Nyitott MRI vizsgálat

Kiemelt információ

Újévi akció - kedvezményes natív MR vizsgálat az Újbuda Medical Centerben 29.990 Ft-ért

Kiemelt információ

Központunkban vadonatúj, prémium minőségű, HITACHI gyártmányú, Aperto Lucent típusú (0,4 Tesla), úgynevezett nyitott MRI készülék üzemel, amely minden, bezártság érzéssel (claustrophobia) küszködő betegnek is könnyebbséget jelent.

A gép alacsony térereje következtében –szemben a nagy térerejű készülékekkel- a beültetett fémek zavaró hatása, illetve a fémek kimozdulásának veszélye kevésbé képezi akadályát a vizsgálatok elvégzésének, ezáltal az egyik oldalon elvégzett csípő-, vagy térdprotézis nem akadálya a másik oldal MR vizsgálatának, de a bőrön át (percutan) laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) fémkapcsai sem képezik akadályát a gerincvizsgálatoknak, és a gerincműtét során beültetett fémanyagok is lényegesen kevésbé zavaróak, mint nagyobb térerő esetén.

Amennyiben a vizsgálat a páciensnek tulajdonítható okok miatt meghiúsul, az előjegyzési díj 50%-a fizetendő.Egyéb információk

Natív MRI-vizsgálat során kontrasztanyagot nem alkalmazunk. Kontrasztanyag adásának eldöntése kizárólag a kezelőorvos, illetve a radiológus feladata a szakorvosi vizsgálat, illetve a natív vizsgálat eredményének ismeretében. Páciens külön kérésére nem adunk kontrasztanyagot!

A natív MRI-vizsgálatot rövid (1-2 nap) várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

A natív vizsgálatra akár orvosi javaslatra, akár saját elhatározásukból is jelentkezhetnek.

A vizsgálatok előtt javasoljuk szakorvosi vizsgálat és konzultáció elvégzését, melyre központunkban is lehetőséget biztosítunk, külön térítési díj ellenében.

Előfordulhat ugyanis, hogy nem MRI vizsgálatot kell elvégezni. Előfordulhat továbbá, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit páciensünk betegnek gondol. Központunk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal!

Terhesség esetén az első trimeszterben (első 12 hét) nem végzünk MRI-vizsgálatot. Ezt követően (tehát a terhesség negyedik hónapjától) natív MRI-vizsgálatot kizárólag írásos szakorvosi javaslat alapján végzünk, melynek az alábbiakat kell tartalmazni:

  • terhesség pontos ideje (hány hetes terhes)
  • milyen MRI-vizsgálatot kérnek
  • a vizsgálat szakmai indoklása

Központunkban az alábbi natív MRI-vizsgálatokat végezzük: koponya (arckoponya és agykoponya), teljes gerinc (nyaki gerinc, háti gerinc, ágyéki gerinc és keresztcsont), végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej).

Központunkban nem végzünk nyaki lágyrész, gége, garat, mellkas, szív, emlő, has, kismedence, prosztata és here natív MRI-vizsgálatot.

Amennyiben még nincs kezelőorvosa, központunkban lehetősége van külön térítési díj ellenében, akár a vizsgálat előtt, vagy a vizsgálat után is szakorvosi vizsgálatra, konzultációra, kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően.

Kontrasztanyagos MRI-vizsgálat esetén a natív vizsgálat elvégzése után kontrasztanyag adására kerül sor (intravénásan). Kontrasztanyag adásának eldöntése a kezelőorvos, illetve a radiológus feladata. Kontrasztanyag adása esetén a vizsgálat helyszínén a kontrasztanyag beadása előtt a páciens részéről a beleegyező nyilatkozat aláírása kötelező. Páciens külön kérésére kontrasztanyagot nem adunk be!

MRI-vizsgálatnál kontrasztanyag adása esetén minden esetben szükséges vesefunkciós vizsgálat (vérvétel: GFR) elvégzése a vizsgálat előtt! Ebben az esetben kérjük, hogy a vizsgálatra a két hétnél nem régebbi laborlelettel együtt érkezzen. Amennyiben a vizsgálat végzésekor ilyen laborlelettel nem rendelkezik, és a vizsgálat végzése közben a radiológus kontrasztanyag adását javasolja, ezt egy másik időpontban végezzük el a laborlelet birtokában.

