Nyitott MRI-vizsgálat

Szolgáltatások

Nyitott MRI vizsgálat modern gépekkel felszerelt rendelőnkben

Központunkban prémium minőségű, japán HITACHI gyártmányú, Aperto Lucent típusú (0,4 Tesla), úgynevezett nyitott MRI-készülék üzemel, amely minden bezártságérzéssel (claustrophobia) küszködő betegnek is könnyebbséget jelent a vizsgálat elvégzése szempontjából.

A gép alacsony térereje következtében – szemben a nagy térerejű készülékekkel – a beültetett fémek zavaró hatása, illetve a fémek kimozdulásának veszélye is kevésbé képezi akadályát a vizsgálatok elvégzésének, ezáltal az egyik oldalon elvégzett csípő-, vagy térdprotézis nem akadálya a másik oldal MRI-vizsgálatának, de a bőrön át történt laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) fémkapcsai sem képezik akadályát a gerincvizsgálatoknak, és a gerincműtét során beültetett fémanyagok is lényegesen kevésbé zavaróak, mint nagyobb térerő esetén.

Natív MRI-vizsgálat során kontrasztanyagot nem alkalmazunk.

Kontrasztanyag adásának eldöntése kizárólag a kezelőorvos (beutaló szakorvos), illetve a radiológus feladata a szakorvosi vizsgálat, illetve a natív vizsgálat eredményének ismeretében. Páciens külön kérésére nem adunk kontrasztanyagot!

A natív MRI-vizsgálatot rövid, néhány napos várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

A natív vizsgálatra akár orvosi javaslatra, akár saját elhatározásukból is jelentkezhetnek.

A vizsgálatok előtt javasoljuk szakorvosi vizsgálat és konzultáció elvégzését, melyre központunkban is lehetőséget biztosítunk, külön térítési díj ellenében (lásd árak).

Előfordulhat ugyanis, hogy nem MRI-vizsgálatot kell elvégezni. Előfordulhat továbbá, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit a páciens betegnek gondol.  Központunk nem tehető felelőssé a páciens vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens a figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal! Ennek megfelelően a vizsgálat előtt kitöltendő adatlapot a páciensnek kell kitölteni saját kézírásával, ahol a vizsgálati területet is neki kell megjelölnie, leírnia.

Terhesség esetén az első trimeszterben (első 12 hét) nem végzünk MRI-vizsgálatot. Ezt követően (tehát a terhesség negyedik hónapjától) natív MRI-vizsgálatot kizárólag írásos szakorvosi javaslat alapján végzünk, melynek az alábbiakat kell tartalmazni:

– terhesség pontos ideje (hány hetes terhes)

– milyen MRI-vizsgálatot kérnek

– a vizsgálat részletes, alapos szakmai indoklása

– szakorvos neve, aláírása és pecsétje

Központunkban az alábbi natív MRI-vizsgálatokat végezzük: koponya (arckoponya és agykoponya), teljes gerinc (nyaki gerinc, háti gerinc, ágyéki gerinc és keresztcsont), végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej).

Központunkban nem végzünk nyaki lágyrész, gége, garat, mellkas, szív, emlő, has, kismedence, prosztata és here natív MRI-vizsgálatot.

Amennyiben még nincs kezelőorvosa, központunkban lehetősége van külön térítési díj ellenében, akár a vizsgálat előtt, vagy a vizsgálat után is szakorvosi vizsgálatra, konzultációra, kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően.

Kontrasztanyagos MRI-vizsgálat esetén a natív vizsgálat elvégzése után kontrasztanyag adására kerül sor (intravénásan).

Kontrasztanyag adásának eldöntése a kezelőorvos (beutaló szakorvos), illetve a radiológus feladata. Kontrasztanyag adása esetén a vizsgálat helyszínén a kontrasztanyag beadása előtt a páciens részéről a beleegyező nyilatkozat aláírása kötelező. Páciens külön kérésére kontrasztanyagot nem adunk be!

