A háti gerinc MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy speciális diagnosztikai eljárás, amely segít a háti gerinc különböző állapotainak és problémáinak megismerésében. Ez a fájdalommentes és nem invazív vizsgálat a modern orvostudomány egyik legfontosabb eszköze, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletesen megvizsgálják a háti gerinc struktúráját és működését.

Háti Gerinc MR Ára

Az Újbuda Medical Center büszkén kínál magas színvonalú diagnosztikai szolgáltatásokat, amelyek közé tartozik a háti gerinc MR vizsgálat is. Azzal, hogy két kiváló minőségű MR készüléket üzemeltetünk, biztosítjuk, hogy pácienseink a legújabb diagnosztikai technológiákhoz férjenek hozzá a legprecízebb eredményekért.

 

1,5 Teslás MRI - Gerinc háti (thoracalis) - natív MRI

Ár: 42 000 Ft

A natív MRI vizsgálat során a beteg háti gerincét 1,5 Teslás mágneses térben vizsgálják, amely lehetővé teszi a részletes képek készítését a gerincről és környező szövetekről. 

 

1,5 Teslás MRI - kontrasztanyagos vizsgálatok: Gerinc háti (thoracalis) - kontrasztanyagos MRI

Ár: 80 000 Ft

A kontrasztanyagos MRI vizsgálat során kontrasztanyagot adnak be a beteg vénájába, hogy kiemeljük az esetleges problémákat a képeken. Ez a vizsgálati módszer kiválóan alkalmas olyan esetekre, amikor részletesebb információra van szükség a háti gerinc állapotáról. Az ár tartalmazza a kontrasztanyagot és a vizsgálatot is.

 

0,4 Tesla nyitott MRI vizsgálat - Gerinc háti - Natív MRI vizsgálat

Ár: 31 990 Ft

Az 0,4 Teslás nyitott MRI vizsgálat egy másik lehetőség a háti gerinc részletes vizsgálatára. A vizsgálatot az alacsonyabb mágneses tér mellett végzik, és a natív MRI képek készítésére szolgál. Ez a vizsgálat kiválóan alkalmas lehet klausztrofóbiás páciensek számára.

 

Háti Gerinc MR Vizsgálat Menete

Az Újbuda Medical Centerben a háti gerinc MR vizsgálat egy alapos és precíz eljárás, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes betekintést nyerjenek a páciens háti gerincének állapotába. Ez az eljárás kritikus fontosságú lehet a diagnózis felállításában, a kezelés tervezésében és az egészségügyi problémák kezelésében. 

 

A Vizsgálat Előkészítése

A háti gerinc MR vizsgálat előtt nincs szükség speciális előkészületekre vagy böjtölésre. Azonban fontos, hogy tájékoztassa orvosát és a vizsgálatot végző technikust minden olyan tényezőről, amely befolyásolhatja a vizsgálatot.

 

A Vizsgálat Menete

  1. Ruházat és Ékszerek: A vizsgálat előtt kérjük, vegye le minden ékszerét és fém tárgyait, mivel ezek befolyásolhatják az MR képeket. 
  2. A Vizsgálat Pozíciója: A pácienset egy speciális asztalra helyezkedik el, amelyet ezután a  gépbe tolnak be. Fontos, hogy kényelmesen feküdjön, mivel a vizsgálat több tíz percig is eltarthat.
  3. A Kontrasztanyag Beadása (Opcionális): Bizonyos esetekben az orvosok kontrasztanyagot is alkalmazhatnak, hogy kiemeljenek bizonyos szöveteket vagy rendellenességeket. A kontrasztanyagot általában intravénásan adják be egy véna segítségével.
  4. A Vizsgálat Során Való Mozgás: Fontos, hogy a vizsgálat során ne mozogjon, mivel a mozdulatok zavarhatják és ronthatják az MR képeket. Az MR gép zajokat is kibocsát, amelyek teljesen normálisak. A radiológus és technikusok figyelik a vizsgálatot a vizsgálati teremből, és szükség esetén kommunikálhatnak a pácienssel egy beépített  hangszórón és mikrofonon keresztül.

 

A Vizsgálat Eredményei

Az MR vizsgálat során készült képek rendkívül részletesek és pontosak, és az orvosok számára lehetővé teszik a háti gerinc állapotának alapos megértését. Ezek a képek segíthetnek az orvosoknak a diagnózis felállításában, a problémák azonosításában, és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

A háti gerinc MR vizsgálat kulcsszerepet játszhat az olyan kórképek, mint például a sclerosis multiplex, azonosításában. Az eredmények alapján az orvosok pontosabb kezelési terveket állíthatnak össze, és megfelelően tudják követni a betegség progresszióját.

