Előfordult már, hogy az ujja behajlított helyzetben rögzült? Amennyiben igen, valószínűleg pattanó ujj (digitus saltans) elváltozásban szenved, amely az egyik leggyakoribb kézsebészeti probléma.

A tünetek közé tartozik a merevség, a fájdalom és a korlátozott mozgás. Leggyakrabban a gyűrűsujjat és a hüvelykujjat érinti a betegség, de a többi ujjon is előfordulhat. Súlyos esetekben az érintett ujj be is záródhat, ezekben az esetekben pattanó ujj műtétre van szükség.

Egyéb konzervatív terápiák

  • Rögzítés – a fájdalmas ujj egyenes helyzetben tartása
  • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek
  • Pihentetés
  • Fizikoterápia - gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés.

Pattanó ujj műtét

A legtöbb esetben a nyitott pattanó ujj műtét a megoldás. A hagyományos pattanó ujj műtét során ínhüvelybemetszés történik, az eljárással az ín mozgását gátló ínhüvelygyűrű átvágása után az ín tud siklani újra az ínhüvelyen keresztül. Az eljárást általában ambulánsan, helyi érzéstelenítő injekcióval végezzük. A beavatkozás körülbelül fél órát vesz igénybe egy ujj esetében.

Mi történik a pattanó ujj műtét után?

A beavatkozás után némi fájdalom és duzzanat jelentkezhet. A fájdalmat a kéz megemelésével, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével, valamint fizikoterápiás kezeléssel csökkenthető. Mint minden műtétet követően itt is fontos a sebgyógyulás miatt körülbelül 8-10 napig víztől óvni kell az érintett területet. 3 hétig szükséges a fizikai terhelés kerülése, valamint a beavatkozás után maradó seb hegoldó fizikoterápiás kezelés ajánlott.

Várjuk Önöket kézsebészetünkön, ahol modern kezelőnkben Dr. Vancsó Péter kézsebész főorvosunk gondoskodik az Ön gyógyulásáról. 

 

 A beavatkozás ára: 180.000 Ft