Boka röntgen vizsgálat

Mikor javasolt boka röntgen felvétel? 

A boka csontjainak és izületeinek sérülése, mint törés vagy ficam esetén a röntgen az egyik leghasznosabb képalkotó vizsgálat, mint minden más törés és izületi sérülés( lábfej, térd, comb, csípő, medencecsont, gerinc, kézfej, csukló, váll, kulcscsont) esetében is. A röntgenvizsgálat a boka csontjairól és szalagjairól készít képet, egymás után több irányból. A fáradásos töréseket gyakran nem lehet látni röntgenen, csak amikor már meggyógyultak vagy elkezdődött a gyógyulás.


Bokatörés röntgen felvétel

Bokatörés gyanúja esetén mindenképpen fontos, hogy rehabilitációs, ortopéd vagy reumatológus szakorvos lássa a sérülést. A szakorvos a vizsgálat során először szóban meghallgatja a tüneteket és kérdéseket tesz fel, majd fizikális vizsgálatot végez, mely során az orvos érzékeny pontokat és mozgásbeszűkülést keres a bokán. 

Ezzel megállapítható a fájdalom pontos helye, amely sokat segít a fájdalom okának megtalálásában. A vizsgálat során az orvos a bokaízületet különböző irányokba mozgatja, hogy meg tudja állapítani a boka mozgásterjedelmét. Ha a fizikális vizsgálat során törésre gyanakszik az orvos, képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, elsősorban röntgen felvételt, majd szükség esetén ct-t vagy mr-t. Ezekből deríthető ki a legjobban, hogy a páciens tünetei, mint lüktető fájdalom, lábzsibbadás, deformitás, járási nehézségek honnan indulnak ki, és mennyire súlyos a boka sérülésének mértéke. 


A boka röntgen vizsgálat menete 

A páciens a vizsgálat előtt felső testéről minden ruhát eltávolít az ékszerekkel egyetemben. A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára pedig egy sugárvédő kötényt helyez. 

Fontos, hogy a beteg a vizsgálat közben mozdulatlan maradjon és kövesse a légzésre vonatkozó utasításokat. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, az egyedüli kényelmetlenséget a páciens előtti röntgenfal hidegsége okozhatja. A vizsgálat semmilyen előzetes előkészületet nem igényel. 

A vizsgálat kürölbelül 5 percet vesz igénybe. A vizsgálatról minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálatot követő 2-4 munkanapon belül kap meg elektronikus, vagy igény szerint nyomtatott  formában. 

 

Boka Röntgen Ára

A boka röntgen jelenlegi ára az Újbuda Medical Centerben: régiónként 12.500 ft, ez tartalmazza a vizsgálat és a lelet árát. 


Boka röntgen azonnal beutaló nélkül! Foglaljon időpontot most! 

telefonon a +36 1 550 7 550-es számon. Tegyen lépést az egészséges jövő felé az Újbuda Medical Center segítségével!