Lumbális Gerinc MR Vizsgálat

A lumbális gerinc MR vizsgálat egy olyan diagnosztikai eljárás, amely segítségével részletes képet kaphatunk a lumbosacralis gerincről, vagyis az ágyéki gerincről. Ez az eljárás rendkívül hasznos és informatív eszköz az orvosok számára, amikor a gerinc különböző problémáinak diagnosztizálásáról van szó, például gerincsérv esetén vagy más gerincoszlop eltéréseinek azonosítására.

 

Lumbális Gerinc MR Vizsgálat Menete

A lumbális gerinc MR vizsgálat egy fájdalommentes és nem invazív eljárás, amelynek segítségével részletes képet kaphatunk a lumbosacralis gerincről, azaz az ágyéki gerincről. A vizsgálat során mágneses rezonancia technológiát alkalmaznak, ami lehetővé teszi a szövetek részletes és rétegről rétegre történő megjelenítését. Íme, a lumbális gerinc MR vizsgálat lépésről lépésre:

Az Előkészületek A vizsgálat előtt minden esetben konzultáljon ortopéd szakorvossal vagy gerincspecialistával. Az orvos megvizsgálja az egészségi állapotát, és megbizonyosodik arról, hogy nincsenek olyan ellenjavallatok, amelyek akadályozhatják a vizsgálat biztonságos elvégzését.

Felkészülés a Vizsgálatra A lumbális gerinc MR vizsgálat nem igényel különleges előkészítést a betegtől. Fontos azonban tudni, hogy a vizsgálóhelyiségbe nem vihet be semmilyen fémtartalmú eszközt, tárgyat, ékszert vagy piercinget. Ez magában foglalja a testben lévő implantátumokat is, mivel ezek zavarhatják a vizsgálat pontosságát és biztonságát. Tájékoztassa az orvost az esetleges implantátumokról, hogy elkerüljék az esetleges komplikációkat.

A Vizsgálat Megkezdése A lumbális gerinc MR vizsgálatot egy speciális MR berendezésben végzik, ahol a beteget kényelmesen elhelyezik .A vizsgálat teljesen biztonságos a beteg számára.

A Mágneses Rezonancia Vizsgálat A vizsgálat során a beteg testét egy nagy erejű mágneses tér veszi körül. Ez az MRI gép részletes képeket készít a lumbosacralis gerincről. A készülék nem használ röntgensugarakat, így nem jár sugárterheléssel, ami előnyös a beteg számára.

A Vizsgálat Időtartama A lumbális gerinc MR vizsgálat időtartama általában 30 perc k, attól függően, hogy a vizsgálat célja és a szükséges képek száma. A betegnek fontos, hogy mozdulatlanul feküdjön a vizsgálat teljes ideje alatt, hogy a képek minél pontosabbak legyenek.

Az Eredmények Kiértékelése A lumbális gerinc MR vizsgálat során készült képeket egy radiológus szakorvos értékeli ki. Az eredmények részletes leírása segíti az orvost az állapot pontos megértésében és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

 

Lumbosacralis Gerinc
A lumbosacralis gerinc az emberi gerinc alsó részét jelenti, amely magában foglalja az ágyéki (lumbális) gerincet és a keresztcsonti (sacralis) gerincet. Ez a gerincszakasz felelős a test alsó részének támogatásáért és mozgásáért. Amikor az orvos lumbális gerinc MR vizsgálatot rendel, általában olyan állapotokat vagy eltéréseket keres, mint például a gerincoszlop elváltozásai, a porckorong betegségei, a csontvelő és a csigolyák környéki eltérések. Ezenkívül a lumbális gerinc MR vizsgálat segítségével nyomon követhetők a korábbi műtétek utáni hegek is.

 

Gerincsérv MRI Képe
A gerincsérv olyan állapot, amikor a gerinc középső részén található porckorong kiboltosul vagy sérül. Ez fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, és a lumbális gerinc MR vizsgálat segítségével pontosan azonosítható, hogy pontosan hol található a probléma. A vizsgálat során készített képek segítségével az orvosok meg tudják határozni a sérv súlyosságát és terjedését, ami kulcsfontosságú információ a megfelelő kezelés kiválasztásához.

Az MR képek segítségével az orvosok képesek nyomon követni a sérv terjedését a gerincoszlopban. Ez fontos információ, mivel meghatározza a szükséges kezelési lehetőségeket. Ha a sérv nyomást gyakorol az idegekre vagy a gerincvelőre, akkor sürgős kezelésre lehet szükség. A lumbális gerinc MR vizsgálat segítségével az orvosok időben észlelhetik a problémát és kidolgozhatják a megfelelő kezelési tervet a beteg számára.

A lumbális gerinc MR vizsgálat során a képek segítségével az orvosok meg tudják határozni a porckorongok esetleges eltéréseit és károsodásait. Ezek a porckorongi problémák magukban foglalhatják a porckorong kiemelkedését, sérvét vagy a porckorongok kopását. Ezek az eltérések gyakran fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak az érintett személynek, és befolyásolhatják mindennapi tevékenységeiket.

