A sacrum MR vizsgálat egy speciális mágneses rezonancia képalkotó eljárás, amelynek célja a sacrum, vagyis a keresztcsont részletes és pontos vizsgálata. De mi is az a sacrum, és miért fontos ez a vizsgálat?

 

Sacrum Jelentése

A sacrum a gerinc egyik fontos része, ami a medencecsont hátsó részében található. Ez egy háromszög alakú csont, amelyet öt kis csigolya összeolvadásával alkotnak. A sacrum funkciója az alsó hát és a medence stabilitásának fenntartása, valamint a gerinc és az alsó végtagok közötti átvitel támogatása. Emiatt rendkívül fontos az egészséges és fájdalommentes mozgás szempontjából.

 

Keresztcsont MR

A sacrum MR vizsgálat, vagyis a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) alkalmazása a sacrum területén, egy magasan fejlett diagnosztikai eljárás, melynek során egy erős mágneses tér segítségével részletes és rendkívül éles képek készülnek a sacrumról és az azt körülvevő anatómiai struktúrákról. Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok és radiológusok számára, hogy mélyrehatóan megvizsgálják a sacrum állapotát, és pontos diagnózist állítsanak fel az esetleges problémák, mint például sérülések vagy gyulladások tekintetében. Azonban a sacrum MR vizsgálat nem csupán a sacrumra korlátozódik, hanem az alsó háti régió és a medence területét is átfogja, így széleskörű betekintést nyújt az érintett terület anatómiájába és állapotába.

 

Vizsgálat előtt

Minden esetben a vizsgálat előtt fontos egyeztetni kezelőorvosával. Bizonyos esetekben, például terhesség első trimeszterében, az MR vizsgálat nem végezhető el. Tájékoztassa orvosát minden fennálló egészségügyi problémájáról és a szedett gyógyszerekről.

 

Mágneses tér

Az MRI technológia mágneses mezőt és rádióhullámokat alkalmaz az emberi test részletes képeinek elkészítéséhez. A mágneses tér segítségével a vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, ami különösen előnyös hosszú távú megfigyelés esetén.

 

Hogyan zajlik az MR vizsgálat?

A vizsgálat alatt a pácienst egy speciális asztalra fektetik, amely becsúszik egy nagy mágneses csőbe. Fontos, hogy a vizsgálat alatt mozdulatlan maradjon, hogy az MRI készülék éles és pontos képeket tudjon készíteni. A vizsgálat időtartama változó lehet, általában 20-40 perc között mozog.

Abban az esetben, ha a pácienst zavarja a zárt tér, vagy szorongást érez, érdemes erről előre tájékoztatni az orvost, aki szükség esetén nyugtatót is felírhat.

 

Intravénás kontrasztanyag

Bizonyos esetekben a radiológus úgy dönt, hogy kontrasztanyagot használ a vizsgálat során az elváltozások pontosabb megítélésére, diferenciáldiagnózis érdekében. A kontrasztanyag segít abban, hogy az MRI képek részletesebbek és informatívabbak legyenek, lehetővé téve az orvos számára, hogy pontosabb diagnózist állíthasson fel.

 

Vizsgálat után

A vizsgálat után nincs szükség különleges utógondozásra. Abban az esetben, ha kontrasztanyagot használtak, a pácienst felkérik, hogy igyon sok folyadékot a kontrasztanyag kiürítésének elősegítése érdekében.

 

Sacrum natív és sacrum MR vizsgálat

A sacrum MR vizsgálat lehet natív, vagyis kontrasztanyag nélküli, illetve kontrasztanyaggal végzett. A sacrum natív vizsgálata során a keresztcsontot vizsgálják, amely általános képet ad a területről, lehetővé téve a betegségek és elváltozások korai felismerését.