MRI-vizsgálatnál kontrasztanyag adása esetén minden esetben szükséges vesefunkciós vizsgálat (vérvétel: GFR) elvégzése a vizsgálat előtt. Ebben az esetben kérjük, hogy a vizsgálatra két hétnél (14 napnál) nem régebbi laborlelettel együtt érkezzen. Amennyiben a vizsgálat végzésekor ilyen laborlelettel nem rendelkezik, és a vizsgálat végzése közben a radiológus kontrasztanyag adását javasolja, ezt egy másik időpontban végezzük el a laborlelet birtokában. 45 alatti GFR esetén nem adunk be kontrasztanyagot.

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot rövid várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatra szakorvosi javaslat/beutaló alapján és laborlelettel együtt lehet jelentkezni.

Kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot kizárólag egyértelmű, eredeti (nem másolat, nem szkennelt) szakorvosi írásos javaslat alapján végzünk (az orvos aláírásával és jól látható pecsétjével ellátva), a páciens külön kérésére nem!

Összefoglalva, a kontrasztanyagos MRI-vizsgálathoz szükséges:

– két hétnél (14 napnál) nem régebbi labor (GFR) vizsgálat

– eredeti írásos szakorvosi javaslat, melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos MRI-vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása

A kontrasztanyag kockázatairól, lehetséges mellékhatásairól az MRI-vizsgálat előtt minden esetben írásos tájékoztatást kap, a kontrasztanyag beadásához a páciens írásbeli beleegyezése szükséges.

Az MRI-vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt. Az MRI-vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Központunkban az alábbi kontrasztanyagos MRI-vizsgálatokat végezzük: koponya (arckoponya és agykoponya), teljes gerinc (nyaki gerinc, háti gerinc, ágyéki gerinc és keresztcsont), végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej), végtagi lágyrészek.

Központunkban nem végzünk nyaki lágyrész, gége, garat, mellkas, szív, emlő, has, kismedence, prosztata és here kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot.

Ami minden MRI-vizsgálatra vonatkozik:

TB finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

Időpont lemondást (ez minden diagnosztikus és terápiás szolgáltatásunkra vonatkozik) kizárólag telefonon (nem e-mailen!), a vizsgálat időpontja előtt legalább 24 órával tudunk elfogadni. Amennyiben ez nem történik meg, és:

– A  páciens a megbeszélt – előre lefoglalt, egyeztetett – időpont(ok)ban nem jelenik meg és nem telefonál, hogy nem jön, függetlenül annak okától, a későbbiekben további időponto(ka)t nem áll módunkban számára adni. Kivétel csak abban az esetben lehetséges, ha az elmaradt szolgáltatás(ok) teljes árát plusz a kért vizsgálat(ok) teljes árát előre átutalja bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összegek beérkezése után lesz lehetősége időpont(ok) egyeztetésére.

– A páciens a megbeszélt – előre lefoglalt, egyeztetett – időponto(ka)t aznap mondja le, függetlenül annak okától, a későbbiekben további időponto(ka)t csak abban az esetben kaphat, ha az elmaradt szolgáltatás(ok) árának 50%-át plusz a kért vizsgálat(ok) teljes árát előre átutalja bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összegek beérkezése után lesz lehetősége időpont(ok) egyeztetésére.

Egy alkalommal maximum 3 régió (azaz 3 darab) MRI-, CT- vagy ultrahang vizsgálatára adunk előjegyzést egy páciens részére, többre nem. Többrégiós előjegyzésnél, helyszíni lemondás esetében az elmaradt vizsgálat(ok) teljes árát is ki kell fizetni.

Aki 2 vagy 3 vizsgálatára szeretne egyszerre időpontot foglalni, annak az igényelt vizsgálatok teljes árának 50%-át előre át kell utalnia foglalóként a bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összeg beérkezése után lesz lehetősége időpontok egyeztetésére. Ezen összegek vissza nem térítendőek, adott, előre egyeztetett időpontokra szólnak, melyek később nem módosíthatóak. Természetesen a vizsgálatok árába beleszámítanak.

Hétvégi (szombat és vasárnap), illetve munkaszüneti napon végzett vizsgálat esetén az igényelt vizsgálatok teljes árát előre át kell utalnia a bankszámlánkra (díjbekérő számla kiállítása alapján), majd az összeg beérkezése után lesz lehetősége időpontok egyeztetésére. Ezen összegek vissza nem térítendőek, adott, előre egyeztetett időpontokra szólnak, melyek később nem módosíthatóak.