 

Ágyéki Gerinc MR

Az ágyéki gerinc, más néven lumbális gerinc, az emberi gerinc alsó részének egy fontos szakasza. Ez a gerincszakasz összeköti a háti gerincet (thoracalis gerinc) és a keresztcsonti gerincet (sacralis gerinc), és kulcsfontosságú szerepet játszik a test támogatásában, mozgásában és stabilitásában. Az ágyéki gerincben található porckorongok, csigolyák és idegek közötti egyensúly elmozdulása fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. A lumbális gerinc MR vizsgálat egy hatékony diagnosztikai eszköz, amely segít az ágyéki gerinc állapotának pontos megértésében és az esetleges problémák azonosításában.

A Lumbális Gerinc és Porckorongok

Az ágyéki gerinc az alsó háti és az alsó keresztcsonti gerinc között található, és összesen öt csigolyából áll. A csigolyák közötti porckorongok rugalmasságot biztosítanak, és csökkentik az egyes csigolyák közötti dörzsölődést. Ezen porckorongok károsodása vagy sérülése az ágyéki gerinc leggyakoribb problémái közé tartozik. A lumbális gerinc MR vizsgálat segítségével az orvosok részletes képet kaphatnak ezekről a porckorongokról és az esetleges eltérésekről, mint például a porckorong kiemelkedés vagy sérv.

Az Idegek Érintettsége

Az ágyéki gerincben található idegek az alsó végtagok irányába vezetnek, és fontos szerepet játszanak a lábak mozgásában és érzékelésében. Ha az ágyéki gerincben található porckorongok kiemelkednek vagy sérülnek, nyomást gyakorolhatnak az idegekre. Ez az állapot ismert az ideggyök nyomásaként vagy ideggyöki irritációként. A lumbális gerinc MR vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy értékeljék az idegek érintettségét és az esetleges ideggyöki irritációk mértékét.

 

Lumbalis gerinc MR ára

A lumbális gerinc MR vizsgálat kiemelten fontos diagnosztikai eszköz az ágyéki gerinc állapotának megértésében és az esetleges problémák azonosításában.
Itt találhatók az egyes lumbális gerinc MR vizsgálatok árai:

 

 1,5 Teslás MRI - Natív Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki (Lumbalis) - Natív MRI: 42 000 Ft

Ez a vizsgálati opció egy 1,5 Teslás erősségű mágneses térrel működő natív MRI vizsgálat, amelyet a gerinc ágyéki (lumbalis) részének állapotának feltérképezésére használnak. A vizsgálat során képek készülnek a gerinc ágyéki szakaszáról, és azok segítségével az orvosok értékelhetik a porckorongokat, csigolyákat és más anatómiai struktúrákat a gerincben. Ez a vizsgálat alkalmas a gerincoszlop általános állapotának felmérésére.

1,5 Teslás MRI - Kontrasztanyagos Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki (Lumbalis) - Kontrasztanyagos MRI: 80 000 Ft

A kontrasztanyaggal támogatott MRI vizsgálat lehetőséget nyújt az orvosoknak, hogy még részletesebb képeket kapjanak a gerinc ágyéki (lumbalis) részének állapotáról és a környező szövetekről.számára, hogy még pontosabb és részletesebb képeket kapjanak az esetleges eltérésekről és problémákról.

 0,4 Tesla Nyitott MRI Vizsgálat - Natív Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki - Natív MRI Vizsgálat: 31 990 Ft

Ez a vizsgálati opció egy 0,4 Tesla erősségű nyitott MRI vizsgálat, amelyet a gerinc ágyéki (lumbalis) részénél alkalmaznak. A nyitott MRI vizsgálat lehetővé teszi a beteg számára nagyobb térérzetet és kevésbé zárt érzést a vizsgálat alatt. A natív MRI vizsgálat során részletes képek készülnek a gerinc ágyéki szakaszáról, és azok segítségével az orvosok értékelhetik a porckorongokat, csigolyákat és más anatómiai struktúrákat a gerincben.

 

Az Újbuda Medical Center csapatában olyan szakértők dolgoznak, akik magas szintű tapasztalattal és szaktudással rendelkeznek az MR vizsgálatok területén. Az orvosi személyzet gondoskodik arról, hogy a vizsgálat során minden lépés világos legyen és minden kérdésre választ kapj. A páciensek kényelme és biztonsága mindenkor az elsődleges szempont.

Hívjon minket a +36 1 550 7 550 telefonszámon vagy foglaljon időpontot Lumbális gerinc MR vizsgálatra online. 

Időpontfoglalás:

1,5 Teslás MRI - Natív Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki (Lumbalis)

1,5 Teslás MRI - Kontrasztanyagos Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki (Lumbalis)

0,4 Tesla Nyitott MRI Vizsgálat - Natív Vizsgálatok: Gerinc Ágyéki - Natív MRI Vizsgálat