Ízületi ultrahang vizsgálat

Az ízületek sérüléseit, problémáit számos diagnosztikai eljárással feltérképezhetjük. Ezek egyike az ultrahangos vizsgálat, amely során a berendezés ultrahanghullámokat bocsát ki, majd a visszaverődés mintázataiból kétdimenziós képet alkot a vizsgált struktúrákról. Egy fájdalommentes, sugárterhelés nélküli vizsgálati módszer, amely nem igényel komoly előkészületeket.

Az ízületi ultrahang vizsgálat célja

A mozgásszervi sérülések, problémák feltárásában kulcsszerepet játszik a röngen- illetve CT-vizsgálat. Ez a két eljárás kifejezetten jó képet alkot a kemény csontszövetekről, kimutatva a töréseket, repedéseket, illetve az ízület térbeli viszonyait. Azonban előfordul, hogy még mindig nem derült fény a probléma pontos okaira. Itt jön be a képbe az ízületi ultrahang vizsgálat. 

Az ízületi ultrahang vizsgálat remekül alkalmas az ízületek porcszöveteinek, szalagainak, inainak ábrázolására. További előnye, hogy mozgás közben is alkalmazható, míg a röntgen- és a CT-vizsgálatok nem.

Mit mutathatunk ki ízületi ultrahang vizsgálat segítségével?

Sportsérülések

Az ízületi ultrahang vizsgálat remekül alkalmas sport- és egyéb sérülések vizsgálatára. A különféle rándulások, ficamok, szalag- és izomszakadások a külső fizikai vizsgálat során sokszor nem egyértelműek. Ultrahangvizsgálattal jól látszik az izmok és kötőszövetek állapota, és a bevérzések szintén könnyen észlelhetők. Mind az akut, mind a krónikus sportsérülések esetén jól alkalmazható.

Kezelések utáni kontrollvizsgálatok

Az ízületi ultrahangot sokszor alkalmazzák műtéti bevatkozások utáni kontrollvizsgálatként.

Csípőficam vizsgálata

Csecsemőknél ultrahanggal már pár hetes korban detektálható a csípőficam.

Kopásos / degeneratív ízületi betegségek

A kopásos betegségek során vékonyodik a csontok felszínét borító üvegporc. Az ultrahang segítségével megállapíthatjuk, milyen stádiumban van a betegség. A porc vastagsága, szerkezete, illetve az ízületi rés szintén jól látszik.

Gyulladásos betegségek

A gyulladásos betegségek során jellemző a folyadékgyülem, amelyet ultrahanggal könnyedén kimutathatunk. Az ízületi belhártyák megvastagodása szintén jól látszik.

Idegsérülések

Számos ortopédiai betegség idegkárosodással is jár. Elég például a csuklóalagút-szindrómára gondolni, ahol a kötőszövet fájdalmasan összenyomja a medialis ideget. Az ízületi ultrahang vizsgálat ebben az esetben is hasznos diagnosztikai eszköz.

Az ízületi ultrahang vizsgálat előfeltételei és menete

Az ízületi ultrahang vizsgálat nem jár sugárterheléssel, és lényegében mindenkinél alkalmazható. A vizsgálat során a páciens szabaddá teszi a vizsgált ízületet, amelyet az orvos speciális géllel ken be. Ez a gél hozzájárul az eszköz hatékony működéséhez. Az orvos mozgatja a vizsgálófejet, különböző szögekből vizsgálva a szöveteket. A páciens eközben általában ül. A vizsgálat nem tart sokáig, 20-30 perc alatt általában véget is ér.

Ízületi ultrahang vizsgálat az Újbuda Medical Centerben

Amennyiben már tudja, hogy ultrahang vizsgálatra van szüksége, az alábbi linken tud időpontot foglalni! Képzett ortopéd orvosaink pontos képet alkotnak a problémáról, majd a kezelésre is javaslatot tesznek.

Az UH vizsgálathoz szükséges előkészületek:

Has- és kismedence UH vizsgálata esetén a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, de a folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt, de kizárólag cukor és szénsavmentes folyadékot/ vizet lehet fogyasztani, és fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal érkezzenek.

Egyéb régió UH vizsgálat esetében teendője nincs.