Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy megbetegedéseinek vizsgálatára első körben általában laborvizsgálatot alkalmaznak. A T3 (trijód-trionin) és a T4(tiroxin) koncentrációjából kiderül, hogy fennáll-e pajzsmirigy-túlműködés vagy pajzsmirigy-alulműködés. A laborvizsgálat, illetve a tapintásos vizsgálat azonban nem ad mindenre választ. Ilyenkor kerül sor a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatára.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat célja

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat remekül alkalmas a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy állapotának felmérésére. Ezen túl a nyaki lágyrészek (nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek) is feltérképezhetők vele. A pajzsmirigy ultrahang segítségével képet kaphatunk:

  • a pajzsmirigy lebenyeinek és a mellékpajzsmirigy méretéről, szerkezetéről, ezen belül
  • a pajzsmirigy mirigyállományának felépítéséről (göbös vagy homogén)
  • a nyaki lágyrészek állapotáról
  • az esetlegesen fennálló gyulladásokról
  • az esetlegesen előforduló cisztákról, strúmákról és jó- vagy rosszindulatú daganatokról

Az ultrahang vizsgálat a daganatos betegségek esetén alkalmazott tű biopszia során is segítséget nyújt az orientációban.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat előfeltételei és menete

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat esetén nincsenek előfeltételek vagy kontraindikációk. A vizsgálat egy 20-30 perces procedúra, amely során az orvos azonnal képet kap a pajzsmirigy állapotáról.

A páciens, miután eltávolította az ékszereket (fülbevalók, nyakláncok), hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A vizsgálandó területet speciális kontaktgéllel kenik be, amely segít a hanghullámok optimális terjedésében. Ez a gél enyhe hűs érzést okozhat, de a vizsgálat ezen túl fájdalommentes. A fejet mozgatva az orvos különböző szögekből látja a vizsgált képleteket, amelyekről képeket is készíthet.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat az Újbuda Medical Centerben

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra általában az endokrinológus szakorvos ad beutalót az előzetes információk (laboreredmények, tapintásos vizsgálat, tünetek) alapján. Ha gyanítja, hogy probléma lehet a pajzsmirigyével, foglaljon időpontot belgyógyászati szakrendelésünkre!

Ha pedig a felmenői körében előfordultak pajzsmirigyproblémák, és szűrési céllal szeretne pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot végeztetni, erre külön is foglalhat időpontot.

Az UH vizsgálathoz szükséges előkészületek:

Has- és kismedence UH vizsgálata esetén a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni, de a folyadékfogyasztás megengedett, sőt kifejezetten javasolt, de kizárólag cukor és szénsavmentes folyadékot/ vizet lehet fogyasztani, és fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal érkezzenek.

Egyéb régió UH vizsgálat esetében teendője nincs.