A sacrum MR vizsgálat során részletes képet kaphatunk a keresztcsont strukturális állapotáról, és egy esetleges betegség súlyosságának megítéléséről, ami elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

 

Nem szabad elfelejteni

Bár az MR vizsgálat rendkívül biztonságos és megbízható módszer, mégis vannak olyan helyzetek, amikor nem ajánlott vagy nem végezhető el. Például azoknál a pácienseknél, akiknél fém implantátumok vannak, vagy súlyos vesebetegek. Emiatt minden esetben gondosan egyeztessen kezelőorvosával a vizsgálat előtt.

 

Keresztcsonti Ízületi Gyulladás

A keresztcsonti ízületi gyulladás egy olyan állapot, mely a keresztcsonti régióban, azaz a sacrum területén jelentkezik. Ezt a területet az emberi testben kersztcsonti régió alkotja, amely kritikus szerepet játszik a stabilitásban és a mozgásban. 

 

Keresztcsonti Ízületi Gyulladás Tünetei 

A keresztcsonti ízületi gyulladás fájdalommal jár, amely általában a derék, a fenék és a lábak felé sugárzik. A fájdalom gyakran erősödik a hosszabb ideig tartó állás vagy ülés során. Ezen kívül merevség és mozgásbeszűkülés is jelentkezhet.

 

Diagnózis: Sacrum MR

A pontos diagnózis felállításához sacrum MR vizsgálatra van szükség. A vizsgálat segít az orvosoknak abban, hogy megnézzék a keresztcsonti ízületeket és azok környezetét. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja az érintett területeket, és pontosan meghatározza a gyulladás mértékét és lokalizációját.

 

Keresztcsonti Ízületi Gyulladás Kezelése

A keresztcsonti ízületi gyulladás kezelése gyakran komplex, és magában foglalja a fizioterápiát, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, és súlyos esetben akár műtéti beavatkozást is. A kezelés célja a fájdalom csökkentése és az életminőség javítása.

 

Sacrum MR Ár

Az Újbuda Medical Centerben kínált Sacrum MR vizsgálati árak nagymértékben függhetnek a vizsgálat típusától és a felhasznált technológiától. Nézzük meg részletesen a különböző lehetőségeket és azok költségeit.

 

1,5 Teslás MRI - Natív Vizsgálatok

Az 1,5 teslás MRI technológia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak a sacrum és az SI ízület állapotáról. A natív, azaz kontrasztanyag nélküli MRI vizsgálat során a betegek egy teljes körű képet kapnak az érintett területről, ami segít az orvosoknak a pontos diagnózis felállításában.

Az Újbuda Medical Centerben a gerinc keresztcsonti (sacrum, SI ízület) natív MRI vizsgálat ára 42 000 Ft. Ez egy költséghatékony választás azok számára, akiknek részletes képre van szükségük az érintett területről, kontrasztanyag nélkül.

 

1,5 Teslás MRI - Kontrasztanyagos Vizsgálatok

A kontrasztanyagos MRI vizsgálat során egy speciális anyagot injektálnak a beteg testébe, ami lehetővé teszi a képek élesebb és részletesebb megjelenítését. Ezzel az orvosok még pontosabban tudják diagnosztizálni a problémát, és meghatározni a legmegfelelőbb kezelési útvonalat.

Azok számára, akik még nem döntöttek a vizsgálat típusa között, szakértőink készen állnak arra, hogy tanácsot adjanak és segítsenek a legjobb döntés meghozatalában, figyelembe véve a páciens egyéni körülményeit és szükségleteit.


Ne hagyja, hogy a keresztcsonti fájdalom korlátozza mindennapi tevékenységeit és rontsa életminőségét. Az Újbuda Medical Center szakértő csapata készen áll, hogy a legmodernebb technológiával és a legmagasabb szakmai sztenderdekkel segítsen Önnek a gyógyulás útján.

Ne várjon tovább, tegye az első lépést az egészségesebb jövő felé: Foglaljon időpontot most Sacrum MR natív vagy pedig kontrasztanyagos MR vizsgálatra!