A Dupuytren kontraktúra egy évek alatt kialakuló kézdeformitás, mely a tenyér és az ujjak bőre alatt található kötőszövet rostos rétegének, az úgynevezett fasciának a megvastagodását és összehúzódását okozza. Ahogy a fascia, vagyis szalag vastag húrokká fejlődik és idővel összehúzódik, az ujjak a tenyér felé húzódhatnak, ami megnehezíti az érintett ujjak kiegyenesítését, ekkor már kontraktúráról beszélünk. A betegség egyénenként változóan fejlődik ki előszőr csomók (csomók és gödröcskék, mely a felettük lévő bőrhöz rögzülnek), majd kötegek alakulnak ki (csomók megvastagodásával hozzájárulva a bőr alatti sűrű és kemény szövetszálak kialakulásához) és az utolsó lépcsőfok mikor ezek a szövetek bőr allati megfeszülésük miatt korlátozzák az ujjak kiegyenesítését.

Milyen előnyei vannak a Dupuytren műtétnek?

A Dupuytren műtét segíthet a Dupuytren kontraktúra által érintett ujjak kiegyenesítésében és a kézfunkció javításában.

Mit foglal magában a Dupuytren műtét?

A Dupuytren kontraktúra műtét lazítja, vagy eltávolítja a tenyér és a kézujjak megvastagodott szövetét.

A műtéti lehetőségek közé tartoznak:

Nyílt vagy tűs izombőnye metszés

Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns eljárás, melynek során éles pengét vagy egy nagyon finom tűt vezetnek be a tenyér vagy az ujjak rostos szalagjaiba, hogy szétválasszák a megvastagodott kötőszövetet, és feloldják a zsugorodást okozó szorítást a tenyérben.

Dupuytren kontraktúra műtét

Általános érzéstelenítésben végzett műtéti eljárás. Az érintett ujjsugárban a zsugorodott bőnyét teljes egészében eltávolítjuk az erek és idegek megóvása mellett, mikrosebészeti módszerekkel. A sebek többnyire direkt zárhatók, de esetenként szükség lehet bőrátültetésre is.

A tenyéri izombőnye eltávolítás fő típusai a következők: szegmentális (a szalag rövid szakaszait egy vagy több kis bemetszésen keresztül távolítják el), regionális (a teljes szalagot egyetlen hosszabb bemetszésen keresztül távolítják el) és dermo fasciektómia (a szalagot és a felette lévő bőrt eltávolítják, ami bőrátültetést igényel).

Mikor van szükség Dupuytren műtétre?

Ha a kontraktúra közepes vagy súlyos fokúvá válik, Dupuytren műtét javasolt a kontraktúra csökkentése és az érintett ujjak mozgásának javítása érdekében. A Dupuytren műtét alkalmazása akkor tanácsos, ha a tenyerét már lehetetlenné vált kinyújtva az asztalra fektetni.

Utókezelés

A jó felépüléshez és a hegszövet minimalizálásához speciális kézterápiára lehet szüksége, hogy javítsa a kéz funkcióját és mozgásterjedelmét, például fizikoterápiára, masszázsra és a gyógytornász által vezetett gyakorlatokra, mely kezeléseket Nálunk megtalálja, gyakorlott szakembereink várják Önöket. Előfordulhat, hogy kezdetben kézsínt kell viselnie. A Dupuytren műtétet követően eltarthat egy ideig, amíg a kéz funkciója helyreáll.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról.

 

 A beavatkozás ára: 650.000 Ft-tól