A Sella MR egy modern orvosi képalkotó technika, ami kifejezetten az agyban található agyalapi mirigy és a környezetében lévő területek megjelenítésére szolgál. Ezzel a módszerrel pontos képet kaphatunk ezekről a belső struktúrákról. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit is jelent pontosan a sella mr valamint, hogy hogyan zajlik az mr vizsgálat.


Sella MR Jelentése

A "sella turcica", latinul "török nyereg", az agy egy specifikus, mélyen elhelyezkedő területét írja le. Ez a terület az agyalapi mirigy otthona, mely egy kulcsfontosságú endokrin mirigy, felelős számos hormon termeléséért és szabályozásáért az emberi szervezetben.

A mirigy közvetlen közelében helyezkedik el a hipotalamusz és az elülső lebeny, melyekkel együttműködésben számos létfontosságú funkciót lát el. Ezeknek a kritikus struktúráknak a pontos és részletes vizsgálata elengedhetetlen az egészségügyi problémák korai diagnosztizálása és kezelése érdekében.

Ezért hívják ezt a specifikus képalkotó vizsgálatot "Sella MR"-nek. A módszer célja, hogy tiszta, éles képeket szolgáltasson ezen agyi területekről, lehetővé téve az orvosok számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a sella turcica és az agyalapi mirigy állapotába és működésébe.


Sella MR Vizsgálat Menete

A Sella MR vizsgálat komplex és alapos képalkotó eljárás, mely részletes képet ad az agyalapi mirigy állapotáról. A vizsgálat folyamatát három fő szakaszra bonthatjuk: a vizsgálat előtti előkészületekre, a vizsgálat alatti teendőkre és a vizsgálatot követően várható lépésekre.

Vizsgálat előtt: Az előkészületek középpontjában az orvosi konzultáció áll. Minden esetben ajánlott a kezelőorvossal beszélni a vizsgálat részleteiről. Ha kontrasztanyagos vizsgálatra kerül sor, a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni. Emellett az MR berendezés erős mágneses mezejéből adódóan, tilos bármilyen fémet tartalmazó tárgyat vagy eszközt a vizsgálóhelyiségbe bevinni, mint például fémet tartalmazó öltözet, öv, ékszerek, piercing.

Vizsgálat alatt: Az MR berendezés egy vastag gyűrűre hasonlít, melynek közepén egy mozgó asztal található. Ezen az asztalon kell a páciensnek mozdulatlanul feküdnie a vizsgálat idejére. A mirigyről készülő felvételek között megtalálhatók a natív képek, melyek segítségével az egészséges és problémás területek jobban elkülöníthetőek. A gép működése közben karakterisztikus, kopogó és kattogó hangok hallhatóak, azonban ezek intenzitása füldugóval mérsékelhető. Bár a berendezés zárt kialakítású, a nagyobb belső átmérőnek köszönhetően a páciensek kényelme fokozottabb de klausztrofóbiás betegeknek enyhébb nyugtatót is biztosítunk.

Vizsgálat után: Az eredmények feldolgozása általában néhány napot vesz igénybe, ezt követően az orvos részletesen ismerteti a beteggel az eredményeket és az esetleg szükséges további lépéseket.


Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

 Vannak olyan esetek, amikor a vizsgálatot nem lehet elvégezni, például ha a szervezetben mágnesre reagáló anyagok találhatóak, mint ízületi protézisek, csavarok, implantátumok stb. Ezek a mágneses tér hatására elmozdulhatnak, sérüléseket okozhatnak, vagy torzíthatják a képalkotást.


Kontrasztanyagos Sella MR Vizsgálat

A kontrasztanyagos Sella MR vizsgálat a tradicionális MRI vizsgálathoz hasonló, de egy speciális, intravénásan beadott kontrasztanyaggal kiegészítve. Ennek segítségével még pontosabb képet kaphatunk az agyalapi mirigy és annak környezetében található struktúrák állapotáról. A kontrasztanyag képes kiemelni ,megjeleníteni azokat a területeket, amelyek esetleg egy natív MR vizsgálat során nem lennének jól láthatóak. Különösen hasznos az olyan esetekben, amikor daganatának gyanúja áll fenn, vagy ha már meglévő daganat méretét, növekedését és a környező szövetekhez való viszonyát szeretnénk megvizsgálni.


Hogyan történik a kontrasztanyag beadása?

A kontrasztanyagot intravénásan, azaz egy vénán keresztül juttatják a szervezetbe. A kontrasztanyag gyorsan eloszlik a véráramban és segít kiemelni az érintett területeket.


Kontrasztanyag mellékhatása

Bár a kontrasztanyagok nagyon biztonságosak és jól tolerálhatóak, mindig létezik egy minimális kockázat. Lehetséges allergiás reakciók, vagy egyéb mellékhatások előfordulása. Fontos, hogy a páciens tájékoztassa az orvost minden egészségi problémájáról, gyógyszer allergiáról a vizsgálat előtt. A kontrasztanyag gyorsan és természetesen távozik a szervezetből. A vizsgálat után érdemes azonban több folyadékot fogyasztani, hogy segítsük a szervezetet a gyorsabb kiürítésben. Ha bármilyen rendellenességet észlel a vizsgálat után, azonnal forduljon orvoshoz.


Sella MR Ára

Amikor egészségügyi vizsgálatról beszélünk, természetesen mindig a szolgáltatás minősége az elsődleges szempont. Azonban az árak is fontosak a páciensek számára, hiszen ezek segítenek a megfelelő döntés meghozatalában. Az Újbuda Medical Centerben arra törekszünk, hogy a legmagasabb színvonalú Sella MR vizsgálatot a lehető legkedvezőbb áron kínáljuk.

1,5 teslás nativ MR vizsgálat

Amennyiben a Sella (agyalapi mirigy) területén egy alap MR vizsgálatot kíván végeztetni, mely natív eljárással történik, ennek a vizsgálatnak az ára 42 000 Ft. Ez az eljárás kiváló képalkotó módszer az agyalapi mirigy és annak környezetének vizsgálatához anélkül, hogy kontrasztanyagot adnánk be a páciensnek.

1,5 teslás kontrasztanyagos MR vizsgálat

Ha nagyobb részletességre van szükség, vagy specifikus kóros elváltozásokat kívánunk kiemelni, akkor a kontrasztanyagos MR vizsgálat az ideális választás. Ebben az esetben a kontrasztanyag segítségével még jobban láthatóak az esetleges eltérések. Az Újbuda Medical Centerben a Sella (agyalapi mirigy) területén elvégzett 1,5 teslás kontrasztanyagos MR vizsgálat ára 80 000 Ft.


Ne hagyja ki a legkorszerűbb technológiát és a szakértelmet! Az Újbuda Medical Centerben a legmodernebb berendezésekkel és a legelkötelezettebb szakemberekkel várjuk, hogy biztonságos és kényelmes környezetben végezzük el az Ön Sella MR vizsgálatát. A gyors és pontos diagnózis érdekében válassza az Újbuda Medical Center minőségi szolgáltatásait. Foglalja le online időpontját most, és tegyen az egészségéért már ma!


Időpontfoglalás kontrasztanyagos Sella MR vizsgálatra

Időponfoglalás Natív Sella MR vizsgálatra