Mellkas röntgen, tüdő röntgen vizsgálat - akár azonnal!

A mellkas röntgen alapvető képalkotó vizsgálat, mely a tüdő, a mellhártya, a szív és a mellkasfali kórképek jelentős részében diagnosztikus értékű és fontos információkat nyújthat más betegségek elkülönítésében. Segíthet eldönteni, hogy a tünetek (pl. láz, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, vérköpés) tüdő, szív vagy egyéb eredetűek-e és meghatározhatja a további kivizsgálást. A mellkas vizsgálat során daganatok, körülírt vagy diffúz parencymás tüdőbetegségek jelei mellett a pangásos szívelégtelenség tüneteit is keressük.

 

Mi az az mrtg vizsgálat? Mit mutat ki? 

A mellkas röntgen az egyik legalapvetőbb képalkotó vizsgálat az orvostudományban, mellyel a tüdő, szív és más mellkasfali kóros elváltozásait lehet kivizsgálni. 

 

Kétirányú mellkas röntgen felvétel:

Nagyon sok helyen és nagyon sokféle iránydiagnózissal csak egyirányú mellkas röntgen felvétel készül. Tüdőgyulladás esetén, vagy akkor, ha valaki munkaalkalmassági vizsgálatra érkezik, mivel a hátulról előre tartó sugáriránnyal készült (úgynevezett PA) felvételen a bordák, és a középvonali struktúrák (a szív, nagyerek, gátorüregi zsírszövet) nagy területet elfednek, bizonyos elváltozások akár rejtve is maradhatnak. 

 

Éppen ezért fontos, hogy minden esetben készüljön egy oldal irányú felvétel is, amin a szegycsont- és a szív mögötti területek is megítélhetőek. Sajnálatos módon még így is előfordulhat, hogy a mellkas röntgenen egyes elváltozások rejtve maradnak (például: enyhe tüdőgyulladás, kevés mellkasi folyadék, korai tüdőrák, bordatörések), de a kétirányú felvétellel minimális sugárterhelés mellett elég jó diagnosztikai pontosság érhető el. 

 

Mit jelent a negatív mellkas röntgen?

Amennyiben a vizsgált páciens leletében nem szerepel kóros elváltozás a tüdőben vagy fertőző tüdőgumókor diagnózis, úgy a lelet negatív, és 40 éves kor alatt további pulmonológiai vizsgálat nem szükséges. 40 éves kor felett évente ajánlott a beutaló nélküli mellkas röntgen szűrővizsgálatként, különösen erős dohányosok és cukorbetegek részére. 

 

Mikor szükséges mrtg (mellkas röntgen) vizsgálat? 

A mellkas röntgen alapvető vizsgálat tüdőbetegségek diagnosztizálásához, emellett gyakran szükséges lehet nemcsak betegség diagnosztizálására, változásának ellenőrzésére, hanem sebészeti beavatkozások előtt a szervezet általános állapotának felmérésére is, egyes foglalkozások esetében feltétel a negatív tüdőszűrés lelet. 

 

A mellkas röntgen elengedhetetlen képalkotó vizsgálat az ún post-covid vagy covid utáni tünetek, a covidot követő tüdőállapot felmérésére.  

Szűrővizsgálatként ajánlott és kötelező lehet a megfelelő indokoltság mellett.

Erős dohányosoknak a tüdődaganat korai diagnosztizálására is javasolt képalkotó vizsgálat.

 

A tüdő röntgen vizsgálat menete

A páciens a vizsgálat előtt felső testéről minden ruhát eltávolít az ékszerekkel egyetemben, ugyanis a nyaklánc hagyhat olyan árnyékot a röntgen képen, amely álpozitív eredményt hozhat. A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára pedig egy sugárvédő kötényt helyez. 

Fontos, hogy a beteg a vizsgálat közben mozdulatlan maradjon és kövesse a légzésre vonatkozó utasításokat. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, az egyedüli kényelmetlenséget a páciens előtti röntgenfal hidegsége okozhatja. 

A vizsgálat semmilyen előzetes előkészületet nem igényel. A vizsgálatról minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálatot követő 2-4 munkanapon belül kap meg elektronikus, vagy igény szerint nyomtatott  formában. 

 

A mellkas röntgen vizsgálat árai 

A mellkas röntgen vizsgálat ára az Újuda Medical Centerben 12.500 ft. Ez tartalmazza a vizsgálat és a lelet árárt is. Sürgősségi leletkészítésre is van lehetőség diagnosztikai központunkban, ez esetben a páciens 24 órán belül megkapja a vizsgálat eredményét, ennek ára 15.000 ft. 

Betegségre utaló gyanú esetén orvosi javaslatra zükséges mrtg (mellkas röntgen) vizsgálat. A vizsgálat maximum 10 percet vesz igénybe, és semmilyen előkészületet nem igényel. A vizsgálatot követően a páciens 2-4 munkanapon belül kap kiértékelt orvosi leletet a vizsgálat eredményéről. További vizsgálatok esetén a vizsgálat felvételeit adathordozón is kiadja az asszisztens. 

 

Mellkas röntgen azonnal, beutaló nélkül, akár hétvégén is!

Időpontfoglalás

Online vagy telefonon a +36 1 550 7 550-es számon. Tegyen lépést az egészséges jövő felé az Újbuda Medical Center segítségével!