 

Háti Gerinc MR Vizsgálat Mit Mutat Ki

Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mélyrehatóan megvizsgálják a háti gerinc állapotát, és olyan részletes információkat szolgáltassanak, amelyek segíthetnek a betegségek, sérülések vagy egyéb problémák azonosításában. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy mit mutathat ki egy Háti Gerinc MR vizsgálat

 

Sérülések és Szöveti Károsodások

Az egyik legfontosabb dolog, amit a Háti Gerinc MR vizsgálat képes kimutatni, azok a sérülések és szöveti károsodások, amelyek befolyásolhatják a gerinc egészségét. A vizsgálat segítségével az orvosok meg tudják nézni a csigolyákat, a porckorongokat, az izmokat és az idegeket, és fel tudják ismerni például a porckorong-sérv vagy a csigolyák elmozdulásának jeleit. Ez kritikus fontosságú lehet a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

 

Gerincvelői és Idegszöveti Problémák

A Háti Gerinc MR vizsgálat kiválóan alkalmas a gerincvelő és az idegszövet problémáinak azonosítására is. Az orvosok figyelhetik az esetleges összenyomódásokat, duzzanatokat vagy egyéb elváltozásokat, amelyek nyomást gyakorolhatnak a gerincvelőre vagy az idegekre. Ezek a problémák különféle tüneteket okozhatnak, például hátfájást, izomgyengeséget vagy érzéskiesést.

 

Gyulladásos és Autoimmun Betegségek

A Háti Gerinc MR vizsgálat segíthet az orvosoknak azonosítani gyulladásos és autoimmun betegségeket is, mint például a spondylitis ankylopoetica vagy a sclerosis multiplex. Ezek a betegségek gyakran befolyásolják a gerincet és az idegeket, és azonosításuk az MR vizsgálat révén segíthet a kezelés megkezdésében.

 

Daganatok és Rákos Elváltozások

Az MR vizsgálat kiválóan alkalmas arra is, hogy daganatokat vagy rákos elváltozásokat azonosítson a háti gerinc területén. A képek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy megnézzék a szövetek szerkezetét és az esetleges elváltozásokat, és ezáltal segíthetnek a korai diagnózisban és a megfelelő kezelés megtervezésében.

 

Mikor Van Szükség Háti Gerinc MR Vizsgálatra

 

1. Hátfájás és Mozgáskorlátozottság

Ha tartós vagy súlyos hátfájdalomról vagy mozgáskorlátozottságról panaszkodik, és a tünetek hosszabb ideig fennállnak (több hétig vagy hónapokig), akkor érdemes lehet Háti Gerinc MR vizsgálatot kérni. Az MR képek segíthetnek az orvosoknak azonosítani a potenciális problémákat, például porckorong-sérveket, duzzanatokat vagy idegösszenyomódást.

 

2. Sérülések és Balesetek Után

Amennyiben baleset vagy sérülés után jelentkezik hátfájás vagy kellemetlenség, például autóbaleset vagy súlyos esés után, az orvosok gyakran javasolják a Háti Gerinc MR vizsgálatot. Az MR képek részletes betekintést nyújthatnak a sérülések súlyosságába és azok lehetséges következményeibe.

 

3. Idősebb Életkor

Az idősebb korosztályban a háti gerinc megbetegedéseinek kockázata nőhet. A degeneratív betegségek, mint például az oszteoporózis vagy az ízületi gyulladás, gyakoriak lehetnek, és ezek hosszú távon hátfájást és mobilitási problémákat okozhatnak. Az idősebb emberek számára ajánlott lehet időnkénti Háti Gerinc MR vizsgálat, hogy az orvosok figyelemmel kísérhessék a gerinc állapotát.

 

4. Krónikus Tünetek

Akik krónikus tünetekről panaszkodnak, például tartós hátfájásról, zsibbadásról vagy gyengeségről, fontolóra vehetik a Háti Gerinc MR vizsgálatot. Az ilyen tünetek hátterében különféle betegségek vagy állapotok állhatnak, és az MR vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák azokat.

 

Amennyiben háti gerincében bármilyen problémát vagy panaszt észlel, ne várjon tovább! Az Újbuda Medical Centerben kiváló minőségű Háti Gerinc MR vizsgálatokat kínálunk, hogy pontos diagnózist kaphasson és megkezdhessük a megfelelő kezelést.

Látogasson el hozzánk az Újbuda Medical Centerbe, vagy foglaljon online időpontot Háti Gerinc natív MR vagy pedig kontrasztanyagos MR vizsgálatra még ma!