Arckoponya röntgen

Mit mutat ki az arckoponya vagy orrmelléküreg röntgen? 

Az arckoponya röntgen felvétel az orrmelléküregben zajló gyulladásos folyamatokat tudja kimutatni. Látható az üregek belső felszínét borító nyálkahártya duzzanata, a folyadék és a polipok, valamint a csontos falak és azok állapota. A vizsgálat az esetek nagy többségében fül-orr gégész szakorvos javaslatára történik.

 

Mikor szükséges arckoponya röntgen? 

Ezen kívűl például a törések, csontdaganatok, a melléküregekben lévő folyadék, gyulladás okozta fedettség kimutatására is alkalmas a digitális röntgen felvétel.  A felvételek néhány nap különbséggel történő ismétlése során a betegség (például arcüreg-gyulladás) időbeni lefolyása, rosszabbodása, javulása kísérhető figyelemmel. 

 

Amennyiben további ct- vagy MR vizsgálat szükséges a páciens pontos diagnózisához, úgy angiographiára, az agyi erek kiegészítő vizsgálatára is van lehetőség. 

Szintén gyakori fül-orr gégész által indikált vizsgálat a nyaki lágyrész ct vagy mr, melya lágyszájpad és a nyelvcsont közötti garatszakasz, az algarat, a mandulák, a pajzsmirigy és a tüdőcsúcs elváltozásait mutatja meg, legyenek azok sérülések, gyulladások vagy daganatok.

 

A vizsgálat menete:

A páciens a vizsgálat előtt felső testéről minden ruhát eltávolít az ékszerekkel egyetemben. A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára pedig egy sugárvédő kötényt helyez. 

 

Fontos, hogy a beteg a vizsgálat közben mozdulatlan maradjon és kövesse a légzésre vonatkozó utasításokat. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, az egyedüli kényelmetlenséget a páciens előtti röntgenfal hidegsége okozhatja. 

A vizsgálat semmilyen előzetes előkészületet nem igényel. 

 

A vizsgálatról minden esetben írásos lelet készül, az elkészült felvételek alapján, melyet a páciens a vizsgálatot követő 2-4 munkanapon belül kap meg elektronikus, vagy igény szerint nyomtatott  formában. 

 

Arckoponya röntgen felvétel értelmezése

A lelet leírja, hogy van-e a csontokon törés, elmozdulás, gócos vagy diffúz állomány-felritkulás, meszesedés, az arcüregekben folyadék. A vizsgálatot végző orvos javaslatot tehet további felvételek, netán más vizsgálatok (például koponya-CT - kompúter-tomográfia-angiographia) elvégzésére.

 

Arckoponya röntgen Budapesten

Hogyan alakulnak a magán koponya röntgen árak? 

Röntgen felvétel jelenlegi ára az Újbuda Medical Centerben: 12.500 ft, ez tartalmazza a vizsgálat és a lelet árát. 


Koponya röntgen azonnal beutaló nélkül! Foglaljon időpontot most! 

Online vagy telefonon a +36 1 550 7 550-es számon. Tegyen lépést az egészséges jövő felé az Újbuda Medical Center segítségével!