Az MRI-vizsgálat térítési díja egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, ágyéki gerinc, bal térd, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősülnek a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz), a végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, térd, boka).

A vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db CD lemezt a képanyaggal, amelyet a vizsgálat után odaadunk, illetve a szöveges radiológiai szakorvosi értékelést.

Az MRI-vizsgálat szöveges írásos radiológiai szakorvosi kiértékelését legkésőbb a vizsgálatot követő harmadik munkanapon (a vizsgálati nap a 0-ik nap) 20:00-ig a megbeszélt módon (e-mail, személyes átvétel vagy külön térítési díj ellenében postai úton feladásra kerül) eljuttatjuk a páciens részére.

A vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez a kezelőorvos (beutaló szakorvos) feladata.

Három fő esetben nem végezhető el az MRI-vizsgálat:

  1. ha a páciensnél szívritmusszabályzó (pacemaker) beültetésére,
  2. bizonyos típusú fém szívbillentyű beépítésére került sor, illetve
  3. ha három évnél korábban végzett agyi értágulat (aneurizma) ellátása során kapcsot (klipet) alkalmaztak.

Központunkban MRI kompatibilis pacemaker esetén sem végzünk vizsgálatot.

Számos más esetben is ellenjavalt lehet az MRI-vizsgálat elvégzése, ha bármilyen betegsége vagy korábbi műtétje volt, azt jelezze telefonon már a bejelentkezés alkalmával.

Két fontos szempont is van a vizsgálat elvégezhetősége szempontjából:

  1. a páciens testsúlya (elbírja-e az ágy a pácienst): 120 kg a súlyhatár!
  2. a mellkas és/vagy a has legnagyobb átmérője (befér-e a páciens a gépbe): ezt fekvő helyzetben kell lemérni, a talaj és a mellkas és/vagy a has legmagasabb pontja közötti távolság: 30 cm a határ!

A vizsgálat alatt lehetőség van arra, hogy hozzátartozó is jelen legyen a pácienssel együtt, így nyugodtabban tudnak feküdni, amíg a vizsgálat folyik. Természetesen ilyenkor a kísérőre is a fenti szabályok, előírások vonatkoznak.

Altatásban, bódításban nem végzünk MRI-vizsgálatot.

Kérjük, a szolgáltatásokkal kapcsolatos Fontos információkat is olvassa el!

A szolgáltatás ára: Natív MRI-vizsgálat: 35.000 Ft | Kontrasztanyagos MRI-vizsgálat: 60.000 Ft

Fontos információk

Tisztelt páciensek, kedves érdeklődők!

Központunk területén jelenleg is az alábbi szabályok vannak érvényben mindenki számára:

1. Kötelező a megfelelő anyagú (sebészi, FFP2, FFP3) maszk, illetve annak szabályos használata. A maszknak takarnia kell a szájat és az orrot is. Kérjük, hogy viseljék a maszkot az egészségügyi előírásoknak megfelelően.

2. Kötelező kézfertőtlenítés a bejáratnál, illetve a recepciós pultoknál elhelyezett automata kézfertőtlenítő adagolóknál.

3. A recepciós pultoknál kötelező érintésmentes testhőmérséklet mérés történik.

4. A recepciós pultoknál található plexi védőfalakon keresztül kommunikáljanak, a réseknél ne hajoljanak be, ne kerüljék meg azt, hiszen ezek is a kétoldalú védelmet szolgálják.

5. Munkatársaink és a többi páciens megóvása érdekében is kísérőt ne hozzanak magukkal, kizárólag csak nagyon indokolt esetben. Kísérők az intézmény területén kívül, az épület aulájában tudnak várakozni, ha nagyon szükséges.

6. A váróteremben egymástól minél nagyobb távolságban tartózkodjanak. Itt kizárólag csak a soron következő vizsgálatra érkező betegek várakozzanak.

7. Légúti megbetegedés (köhögés, légszomj) vagy lázas állapot esetén vizsgálatot nem végzünk, kérjük, ilyen panaszok esetén ne jöjjenek vizsgálatra, illetve minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal. Ilyen jellegű panaszok ellátásával eleve nem foglalkozunk.

Amennyiben változás következik be a továbbiakban, arról haladéktalanul tájékoztatjuk Önöket honlapunkon és közösségi oldalainkon.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Újbuda Medical Center