A nyaki gerinc MR vizsgálat egy rendkívül hatékony diagnosztikai eszköz, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak a nyaki gerincről és környezetéről. Ez a nem invazív eljárás segít azonosítani a lehetséges problémákat és eltéréseket a nyaki gerincben, lehetővé téve a pontosabb diagnózist és terápiás terv kialakítását.

 

Nyaki Gerinc MR Felvétel

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy olyan eljárás, amely során mágneses tér segítségével készülnek részletes képek a nyaki gerincről. A vizsgálatot egy speciális mágneses rezonancia képalkotó gépben (MRI gép) végzik el. A betegnek a gép asztalára kell feküdnie, és az MRI gép egy erős mágneses tér segítségével képeket készít a nyaki gerincről és a környező szövetekről. A vizsgálat során a páciensnek mozgatlanul kell feküdnie, hogy a legpontosabb képek születhessenek. Ez az eljárás kiválóan alkalmas a gerincproblémák azonosítására és az orvosok számára valósághű kép nyújtására a betegségekről és eltérésekről. 

 

Nyaki Gerinc MR Vizsgálat Menete

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy alapos és informatív eljárás, amelynek során a páciensek nyugalmára és biztonságára kiemelt figyelmet fordítunk. Az eljárás folyamata lépésről lépésre következik, és körültekintő előkészületeket igényel.

 1. Előzetes Készületek: A vizsgálat előtt fontos információkat kell átadnia orvosának. Például, ha a testében fémet tartalmazó eszközök vannak, például pacemaker vagy műtétileg behelyezett implantátumok, akkor a nyaki gerinc MR vizsgálat nem ajánlott, mivel az erős mágneses tér hatására ezek az eszközök zavarokat okozhatnak.
 2. Felkészülés a Vizsgálatra: A vizsgálat napján előzetes felkészülésre nincs szükség, és éhgyomorra sem kell érkeznie. Azonban fontos, hogy eltávolítsa magáról a fémet tartalmazó ékszereket, piercingeket valamint a ruházatán se legyen fémtárgy, például öv. A vizsgálat során ezek a tárgyak zavarhatják az MRI gép működését. Fontos, hogy kényelmes öltözékben érkezzen a vizsgálatra.
 3. Vizsgálat: A vizsgálat napján a radiológus szakorvos és a radiográfus gondoskodnak arról, hogy a vizsgálat gördülékenyen zajljon. A radiográfus biztosítja, hogy a páciens kényelmesen feküdjön, és a fejét a megfelelő pozícióba helyezi.
 4. Vizsgálat során: A nyaki gerinc MR vizsgálat során a mozdulatlanság kulcsfontosságú. A páciensnek meg kell próbálnia minél kevesebbet mozogni a vizsgálat alatt, mivel a mozdulatok befolyásolhatják a képek minőségét. A vizsgálat azonban nem jár fájdalommal vagy kényelmetlenséggel. Az MRI gép működése közben enyhe zúgó hang hallható lehet, ezért a páciensnek füldugót vagy fejhallgatót is biztosíthatnak a kényelem érdekében.
 1. Szakértő Értékelés: A vizsgálat befejezése után a radiológus szakorvos részletesen értékeli ki a kapott képeket. A képek alapján pontos diagnózist és értékelést ad a nyaki gerinc állapotáról. Az eredményeket később megbeszélik a pácienssel, és lehetőség van a további teendőkről, például kezelési tervről is beszélgetni.

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy olyan eljárás, amely a modern orvostudomány és technológia ötvözésének eredményeképpen pontos és informatív képet nyújt a nyaki gerincről. Az eljárás során a szakszerűség és a páciens kényelme egyaránt prioritás, hogy a legjobb eredményeket érhessük el az egészségmegőrzés terén.

 

Nyaki Gerinc MR Mit Mutat Ki

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy rendkívül részletes és informatív eljárás, amely során a mágneses rezonancia képalkotó gép segítségével olyan képek készülnek, amelyek mély betekintést nyújtanak a nyaki gerinc állapotába. Ezen felvételek alapján az orvosok képesek azonosítani és értékelni a következő kulcsszavakban foglalt fontos tényezőket:

 1. Sérv és Porckorongsérv: A nyaki gerinc MR vizsgálat segítségével könnyen felismerhetők a sérv vagy porckorongsérv jelei. Ezek a problémák gyakran nyaki fájdalommal, zsibbadással vagy gyengeséggel járnak, és a vizsgálat pontosan meghatározhatja, hol helyezkednek el ezek a problémás területek.
 2. Degeneratív Változások: A nyaki gerinc MR felvételek segítenek az orvosoknak azonosítani a degeneratív változásokat, mint például a csigolyák közötti porckorongok kopását vagy az ízületekben jelentkező elváltozásokat. Ezek a változások hozzájárulhatnak a nyaki fájdalomhoz és a merevséghez.
 3. Idegnyomás és Szűkületek: A nyaki gerinc vizsgálat során értékelhetők az esetleges idegnyomás és szűkületek. Ez fontos információt szolgáltathat az orvosoknak a betegség súlyosságáról és annak hatásairól.
 4. Gyulladásos Folyamatok: Az MR felvételek lehetővé teszik a gyulladásos folyamatok azonosítását a nyaki gerinc területén. Ezek a folyamatok szintén járhatnak fájdalommal és más tünetekkel.
 5. Spondylolisthesis: A vizsgálat során felismerhető a spondylolisthesis, egy olyan állapot, amikor egy csigolya elmozdul egy másik felett. Ez a probléma szintén okozhat komoly fájdalmat és mozgási nehézségeket.
 6. Általános Nyaki Gerinc Állapot: Az MR felvételek általános képet nyújtanak a nyaki gerinc állapotáról, beleértve a csigolyák és porckorongok egészségét, az ízületek állapotát és az esetleges duzzanatokat.

A nyaki gerinc MR vizsgálat kritikus eszköz a pontos diagnózis kialakításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. A részletes képek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy részletesen megvizsgálják a gerinc állapotát, és hatékonyan kezeljék a betegségeket vagy problémákat

Ha bármilyen panaszt, problémát észlel , jöjjön  el hozzánk az Újbuda Medical Centerbe valamint foglaljon időpontot még ma nyaki gerinc mr vizsgálatra.
Intézményünk a legmodernebb 1,5 teslás MRI gép valamint 0,4 teslás nyitott MRI használatával végzi a diagnosztikai eljárásokat. 

Foglaljon időpontot natív nyaki gerinc mr vizsgálatra, amelynek ára 42 000 forint , vagy pedig kontrasztanyagos nyaki gerinc mr vizsgálatra, amely segítségével még pontosabb képet kaphatunk, ennek a vizsgálatnak az ára 80 000 forint. Elérhető valamint a 0,4 teslás nyitott MRI gép által végzett nyaki gerinc mr vizsgálat is, ami klausztrofóbiások számára kitünő választás, ennek a vizsgálatnak az ára 31 990 forint.