák megelőzése és kezelése szempontjából.

 

Kismedence MR vizsgálat

A kismedence MR vizsgálat egy kifinomult és fejlett diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képeket kapjanak a kismedencei szervekről és struktúrákról. Ez a nem invazív eljárás különösen hasznos és informatív, amikor az alhasi fájdalom vagy egyéb kellemetlen tünetek miatt megmagyarázhatatlan problémák merülnek fel. A vizsgálat segít azonosítani olyan elváltozásokat, mint ciszták, daganatok, gyulladások és más lehetséges rendellenességek.

A kismedence MR vizsgálat menete

A kismedence MR vizsgálat előtt fontos az alapos felkészülés. Az orvos részletesen tájékoztatja a beteget arról, hogy mit várhat a vizsgálattól, és elmagyarázza az eljárás lépéseit. A páciensnek le kell vennie minden fémtárgyat, beleértve az ékszereket, órát és egyéb fém tartalmú tárgyakat.

A vizsgálat során a beteg hanyatt fekszik egy speciális asztalon, amelyet a MR gépbe tolunk. Fontos, hogy a beteg kényelmesen helyezkedjen el, mert a vizsgálat ideje alatt mozdulatlannak kell maradnia, hogy a képek minél élesebbek és pontosabbak legyenek.

Az MR gép maga egy hatalmas mágnes, amely körülveszi a vizsgálati területet. Az eszköz egy erős mágneses tér segítségével kelt rezgéseket az emberi testben.

A vizsgálat fontossága és alkalmazása

A kismedence MR vizsgálat kiemelkedő fontossággal bír a nőgyógyászati problémák diagnosztizálásában. Az eljárás segít a petefészkek és a méh állapotának felmérésében, és segíthet azonosítani a méhen kívüli terhesség jeleit vagy egyéb problémákat a női reproduktív rendszerben.

Ezenkívül a kismedence MR vizsgálat a férfiaknál is hasznos lehet a prosztata és más férfi nemi szervek állapotának felmérésében.

A vizsgálat előnyei és korlátai

A hasi kismedence MR vizsgálat számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik legfontosabb az, hogy nem igényel sebészeti beavatkozást vagy fájdalmas beinjekciókat. A vizsgálat nem ionizáló sugárzást használ, így nincs sugárzásnak való kitettség a beteg számára.

Azonban fontos megemlíteni, hogy a kismedence MR vizsgálat nem minden esetben végezhető el. Azok a páciensek, akiknek beültetett elektronikus eszközeik vannak (például szívritmus-szabályozók), vagy fémimplantátumokat (például pacemaker) hordoznak, nem alkalmasak erre a vizsgálatra.

 

Kismedence MR  mit mutat ki

A kismedence MR vizsgálat egy igen hasznos és korszerű diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletesen megvizsgálják és megjelenítsék a kismedencei terület anatómiáját és szerveit. Ez a nem invazív és fájdalommentes eljárás a mágneses rezonancia technológiát alkalmazza, amely nagy felbontású képeket készít a kismedencei szervekről, mint például a petefészek, a méh, a hólyag és a végbél, valamint a környező szövetekről.

A kismedence MR vizsgálat jelentős előnye, hogy részletes és nagy felbontású képeket szolgáltat. Az orvosok így pontosan meg tudják határozni a kismedencei szervek állapotát és az esetleges rendellenességeket, mint például ciszták, daganatok, gyulladások vagy más strukturális eltérések. Ez segíthet azonosítani a nemi szervek és a hólyag kóros állapotait, valamint a petefészkek, méh és prosztata elváltozásait.

 

Mikor ajánlott a kismedence MR vizsgálat

A kismedence MR vizsgálatot általában akkor javasolják, ha az alábbi tünetek vagy állapotok merülnek fel:

 1. Alhasi fájdalom: Ha a beteg panaszkodik tartós és ismétlődő alhasi fájdalomról, aminek az okát más vizsgálatokkal nem lehetett megállapítani, a kismedence MR vizsgálat segíthet az okok feltárásában.
 2. Ismeretlen eredetű tünetek: Ha a betegnek olyan tünetei vannak, amelyek hátterében nem azonosítható betegség áll, a kismedence MR vizsgálat segíthet az esetleges anatómiai vagy szövettani eltérések feltárásában.
 3. Petefészek vagy méh rendellenességek: Ha gyanú merül fel petefészek vagy méh elváltozásaira, a kismedence MR vizsgálat segíthet pontosabb képet kapni azokról.
 4. Hólyagproblémák: Ha a betegnek tartós húgyúti panaszai vannak, a kismedence MR vizsgálat segíthet az okok feltárásában, például hólyagkövek vagy daganatok esetén.
 5. Gyulladások: A kismedence MR vizsgálat segíthet azonosítani a kismedencei szerveket érintő gyulladásos folyamatokat.

 

Kismedence MR vizsgálat ár

Kismedence - natív MRI: 42 000 Ft

Ez az ár a kismedence MR vizsgálatot jelenti a természetes anatómiai állapotban, kontrasztanyag nélkül. A vizsgálat során a mágneses rezonancia segítségével részletes képeket készítenek a kismedencei szervekről és struktúrákról, és ezáltal az orvosok pontosabb diagnózist tudnak felállítani.

Kismedence - kontrasztanyagos MRI: 84 000 Ft

Ebben az esetben a kismedence MR vizsgálat során kontrasztanyagot is alkalmaznak. A kontrasztanyag segítségével még részletesebb és jobban elkülöníthető képeket lehet kapni a kismedencei szervekről és a környező szövetekről. Ez a változat különösen hasznos lehet, amikor az orvosok további információkat szeretnének megszerezni a kismedencei elváltozásokról vagy betegségekről.


Prosztata MR vizsgálat ára

 1. Prostata - natív MRI: 42 000 Ft
  Ez az ár a natív Prosztata MR vizsgálatot jelenti, amely során a prosztata anatómiáját és állapotát vizsgálják kontrasztanyag nélkül. A natív vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képeket készítsenek a prosztatáról és a környező szövetekről, segítve a pontos diagnózis felállítását.

 2. Prostata - kontrasztanyagos MRI: 80 000 Ft
  Ebben az esetben a kontrasztanyagos Prosztata MR vizsgálatot végezzük. A kontrasztanyagos vizsgálat során kontrasztanyagot használnak a jobb képminőség és részletesség érdekében. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy még pontosabb képet kapjanak a prosztata állapotáról és a lehetséges elváltozásokról.