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot rövid (2-3 nap) várakozási, illetve előjegyzési idővel tudjuk elvégezni.

A kontrasztanyagos MRI-vizsgálatra szakorvosi javaslat/beutaló alapján lehet jelentkezni.

Kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot kizárólag egyértelmű, eredeti (nem másolat) szakorvosi írásos javaslat alapján végzünk (az orvos aláírásával és jól látható pecsétjével ellátva), a páciens külön kérésére nem!

Összefoglalva, a kontrasztanyagos MRI-vizsgálathoz szükséges:

  • 2 hétnél nem régebbi labor (GFR) vizsgálat
  • eredeti írásos szakorvosi javaslat, melyben egyértelműen szerepel a kontrasztanyagos MRI-vizsgálat kérése, a kért vizsgálat megnevezése és szakmai indoklása

A kontrasztanyag kockázatairól, lehetséges mellékhatásairól az MRI-vizsgálat előtt minden esetben írásos tájékoztatást kap, a kontrasztanyag beadásához a páciens írásbeli beleegyezése szükséges.

Az MRI-vizsgálatot megelőző 4 órában nem szabad enni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. Folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt. Az MRI-vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Központunkban az alábbi kontrasztanyagos MRI-vizsgálatokat végezzük: koponya (arckoponya és agykoponya), teljes gerinc (nyaki gerinc, háti gerinc, ágyéki gerinc és keresztcsont), végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej), áttekintő has és kismedence.

Központunkban nem végzünk nyaki lágyrész, gége, garat, mellkas, szív, emlő, prosztata és here kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot.

Kettő fontos szempont is van a vizsgálat elvégezhetősége szempontjából:

A páciens testsúlya (elbírja-e az ágy a pácienst): 150 kg a súlyhatár!

A mellkas és/vagy a has legnagyobb átmérője (befér-e a páciens a gépbe): ezt fekvő helyzetben kell lemérni, a talaj és a mellkas és/vagy a has legmagasabb pontja közötti távolság: 35 cm a határ!

Minden MRI-vizsgálatra vonatkozik:

TB finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot jelenleg nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

Egy időpontra maximum 3 régió (azaz 3 darab) MRI-vizsgálatára adunk előjegyzést egy páciens részére, többre nem. Többrégiós előjegyzésnél, helyszíni lemondás esetében az elmaradt vizsgálat(ok) térítési díját is ki kell fizetni.

Az MRI-vizsgálat térítési díja egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, ágyéki gerinc, bal térd, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősülnek a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz), a végtagi ízületek (váll, könyök, csukló, térd, boka).

A vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db CD lemezt a képanyaggal, amelyet a vizsgálat után azonnal odaadunk, illetve a szöveges radiológiai szakorvosi értékelést.

Az MRI szöveges írásos radiológiai szakorvosi kiértékelését legkésőbb a vizsgálatot követő második munkanapon 20:00-ig a megbeszélt módon (e-mail, személyes átvétel vagy külön térítési díj ellenében postai úton feladásra kerül) eljuttatjuk a páciens részére.

A vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. A lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez a kezelőorvos feladata.

Három fő esetben nem végezhető el az MRI-vizsgálat:

  • ha a páciensnél szívritmusszabályzó (pacemaker) beültetésére,
  • ha három évnél korábban végzett agyi értágulat (aneurizma) ellátása során kapcsot (klipet) alkalmaztak.
  • Központunkban MRI kompatibilis pacemaker esetén sem végzünk vizsgálatot.

Számos más esetben is ellenjavalt lehet az MRI vizsgálat elvégzése, ha bármilyen betegsége vagy korábbi műtétje volt, azt jelezze telefonon már a bejelentkezés alkalmával.

A vizsgálat alatt lehetőség van arra, hogy hozzátartozó is jelen legyen a pácienssel együtt, így nyugodtabban tudnak feküdni, amíg a vizsgálat folyik. Természetesen ilyenkor a kísérőre is a fenti szabályok, előírások vonatkoznak.

Altatásban, bódításban nem végzünk MRI-vizsgálatot.

Időpontfoglalás

A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező.

    Időpontfoglalás